Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Porterówka

Tekst i foto Pinio 05-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.?

Składniki:

1\2 litra spirytusu 90%,
- 2 piwa Porter,
- 1\4 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy.

Jak przyrządzić:

Wlać piwo do rondla. Dodać cukry i zagotować. Ostudzić . Wymieszać ze spirytusem. Rozlać do butelek i zakręcić.

Potrzebne przybory:

Rondel, szklanka, łyżka drewniana.

Uwagi:

Jest to wspaniały trunek na przyjęcia, charakteryzujący się wspaniałym zapachem i smakiem. Jak prosto możemy policzyć, wychodzi nam tego 3 butelki 0,5 litra. Wystarcza więc na średnie przyjęcie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.02.2004 marteo

Sprawdziłam ten napitek parę lat temu - mniodzio, uwierzcie. Warto to wtprodukować. Pozdrowienia dla pomysłodawcy. Dzięki.

Zgłoś 08.02.2004 olka

Ja podgrzewam tylko część piwa i dodaję 1 łyżkę miodu i to jest wtedy miodzio,

Zgłoś 09.02.2004 Elise

Nikomu nie radzę przeholować z tym trunkiem... bo już nigdy nie będzie Wam smakował... ;-)

Zgłoś 10.02.2004 stesu

Przepis stary, próbowałem onej porterówki tak robionej przez mojego wuja w latach 60. Pozwalał zachować jasnosć umyslu, za to nogi nie bardzo chciały stąpać tam, gdzie ich właściciel chciał.

... Pokaż więcej

Przepis stary, próbowałem onej porterówki tak robionej przez mojego wuja w latach 60. Pozwalał zachować jasnosć umyslu, za to nogi nie bardzo chciały stąpać tam, gdzie ich właściciel chciał.

Zgłoś 13.02.2004 choinka

robie to od lat, i radze dawac wiecej cukru waniliowego, daje posmak cukierków kukułek (stad nazwa pod którą ja znałęm ten trunek czyli kukułka).

Uwaga, każdy porter, daje troche inny pos... Pokaż więcej

robie to od lat, i radze dawac wiecej cukru waniliowego, daje posmak cukierków kukułek (stad nazwa pod którą ja znałęm ten trunek czyli kukułka).

Uwaga, każdy porter, daje troche inny posmak, wiec trzeba sobie dobrac według własnych upodobań:)

Zgłoś 14.03.2004 Ola

Tylko nie na porterze żywieckim, bo gorycz przebije wszystko!

Zgłoś 08.04.2004 cub@

zaczynam czynić, wedle podanej procedury, o efektach poinformuję w niedalekiej przyszłości

Zgłoś 13.04.2004 Aneta

Wszystko fajnie, ale na jak długo powinniśmy trunek pozostawić w spokoju, żeby dojrzał?

I jakie piwo polecacie, żeby porterówka była wyśmienita?

Zgłoś 13.04.2004 mcPiotrek

UWAGA !!! Przy dodawaniu cukru do podgrzewanego porterka zachować SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ.Bo jak wam się spieni to kuchnia do remontu ;-)

Zgłoś 10.06.2004 dziadekszuwarek

Zgadzam się ze wszystkimi znawcami, to jest wspaniały trunek, na każdy frasunek. Muszę to zrobić bo mi sie zachciało. Pozdrawiam wszystkich smakoszy.

Zgłoś 29.07.2004 asia

ja do tego daje 1 szklanke kawy naturalnej(oczywiscie zaparzonej) zamiast 1 piwa

Zgłoś 01.08.2004 musti

po przeczytanju aż się boję podejmowac tej produkcji względy sa dwa jak wystrzeli to co z kuchnią drugi jak przeholuje .... może się skuszę to nara jak to zrobię to napiszę no to pa..

... Pokaż więcej

po przeczytanju aż się boję podejmowac tej produkcji względy sa dwa jak wystrzeli to co z kuchnią drugi jak przeholuje .... może się skuszę to nara jak to zrobię to napiszę no to pa..

Zgłoś 27.08.2004 kukułeczka

najlepsze PORTERY EB, daje 6 torebek wanilinowego po 25 g , zwyklego cukru wcale.

I faktycznie trzeba uważać bo zdaża się że prawa grawitacji przestają działać.

Zgłoś 09.09.2004 Psisko

Rodzice robili porterówkę w latach 50-60-tych. Pycha!!! Pamiętam, że już wtedy, jako dziecko, byłam jej smakoszem. Po wyjściu gości wykonywałam szybką rundę wokół stołu, zanim rodzice się zorie... Pokaż więcej

Rodzice robili porterówkę w latach 50-60-tych. Pycha!!! Pamiętam, że już wtedy, jako dziecko, byłam jej smakoszem. Po wyjściu gości wykonywałam szybką rundę wokół stołu, zanim rodzice się zorientują, co ich dobrze ułożona latorośl robi, wylizując małe płaskie kieliszki. Ten smak czuję do dzisiaj. I teraz , po latach, zrobię porterówkę sama. Ciekawe czy będzie smakować jak dawniej?

Natomiast w latach 70-tych robiliśmy z mężem wódkę na bazie cukierków "kukułek" i spirytusu - niestety nie pamiętam proporcji. Jakiś czas musiała się "przegryzać" i też była pyszna.

Oczywiście słodkie alkohole pije się w malutkich ilościach, żeby uniknąć efektów, jak wyżej opisane przez internautów.

Zgłoś 26.10.2004 damian

Najlepsza pryta jaka piłem szybko sie najebiez ale nastepnego dnia niemasz kaca

Zgłoś 26.11.2004 urbani

my zrobilismy w następujących proporcjach 1l spirytusu, 1l portera i cukru brak nich 15 minut sie przeżre. polecam porcja na 4 osoby. pyszna zabawa.

