Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pomidory Ciocii Teresy

Tekst i foto Magda 12-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje3,50 złprosty20 min.?

Składniki:

- 5 pomidorów,
- 1 mała cebulka,
- olej z pestek winogron,
- ocet winny,
- musztarda (np. sarepska),
- pieprz, sól,
- odrobina koperku.

Jak przyrządzić:

pomidory pokroić w ósemki i ułożyć na półmisku, posypać drobno pokrojoną cebulką;

SOS:
2 łyżki stołowe oleju z pestek winogron wymieszać z 1 łyżką octu winnego oraz 1 łyżką musztardy, dodać do smaku odrobinę pieprzu i soli;
pomidory polać przygotowanym sosem i posypac koperkiem,
odstawić na 1/2 godziny(np. do lodówki).

Potrzebne przybory:

Półmisek, nóż, mała miseczka, łyżka stołowa.

Jak podawać?

Najlepiej podawać sałatkę do potraw grillowanych.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.08.2003 Aga

Powiem Ci Magdusiu ze ten sosik mnie zaintrygowal..a ze mialam w domu wszystkie skladniki...supersmaczne i co wazne naprawde blyskawiczne(jedyne co mi zajelo duzo czasu to mocowanie sie z nakret... Pokaż więcej

Powiem Ci Magdusiu ze ten sosik mnie zaintrygowal..a ze mialam w domu wszystkie skladniki...supersmaczne i co wazne naprawde blyskawiczne(jedyne co mi zajelo duzo czasu to mocowanie sie z nakretka od octu :))

Zgłoś 29.01.2004 Tess

Ten sosik to vinegrett, ale istotnie dobry. Najlepiej mieszać go w słoiczku wtedy wszystkie składniki ładnie się łączą. Pozdrowionka.

Zgłoś 05.06.2005 Tereska

Ciekawe, smaczne,pozywne i niedrogie. Pyszotka