pomidory z mozzarellą
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | 12 zł | średni | 30 min. | średnio dużo |
Składniki:
- 4-5 pomidorów,- 2 opakowania mozzarelli Galbani lub Zott (prawdziwej, a nie żółtego sera!),
- ocet balsamiczny,
- dobra oliwa np. z pestek winogron,
- cukier,
- sól,
- czosnek.
Jak przyrządzić:
1/5 szklanki octu Balsamicznego mieszamy z 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, z łyżeczkA cukru i szczyptą soli. Do mieszania najlepiej używać małego zakręcanego słoika. Potrząsamy nim, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie dodajemy ok. 2 razy tyle oleju, co octu i ponownie wytrwale mieszamy przez dłuższy czas. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Mozzarellę odsączamy i kroimy ostrym nożem w plastry. Pomidory układamy na talerzu, przykrywamy każdy plaster plastrem mozzarelli. Sos ponownie mieszamy po czym polewamy nim pomidory i mozzarellę. Gotowe do jedzenia !Potrzebne przybory:
Nóż, deska, talerz, miska do sparzenia pomidorów, słoik.Uwagi:
Pomidory z mozzarellą najlepiej smakują z białym pieczywem.
Pieczony omlet imbirowy z polewą bananowo - orzechową
Po pierwsze zachęcam do tego sposobu przygotowania omletu dla całej rodziny. Trochę omlet, trochę biszkopt. Szczególnie dobrze sprawdza się ze słodkimi dodatkami. Cięty potem na trójkąty może zostać potraktowany jako danie główne lub deser. Orzechy, banany, imbir… Większość składników tej potrawy ma dobroczynne działanie na nasze organizmy. I dzieci je lubią!
Komentarze
Zgłoś 02.01.2003 ana
MozarellaCaprese w oryginale podaje sie bez tego pysznego sosiku. To po prostu pomidory i mozzarella polane oliwa z oliwek i octem balsamicznym, obowiazkowo posypane bazylia. Ale wersja "z ... Pokaż więcej
MozarellaCaprese w oryginale podaje sie bez tego pysznego sosiku. To po prostu pomidory i mozzarella polane oliwa z oliwek i octem balsamicznym, obowiazkowo posypane bazylia. Ale wersja "z sosem" mnie rowniez smakuje znaczniej bardziej. Pozdrowionki.
Zgłoś 27.12.2002 goga
Ja wolę bez bazylii, ale jak ktoś lubi ziółka...
Zgłoś 13.12.2002 tamagosi
polecam do tego gotowa przyprawe do pomidorow firmy ducros - naprawde swietna, pozdrawiam
Zgłoś 13.12.2002 tamagosi
a ja sie pytam gdzie jest swierza bazylia?? a?? tak powinna byc- posiekana, swierza bazylia- ta salatka po wlosku nazywa sie caprese- i daje sie do niej bazylie- ale ogolnie pychaaaaaa
Zgłoś 13.12.2002 zula
dodane do tego czarne oliwki i świeża bazylia nieporównanie wzbogcą smakowe doznania
Zgłoś 13.12.2002 Kaśka
Pyszne !! Poprostu niebo w gębie :)
Zgłoś 18.09.2003 Kanka
Ja inaczej przyrzadzam pomidory z mozarella...
-pomidory
-ser mozarella
-ocet balsamiczny
-oliwa z oliwek
-sól z ziołami
-pieprz
Mmmmmiam palce l... Pokaż więcej
Ja inaczej przyrzadzam pomidory z mozarella...
-pomidory
-ser mozarella
-ocet balsamiczny
-oliwa z oliwek
-sól z ziołami
-pieprz
Mmmmmiam palce lizać:D:D:D:D
Zgłoś 11.03.2004 goga
Aby złagodzić smak należy dodać więcej cukru (przed oliwą, do samego octu). I bezwarunkowo długo mieszać!
Zgłoś 25.08.2004 kasia
zamiast oliwekdobrze dodac kaparki tez jest pycha
Zgłoś 22.12.2005 aniaf
konieczna świeża bazylia - najlepsza ta wychodowana na parapecie;)
Zgłoś 22.12.2005 aniaf
konieczna świeża bazylia - najlepsza ta wychodowana na parapecie;)
Zgłoś 20.07.2006 andrzej
pyszne danie, a tak co do jezyka - oliwa oznacza olej z oliwek, wiec nie moze byc z pestek winogron :)
Zgłoś 05.01.2011 ilaga
ludzie, a jedliście z grilow2anym bakłażanem ?
Otóz należy plasterki bakłazana zgrilować i przekładać plasterek pomidora , moZzarelli i bakłażana. Wszystko polać sosem z cytryny imiodu ... Pokaż więcej
ludzie, a jedliście z grilow2anym bakłażanem ?
Otóz należy plasterki bakłazana zgrilować i przekładać plasterek pomidora , moZzarelli i bakłażana. Wszystko polać sosem z cytryny imiodu i posypać bazylią i trochę oregano !
Mniam , palce lizać
Pozdrawiam wszystkich smakoszy :)
Zgłoś 22.01.2007 Nina
My często przyrządzamy to z bratem, w nieco zmodyfikowanej wersji.
Plastry pomidorów układamy na talerzu, przykrywamy je mozarellą i polewamy włoskim sosem sałatkowym - też smakuje nieźle... Pokaż więcej
My często przyrządzamy to z bratem, w nieco zmodyfikowanej wersji.
Plastry pomidorów układamy na talerzu, przykrywamy je mozarellą i polewamy włoskim sosem sałatkowym - też smakuje nieźle.
Do tego kroimy też w kostkę pomidory, zalewamy tym samym sosem. Kromki chleba podsmażamy na patelni (ew. robimy grzanki), a potem nakładamy wymieszane pomidorki na grzaneczki. Pycha!
Zgłoś 26.07.2011 planta
będę próbować mam nadzieje że mężowi zasmakuje
Zgłoś 15.10.2008 Igulka
Właśnie zjadłam pyyyyyyyyyyyyyyyyyychaaaaaaaa:)
Zgłoś 22.06.2010 louidzi
ogólnie ubóstwiam tą potrawę i jeśli ktos zna jakies ciekawe kombinacje z oliwy z oliwek, serem mozarellą, octem balsamicznym i oliwkami ewentualnie z czymś jeszcze to niech pisze!!! :)
Zgłoś 05.07.2010 bercia
Przepis rewelacyjny!!! Wlasnie wyprobowalam. Wyszlo pycha!!!! ;)