Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

pomidory z mozzarellą

Tekst i foto goga 12-12-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?12 złśredni30 min.średnio dużo

Składniki:

- 4-5 pomidorów,
- 2 opakowania mozzarelli Galbani lub Zott (prawdziwej, a nie żółtego sera!),
- ocet balsamiczny,
- dobra oliwa np. z pestek winogron,
- cukier,
- sól,
- czosnek.

Jak przyrządzić:

1/5 szklanki octu Balsamicznego mieszamy z 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, z łyżeczkA cukru i szczyptą soli. Do mieszania najlepiej używać małego zakręcanego słoika. Potrząsamy nim, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie dodajemy ok. 2 razy tyle oleju, co octu i ponownie wytrwale mieszamy przez dłuższy czas. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Mozzarellę odsączamy i kroimy ostrym nożem w plastry. Pomidory układamy na talerzu, przykrywamy każdy plaster plastrem mozzarelli. Sos ponownie mieszamy po czym polewamy nim pomidory i mozzarellę. Gotowe do jedzenia !

Potrzebne przybory:

Nóż, deska, talerz, miska do sparzenia pomidorów, słoik.

Uwagi:

Pomidory z mozzarellą najlepiej smakują z białym pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.01.2003 ana

MozarellaCaprese w oryginale podaje sie bez tego pysznego sosiku. To po prostu pomidory i mozzarella polane oliwa z oliwek i octem balsamicznym, obowiazkowo posypane bazylia. Ale wersja "z ... Pokaż więcej

MozarellaCaprese w oryginale podaje sie bez tego pysznego sosiku. To po prostu pomidory i mozzarella polane oliwa z oliwek i octem balsamicznym, obowiazkowo posypane bazylia. Ale wersja "z sosem" mnie rowniez smakuje znaczniej bardziej. Pozdrowionki.

Zgłoś 27.12.2002 goga

Ja wolę bez bazylii, ale jak ktoś lubi ziółka...

Zgłoś 13.12.2002 tamagosi

polecam do tego gotowa przyprawe do pomidorow firmy ducros - naprawde swietna, pozdrawiam

Zgłoś 13.12.2002 tamagosi

a ja sie pytam gdzie jest swierza bazylia?? a?? tak powinna byc- posiekana, swierza bazylia- ta salatka po wlosku nazywa sie caprese- i daje sie do niej bazylie- ale ogolnie pychaaaaaa

Zgłoś 13.12.2002 zula

dodane do tego czarne oliwki i świeża bazylia nieporównanie wzbogcą smakowe doznania

Zgłoś 13.12.2002 Kaśka

Pyszne !! Poprostu niebo w gębie :)

Zgłoś 18.09.2003 Kanka

Ja inaczej przyrzadzam pomidory z mozarella...

-pomidory

-ser mozarella

-ocet balsamiczny

-oliwa z oliwek

-sól z ziołami

-pieprz

Mmmmmiam palce l... Pokaż więcej

Ja inaczej przyrzadzam pomidory z mozarella...

-pomidory

-ser mozarella

-ocet balsamiczny

-oliwa z oliwek

-sól z ziołami

-pieprz

Mmmmmiam palce lizać:D:D:D:D

Zgłoś 11.03.2004 goga

Aby złagodzić smak należy dodać więcej cukru (przed oliwą, do samego octu). I bezwarunkowo długo mieszać!

Zgłoś 25.08.2004 kasia

zamiast oliwekdobrze dodac kaparki tez jest pycha

Zgłoś 22.12.2005 aniaf

konieczna świeża bazylia - najlepsza ta wychodowana na parapecie;)

Zgłoś 22.12.2005 aniaf

konieczna świeża bazylia - najlepsza ta wychodowana na parapecie;)

Zgłoś 20.07.2006 andrzej

pyszne danie, a tak co do jezyka - oliwa oznacza olej z oliwek, wiec nie moze byc z pestek winogron :)

Zgłoś 05.01.2011 ilaga

ludzie, a jedliście z grilow2anym bakłażanem ?

Otóz należy plasterki bakłazana zgrilować i przekładać plasterek pomidora , moZzarelli i bakłażana. Wszystko polać sosem z cytryny imiodu ... Pokaż więcej

ludzie, a jedliście z grilow2anym bakłażanem ?

Otóz należy plasterki bakłazana zgrilować i przekładać plasterek pomidora , moZzarelli i bakłażana. Wszystko polać sosem z cytryny imiodu i posypać bazylią i trochę oregano !

Mniam , palce lizać

Pozdrawiam wszystkich smakoszy :)

Zgłoś 22.01.2007 Nina

My często przyrządzamy to z bratem, w nieco zmodyfikowanej wersji.

Plastry pomidorów układamy na talerzu, przykrywamy je mozarellą i polewamy włoskim sosem sałatkowym - też smakuje nieźle... Pokaż więcej

My często przyrządzamy to z bratem, w nieco zmodyfikowanej wersji.

Plastry pomidorów układamy na talerzu, przykrywamy je mozarellą i polewamy włoskim sosem sałatkowym - też smakuje nieźle.

Do tego kroimy też w kostkę pomidory, zalewamy tym samym sosem. Kromki chleba podsmażamy na patelni (ew. robimy grzanki), a potem nakładamy wymieszane pomidorki na grzaneczki. Pycha!

Zgłoś 26.07.2011 planta

będę próbować mam nadzieje że mężowi zasmakuje

Zgłoś 15.10.2008 Igulka

Właśnie zjadłam pyyyyyyyyyyyyyyyyyychaaaaaaaa:)

Zgłoś 22.06.2010 louidzi

ogólnie ubóstwiam tą potrawę i jeśli ktos zna jakies ciekawe kombinacje z oliwy z oliwek, serem mozarellą, octem balsamicznym i oliwkami ewentualnie z czymś jeszcze to niech pisze!!! :)

Zgłoś 05.07.2010 bercia

Przepis rewelacyjny!!! Wlasnie wyprobowalam. Wyszlo pycha!!!! ;)