Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pory w cieście

Tekst i foto bromba 16-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty20 min.?

Składniki:

- 2-4 pory,
- jajko,
- 1 szklanki mąki,
- 4-5 łyżek wody,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Pory umyć, oczyścić, odciąć zielone końcówki, pociąć na 7 cm kawałki. Jajko rozmieszać z mąką i wodą, mocno przyprawić do smaku solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać olej. Pory dokładnie maczać w cieście, smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.

Uwagi:

Podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami. Pory dobrze komponują się z frytkami albo ryżem na sypko.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.03.2005 modlisha

właśnie skończyłam jeść pory w cieście :) bardzo smaczne! :)