Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pomidorowa z soczewicą i paluszkami

16.04.2012

Ciepła zupa po powrocie z pracy lub ze szkoły to zastrzyk energii i zaspokojenie pierwszego głodu. Zaletą zupy jest również to, że możemy jej ugotować więcej, aby starczyła na co najmniej dwa dni (jeśli będzie prawidłowo przechowywana). Fanom zup typu krem proponuję pomidorową z czerwoną soczewicą, podaną ze smacznymi świderkami kminkowymi. Pomidory połączone z soczewicą i mleczkiem kokosowym tworzą niepowtarzalny smak. Do tego świeżo upieczone skręcone paluszki z ciasta francuskiego, posypane kminkiem i mamy smaczne, zdrowe danie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
628 złśredni45 min.średnia

Składniki:

puszka całych pomidorów,
¾ szklanki czerwonej soczewicy,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
2 ząbki czosnku,
puszka mleczka kokosowego,
łyżeczka kuminu rzymskiego,
łyżka masła,
sól,
pieprz,
natka pietruszki, lub szczypiorek do posypania,
20 dag ciasta francuskiego,
jajko,
kminek do posypania.

Jak przyrządzić?

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Masło rozgrzać na patelni i leciutko podsmażyć na nim pokrojoną cebulę i drobno pokrojony czosnek (uwaga, żeby nie zbrązowiał, bo wtedy będzie gorzki).

W garnku zagotować litr wody, dodać marchewkę, pietruszkę, seler i soczewicę i gotować do miękkości.

Następnie dodać pomidory wraz z zalewą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, gotować jeszcze 10 minut.

Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem, posypać kuminem rzymskim.

Posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Ciasto francuskie pokroić na cienkie paseczki, skręcić, żeby przypominały świderki, każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Zupę podać razem z ciepłymi paluszkami z francuskiego ciasta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.04.2012 gosia

Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych ... Pokaż więcej

Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealna-figura.eu)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 22.04.2012 lulau

zupa rowniez swietnie smakuje z normalna smietana zamiast mleka kokosowego - jezeli ktos nie bardzo lubi smaki egzotyczne :)