Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Polędwica w sosie z sera wędzonego

06.12.2012

Polędwica wieprzowa zwykle gości na naszych stołach w superszybkiej smażonej wersji. Proponuję wzbogacić przepis dodatkami, zrobi się jeszcze smaczniej. Kawałek wędzonego sera, pieczarki i zielony groszek z puszki zaprawione odrobiną koniaku daje ciekawy efekt. Potrawę można przygotować na dwa dni. Pierwszego podać z ziemniakami, drugiego pokroić polędwiczki na cienkie plasterki i wraz z serowym sosem podać z makaronem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
530 złśredni20 min.wysoka

Składniki:

duża polędwica wieprzowa,
4 łyżki masła,
1 łyżka oliwy,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
1 puszka zielonego groszku,
4 łyżki stołowe koniaku,
15 dag sera wędzonego,
1 szklanka śmietany,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki kroimy na plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę.



Połowę masła rozpuszczamy na dużej patelni.



Dodajemy czosnek, mieszamy i dokładamy pieczarki.



Smażymy przez kilka minut, dodajemy brandy i dusimy grzyby, aż płyn prawie odparuje.



Dodajemy odsączony groszek, mieszamy, dusimy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem.



Odstawiamy.



Polędwicę myjemy, kroimy na plastry, lekko je rozbijamy i smażymy na reszcie masła wraz z oliwą, na drugiej patelni, po 5-7 minut z każdej strony.



Usmażone polędwiczki układamy na półmisku.



Grzyby i groszek wyjmujemy z patelni łyżka cedzakową, a na ich miejsce wsypujemy pokrojony w kostkę ser i wlewamy śmietanę.



Podgrzewamy je na małym ogniu mieszając, aż ser się rozpuści.



Tak powstałym sosem polewamy mięso z pieczarkami.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.05.2013 gość

Ta pikantna wołowina to cudo dla podniebienia,uściski.

Zgłoś 28.04.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 11.07.2016 Malwina

fajny pomysł z tym pieczonym czosnkiem. Zrobiłam ten sos wcale nie do sałat a jako dip do grilla ale dałam zamiast maślanki serek naturalny Bieluch. Polecam pieczona karkówę i do tego taki dip z... Pokaż więcej

fajny pomysł z tym pieczonym czosnkiem. Zrobiłam ten sos wcale nie do sałat a jako dip do grilla ale dałam zamiast maślanki serek naturalny Bieluch. Polecam pieczona karkówę i do tego taki dip z pieczonym czosnkiem. palce lizać :)