Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Poncz ananasowo – imbirowy na walentynki

Tekst i foto Zuza Gałuszka 30.11.2011

Sok ananasowy smakuje wybornie na ciepło, a taki napój, przygotowany z dodatkiem kilku ognistych składników, może wiele. Szczególnie w walentynki. Ten gorący, pikantny poncz rozgrzewa a dodatkowo jest wspaniałym źródłem bromeliny, czyli magicznego enzymu ułatwiającego trawienie. Imbir, którego w ponczu zabraknąć nie może, wzmacnia układ odpornościowy, działa wspaniale na krążenie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
414 złprosty12 min.średnia

Składniki:

1 litr soku ananasowego,
mały kawałek imbiru,
1 łyżka miodu,
¼ łyżeczki pieprzu,
8 goździków,
kawałek kory cynamonowej.

Jak przyrządzić?

Do rondelka wlewamy sok, dodajemy miód, starty imbir, goździki, pieprz i cynamon.

Całość doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut.

Przed podaniem przecedzamy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.02.2013 Jej Wysokość Brombelina-Królowa Rambutanu na uchodźctwie

Za moich czasów do ponczu dodawało się mnóstwo alkoholu, właściwie to poncz dodawało się do alkoholu... A teraz ?! Naród żyje o misce ryżu dziennie a cały produkt narodowy jest eksportowany, pie... Pokaż więcej

Za moich czasów do ponczu dodawało się mnóstwo alkoholu, właściwie to poncz dodawało się do alkoholu... A teraz ?! Naród żyje o misce ryżu dziennie a cały produkt narodowy jest eksportowany, pieniądze zaś trafiają do kieszeni tego parszywego tyrana !!!

Zgłoś 15.08.2013 gość

Weź się królowo Rambutanu nie wygłupiaj ,taki napój można podawać dzieciom i będzie fajnie w Walentynki i nie tylko.