Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pomidorki faszerowane

Tekst i foto sorja 22-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

pomidory (ilość w zależnosci od ilości gości - 1-2 pomidory na jedną osobę),
ser żółty starkowany (ok.30 dag),
2-3 ząbki czosnku,
szynka (ok. 30 dag),
1 puszka kukurydzy,
listki świeżej bazylii

Jak przyrządzić:

Pomidorki naciąć od strony szypułki w kształcie okręgu - tak aby
można było włożyć do środka małą łyżeczkę. Przez wycięty otwór wyciągnąć delikatnie cały miąższ do osobnej miseczki (miąższ można później wykorzystać np. do pomidorówki lub spaghetti neapoliatańskiego:)
Ser żółty starkować, pokroić szynkę na drobną kostkę,
a kukurydzę odcedzić.
Połączyć ser, szynkę oraz kukurydzę, dodając majonez. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku.
Gotową pastą nadziać pomidory, na wierzchu ozdabiając listkiem świeżej bazylii.
Smacznego:)

Uwagi:

Przepis jest bardzo prosty, a pomidorki są pyszne! Doskonałe na wszelkie imprezy jako przystawka bądź potrawa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.06.2006 aneta

wypróbowałam, bardzo dobre

Zgłoś 31.03.2008 Ama

Pomidorki są pyszne i ładnie się prezentują :-D Gościom bardzo smakowały.

Zgłoś 18.02.2010 Gosia

składników nie łączysz żadnym majonezem/ jogurtem nat./ śmietaną??