Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Polędwiczki w szynce parmeńskiej

Tekst i foto Danka Daniłowska 20.02.2013

Polędwiczka w szynce, w niewielkich rozmiarach - to danie na „jeden kęs”, ale z puree ziemniaczanym i warzywami staje się wykwintnym daniem obiadowym. Do przepisu użyłam szynki parmeńskiej, ale dobra będzie każda długodojrzewająca. Jest to delikatne danie o wyrazistym smaku sera i szynki.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
435 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe,
15 dag sera z niebieską pleśnią,
10 cienkich plasterków szynki parmeńskiej,
30 dag ugotowanych ziemniaków,
cebula,
2 łyżki masła,
pieprz,
pół szklanki śmietany 9%.

Jak przyrządzić?

Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na plastry.

Każdy kawałek lekko rozbić, posypać pieprzem.

Kawałki sera układać na mięsie i zawijać.

Następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrem szynki.

Przygotowane mięso układać w naczyniu żaroodpornym, dodać łyżkę masła i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.



Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę dodać startą cebulę, łyżkę masła, przyprawić solą i pieprzem.

Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego i przyciskając formować ślimaczki.

Tak przygotowane ziemniaki układać na pergaminie i piec w nagrzanym piekarniku, aż się zarumienią.



Sos wytworzony podczas pieczenia polędwiczek zlać na patelnię, dodać śmietanę i smażyć, aż zacznie gęstnieć.

Jak podawać?


Polędwiczki przełożyć na półmisek, polać sosem, ułożyć puree ziemniaczane i udekorować cząstkami pomidorów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.02.2013 gość

i zasmażka!