Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Portugalska zupa migdałowa

13.01.2010

Portugalia jest jednym z tych miejsc, w których łatwo zakochać się w nowych smakach. Delikatna, wykwintna zupa migdałowa każe spojrzeć na zwykłe migdały z innej perspektywy. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, ta efektowna potrawa to znakomity pomysł. Wygląda bardzo elegancko, a smakiem przekona także niedowiarków. Warto poświęcić kilka chwil na sparzenie i obranie migdałów ze skórki. To jedyny wysiłek podczas przygotowania zupy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
515 złprosty40 min.wysoka

Składniki:

20 dag migdałów,
5 szklanek mleka,
2 łyżeczki masła,
szczypta soli,
szczypta cukru.

Jak przyrządzić?

Migdały zalewamy wrzątkiem, by po kwadransie z łatwością zdjąć z nich skórę.

Po takim przygotowaniu miksujemy migdały na masę.

Ucierając, dolewamy po łyżce gorącego mleka (w sumie ok. jednej szklanki).

Całość przekładamy do rondelka i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu.

W połowie gotowania dodajemy resztę mleka, masło, sól i cukier.

Jak podawać?

Podajemy z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.01.2010 kitek,

kiedyś jadłam zupę migdałowa..o właśnie w Portugalii.

Zgłoś 17.01.2010 pytanie

Ile cukru, ta zupa ma byc słodka?

Zgłoś 14.01.2010 Kazimierz

Naprawdę pyszne, polecam.

Zgłoś 18.01.2010

szczypta cukru wystarczy, jak w przepisie.

Zgłoś 05.09.2010

Smakuje jak szpitalny kleik... Nie polecam

Zgłoś 29.11.2011 Beata

Pyszna zupka. My dodaliśmy jeszcze płatków owsianych i rodzynek. Nie jest to już ta sama zupa ;) nie wygląda też za dobrze ;) , ale za to jak smakuje