Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pomidory jak lubie

Tekst i foto sulika 24-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5 porcji? złprosty15 min.?

Składniki:

Około 6 dużych, dojrzałych( miękkich) pomidorów, mogą być też malinowe, średnia cebula, maggi w płynie, sól, pieprz, oliwa z oliwek lub zwykły olej.

Jak przyrządzić:

Pomidory myjemy,kroimy na połówki, wycinammy z nich przyrosty od ogonków nastepnie kroimy na cienkie( ale nie za cienkie) plastry. Przekładamy z deski bezpośrenio na płaski duzy półmisek. Pokrojone plastry przesuwamy tak, by zakryły spód naczynia. Kroimy w cienkie plastry cebulę i rozsypujemy ja na wierzch pomidorów. Wszystko solimy ( pomidory muszą puścić sok,a cebula zmięknąć), posypujemy pieprzem według uznania. Wszystko skrapiamy magii. Dla tych , którzy nie lubią tej przyprawy muszę powiedzieć, że bez obaw mogą jej tu użyć w rozsądnych ilościach ponieważ nie odczuwa się jej smaku . Wszystko na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego! Podaję tą sałatkę do zimnych przystawek, wędlin i do chleba z masłem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.07.2003 Aga

Dla tych co nie lubią magi proponuję odrobinę świeżej bazylii. Pycha!