Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Polenta z suszonymi grzybami i pastą

Tekst i foto Danka Daniłowska 17.04.2013

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, czasem z dodatkiem sera i przypraw. Sama polenta jest mdła, zachwycić może smakiem, jeżeli zastosujemy ciekawe dodatki. Aromat suszonych grzybów, suszone pomidory i długo dojrzewająca wędlina to gwarancja, że będzie miała niebanalny smak.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
621 złśredni30 min.wysoka

Składniki:

Polenta:

½ szklanki kaszki kukurydzianej,
¼ szklanki tartego twardego sera,
łyżka masła,
sól,
pieprz.

10 dag długo dojrzewającej wędliny (może być szynka lub kiełbasa),
3 dag suszonych grzybów,
mały słoiczek suszonych pomidorów,
łyżka masła,
natka pietruszki,
roszponka do dekoracji.

Jak przyrządzić?

W rondlu zagotować dwie szklanki lekko osolonej wody, wsypać kaszę i mieszać, żeby nie powstały grudki.

Zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty ciągle mieszając,

Dodać ser, masło, przyprawić solą i pieprzem.

Przygotować foremki wysmarowane tłuszczem, napełnić je polentą.

Odstawić na dwie godziny do lodówki.

Wędlinę pokroić w słupki.

Wymoczone grzyby usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.

Suszone pomidory zmiksować z natką pietruszki.

Polentę wyjąć delikatnie z foremek i przysmażyć ją po obu stronach na gorącym tłuszczu.

Na wierzchu polenty układać wędlinę, grzyby i pastę z suszonych pomidorów.

Jak podawać?

Przed podaniem udekorować roszponką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.04.2013 Beata

fajna przystawka, ciekawe dodatki myślę, że byłoby to trafione danie , a nawet popisowe dla moich znajomych

Zgłoś 22.12.2013 gość

Mniam,mniam...

Zgłoś 22.12.2013 Ola

Pyszne kanapeczki,często kupuję w Lidlu suszone pomidory i dodaję do past kanapkowycg,bardzo lubię takie połączenia.

Zgłoś 26.02.2017 Ramonka

Pysznie to wygląda :) ja bym jeszcze dodała oliwki np. te z migdałami od primo gusto :)