Polenta z suszonymi grzybami i pastą
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
6 | 21 zł | średni | 30 min. | wysoka |
Składniki:
Polenta:½ szklanki kaszki kukurydzianej,
¼ szklanki tartego twardego sera,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
10 dag długo dojrzewającej wędliny (może być szynka lub kiełbasa),
3 dag suszonych grzybów,
mały słoiczek suszonych pomidorów,
łyżka masła,
natka pietruszki,
roszponka do dekoracji.
Jak przyrządzić?
W rondlu zagotować dwie szklanki lekko osolonej wody, wsypać kaszę i mieszać, żeby nie powstały grudki.Zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty ciągle mieszając,
Dodać ser, masło, przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować foremki wysmarowane tłuszczem, napełnić je polentą.
Odstawić na dwie godziny do lodówki.
Wędlinę pokroić w słupki.
Wymoczone grzyby usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Suszone pomidory zmiksować z natką pietruszki.
Polentę wyjąć delikatnie z foremek i przysmażyć ją po obu stronach na gorącym tłuszczu.
Na wierzchu polenty układać wędlinę, grzyby i pastę z suszonych pomidorów.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować roszponką.
Ciasto mandarynowo – migdałowe
Od kilku lat ten przepis uchodzi za modny i wyjątkowy. Spotkałam wersje z pomarańczami, cytrynami, ale najsmaczniejsze jest ciasto z mandarynek. Wyjątkowość tego deseru polega nie tylko na wybitnym smaku ale na formule. Pieczemy ciasto, w którym funkcję mąki pełnią płatki migdałowe z domieszką proszku do pieczenia. Ciasto jest modne także wśród początkujących kucharzy, bo jego przygotowanie nie obciąża nas nadmiernym wysiłkiem. Ugotowane mandarynki miksuje się po prostu z resztą składników i wlewa do formy.

Krem szpinakowo – dyniowy
W zimowe dni nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak talerz pysznej, pachnącej zupy. Najlepsza jest z sezonowych, zimowych warzyw i dlatego jako jeden ze składników wybrałam dynię.
A dlaczego szpinak, bo jest zdrowy (nie w nadmiarze), doskonale komponuje się z innymi warzywami i przyciąga barwą. Krem z warzyw lubimy za jego lekkość i prostotę przygotowania.
Komentarze
Zgłoś 17.04.2013 Beata
fajna przystawka, ciekawe dodatki myślę, że byłoby to trafione danie , a nawet popisowe dla moich znajomych
Zgłoś 22.12.2013 gość
Mniam,mniam...
Zgłoś 22.12.2013 Ola
Pyszne kanapeczki,często kupuję w Lidlu suszone pomidory i dodaję do past kanapkowycg,bardzo lubię takie połączenia.
Zgłoś 26.02.2017 Ramonka
Pysznie to wygląda :) ja bym jeszcze dodała oliwki np. te z migdałami od primo gusto :)