Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pory w sosie musztardowym

Tekst i foto bromba 16-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty20 min.?

Składniki:

- 2 niezbyt duże pory,
- 2 jaja,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki niezbyt ostrej musztardy,
- sól.

Jak przyrządzić:

Pory obciąć na wysokości 2/3 długości. Odkroić dolne korzonki. Przekroić na dwie części, a następnie naciąć na całej długości i dokładnie umyć. W niewysokim, ale szerokim garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli i do wrzątku włożyć pory. Gotować około 5 minut, po czym odsączyc i pozostawić do ostygnięcia. Ugotować jaja na twardo, a nastepnie wystudzić. Obrać ze skorupek. Wybrać zółtka, a białka pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z musztardą i zółtkami. Na półmisku ułożyć pory nacięciami do góry, które wypełnic sosoem musztrdowym. Posypać pokrojonymi białkami jaj.

Jak podawać?

Podawać na zimno.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.02.2005 Lucas

ale przeciąć je na pół wzdłuż czy w poprzek ?

Zgłoś 10.11.2006 olo

Wytłumacz jak naciąć i po co naciąć