Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pory gotowane z sosem winegret

Tekst i foto Młoda 30-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1? złprosty10 min.?

Składniki:

2-3 młode pory na osobę (tylko białe części),
1 łyżeczka przyprawy jarzynowej,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka startego ostrego sera,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy,
sól,
pieprz,
cukier.

Jak przyrządzić:

Pory wyczyścić, umyć, odkroić białe części i naciąć boki, żeby wypłukać zanieczyszczenia. Następnie gotować pory na parze 6 do 10 min. Dokładnie obsuszyć. Czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodać sok z cytryny i dolać po kropelce oliwę. Wystudzone pory ułożyć na talerzu i polać sosem winegret. Dobrze jest posypać je odrobiną startego parmezanu lub innego startego sera.

Pory w sosie winegret można przechować w lodówce do następnego dnia - są wtedy jeszcze lepsze niż od razu po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.01.2010 nawojka

pyszne!