Zgłoś 04.08.2005 dziki

no tak sie tym najebalem... Dobroć Dobroc

Zgłoś 15.11.2005 dem

ale daje w palnik, nawet nie pamietam ile wypilem ale momentalnie odlecialem :D

Zgłoś 30.01.2006 baszan

Zacny ten trunek życie mi uratował,kedy na spływie lało prawie tydzień. Kolega miał na szczęście spory zapasik i ... a wtedy wyszło słońce

Zgłoś 04.10.2006 Połki

wszystko niby dobrze ale nigdy nie grzejcie piwa a już na pewno go nie gotujcie!!!!!!!!!!!!! to jakieś cherezje i profanacja najwspanialszego trunku jaki kiedykolwiek piła populacja ludzka!!!!!!... Pokaż więcej

wszystko niby dobrze ale nigdy nie grzejcie piwa a już na pewno go nie gotujcie!!!!!!!!!!!!! to jakieś cherezje i profanacja najwspanialszego trunku jaki kiedykolwiek piła populacja ludzka!!!!!!!!!

Zgłoś 27.05.2007 pynio

no to nie byłes chyba na srednim przyjeciu te 3 butelki to u nas jest na głowe pozdrawiam

Zgłoś 15.01.2008 Przemek

Poszukiwania odwołane!

małpka spirytusu lubelskiego

0,5 l dębowe mocne

pół szklanki miodu

Przez pierwszy tydzień spirytus dojrzewał smakiem zalanych nim kilku śliwek ... Pokaż więcej

Poszukiwania odwołane!

małpka spirytusu lubelskiego

0,5 l dębowe mocne

pół szklanki miodu

Przez pierwszy tydzień spirytus dojrzewał smakiem zalanych nim kilku śliwek suszonych, rodzynek, goździków i mniej niż szczyptą chili; w piwie rozpuszczony miód (w tym łyżka miodu porzeczkowego), łezka soku malinowego i trochę soku z cytryny. Przegryza się tydzień lub dłużej. Kolor pomarańczowej herbaty, aromat tylu owoców, cytryna i chili też robią swoje, woltaż odpowiedni - przyjemna degustacja.

Was will man mehr?!

Zgłoś 13.02.2008 szymon

próbowalem porterówki na imprezie u kumpla i była bardzo dobra. chciałbym zrobić ją sam tylko mie umie spotkać piwa porter w sklepie czy można zastąpić je innym???

Zgłoś 16.04.2008 ElCiesiel

@szymon - piwo porter to nie jest nazwa piwa, tylko jego rodzaj. Znajdziesz w każdym sklepie z Alkoholami. Polecam zapytać sprzedawcy o możliwie najsłodszy rodzaj bo nasza wódeczka ma być słodka... Pokaż więcej

@szymon - piwo porter to nie jest nazwa piwa, tylko jego rodzaj. Znajdziesz w każdym sklepie z Alkoholami. Polecam zapytać sprzedawcy o możliwie najsłodszy rodzaj bo nasza wódeczka ma być słodka.

_______________________________

Osobiście robie porterówke z 0,5 spirytu, 2 porterów, 2 torebeczek cukru waniliowego i +/- 3/4 szklanki cukru zwykłego, w zależności od rodzaju porterów.

Piwko podgrzewam (NIE GOTUJE) żeby je wygazować i dosypuje cukier waniliowy. W tym samym czasie ze zwykłego cukru robie karmel (cukier na patelnie, dodać troche wody i na średnim ogniu podgrzewać). Karmel dodaje do piwa, mieszam. Następnie wywar wychładzam i dolewam spirytus. Znowu mieszam. Wódeczke robi się w 15 minut + wystudzenie i nadaje się do picia właściwie od razu po przygotowaniu (jak trochę postoi to niby lepsza, ale u mnie jakoś specjalnie długo to nigdy nie stała ;d). Genialna sprawa.

Jak ktoś się lubi bawić i jest cierpliwy to można najpierw wrzucić do spirytusu laskę wanilii i potrzymać z tydzień, ale osobiście nie próbowałem.

Zgłoś 23.04.2008 guss

Najlepszą porterówkę piłem zrobioną przez kobietę. Nic tego nie przebije. To jest fakt, myślenie superowe ale nogi w zaniku. Teraz jestem w Irlandii i testowałem, miast Portera Guinessa. Znośne ... Pokaż więcej

Najlepszą porterówkę piłem zrobioną przez kobietę. Nic tego nie przebije. To jest fakt, myślenie superowe ale nogi w zaniku. Teraz jestem w Irlandii i testowałem, miast Portera Guinessa. Znośne ale za mały extrakt. Z tym waniliowym to dobry pomysł. Pozdro i sukcesów :).

Zgłoś 26.05.2008 simon

Zajebiste jest! Piłem, długo trzyma, jasne myślenie, ale nogi odmawiają posłuszeństwa(ja pisali). Bardzo pyszne i niedrogie. Piłem już po 3 dniach (miałem tylko spróbować) i poszło całe 0,7 z ku... Pokaż więcej

Zajebiste jest! Piłem, długo trzyma, jasne myślenie, ale nogi odmawiają posłuszeństwa(ja pisali). Bardzo pyszne i niedrogie. Piłem już po 3 dniach (miałem tylko spróbować) i poszło całe 0,7 z kumplem... Polecam!

Zgłoś 26.05.2008 kaczy boss

Potwierdzam @simona, piłem z nim te same odczucia