Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Postna sałatka z fasolą i tuńczykiem

24.03.2010

Postna sałatka wielkanocna to propozycja dla tych, którzy gotują rzadko i nie lubią poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu. Robi się ją w 5 minut, więc jest idealna dla niespodziewanych gości, jeśli masz akurat składniki. Można też przygotować ją na śniadanie, szczególnie dla domowników, którzy nie są zwolennikami kanapek. Jest smaczna, prosta i niedroga.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
211 złprosty5 min.średnia

Składniki:

200 g tuńczyka z puszki we własnym sosie,
puszka czerwonej fasoli,
mała cebula,
czerwona papryka (może być konserwowa),
dwie łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Tuńczyka lekko odsączyć i rozdrobnić widelcem.

Fasolkę odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać.

Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym, doprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i wymieszać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.04.2010 agusia

Witam , i nie polecam..... zrobiłam tą sałatkę na Święta, po prostu porażka:( nikt tego nie chciał jeść....nic nie pomogło dodanie łyżki majonezu. SAŁATKA JEST MDŁA I BEZ WYRAZU.

... Pokaż więcej

Witam , i nie polecam..... zrobiłam tą sałatkę na Święta, po prostu porażka:( nikt tego nie chciał jeść....nic nie pomogło dodanie łyżki majonezu. SAŁATKA JEST MDŁA I BEZ WYRAZU.

Zgłoś 24.03.2010 Bożena

Wygląda smakowicie, a ja bardzo nie lubię kanapek. ta sałaka jest idealna dla mnie.

Zgłoś 24.03.2010 Majka

Nie lubię siedzieć przy garach, 5min to akurat.

Zgłoś 24.03.2010 GaGa

Danka! Przybijam Ci "piątkę"! To jest właśnie moja sałatka! Dodaję jeszcze posiekaną świeżą kolendrę. Jest extra!

Mniam!

P.S. Niepokoi mnie nieobecnośc naszego Kolegi. Mam ... Pokaż więcej

Danka! Przybijam Ci "piątkę"! To jest właśnie moja sałatka! Dodaję jeszcze posiekaną świeżą kolendrę. Jest extra!

Mniam!

P.S. Niepokoi mnie nieobecnośc naszego Kolegi. Mam nadzieję, że wszystko w porządku, Raz?

Pozdrawiam :o)

Zgłoś 26.03.2010 Ja

Moj kot zajadal sie tunczykiem z puszki i moze dlatego juz nie zyje.

Zgłoś 25.03.2010 bu

Próbowałam dzisiaj zrobić tą sałatkę i prawdę mówiąc nie powala na kolana... ;-)

Zgłoś 25.03.2010 lu

często robię taką sałatkę z drobną modyfikacją - dodaje kukurydzę z puszki i zioła. polecam!

Zgłoś 25.03.2010 Raz Putin

Lu,

z ziołami powiadasz, już mi się podoba ta sałatka.

Spróbuję na pewno, rodzina będzie się zajadać !!!

Ale będą jaja, jak malowane!

Zgłoś 26.03.2010 Raz Putin

N,

ryby z puchy są cholernie niezdrowe, może smaczne, ale robią straszliwy bałagan w organizmie, nie tylko te w Polsce.

Zgłoś 26.03.2010 n

Czy jest jakiś tuńczyk w puszce, który albo nie jest zjełczały cuchnacy albo nie jest w formie fusów? To co jest na polskich półkach chyba nie nadaje się dojedzenia.

Zgłoś 27.03.2010 wojtek amsterdam

hej wszystkim smakoszom!nie jestem kucharzem ,ale stolarzem,uwielbiam go towac i konsumowac...co do salatki to...pewnie i dobra,ale sprobujcie dodac odrobine majonezu,jajo,no i salate pekinska!e... Pokaż więcej

hej wszystkim smakoszom!nie jestem kucharzem ,ale stolarzem,uwielbiam go towac i konsumowac...co do salatki to...pewnie i dobra,ale sprobujcie dodac odrobine majonezu,jajo,no i salate pekinska!efekt murowany,inny smaczek,taki mniej mono...pozdrawiam polecam w

Zgłoś 27.03.2010 Raz Putin

Wojtku z Amsterdamu,

pozdrawiam Ciebie i caluśkie piękne miasto w którym mieszkasz!

Szanuję ludzi, którzy pracują w drewnie, to zacne rzemiosło.

Ale z jednym nie mogę się zgod... Pokaż więcej

Wojtku z Amsterdamu,

pozdrawiam Ciebie i caluśkie piękne miasto w którym mieszkasz!

Szanuję ludzi, którzy pracują w drewnie, to zacne rzemiosło.

Ale z jednym nie mogę się zgodzić, krepina jest do dupy.

Kapuchę pekińską można zastosować do robienia kompostu,

albo spróbować przedestylować, ale chyba ma za mało cukru, więc nawet samogonu z niej się nie da zrobić, po za tym nie ma smaku.

Żadnego cholernego smaku nie ma za grosz, a w gębie gryzie się ją jak styropian.Sałata lodowa ok, masłową uwielbiam, fakt, tu nie pasuje. Ale krepinie stanowczo mówię nie.

W cudownym mieście mieszkasz, bądź zdrów i szczęścia pełen!

Raz

Zgłoś 30.03.2010

zamiast tunczyka z puchy dajcie makrele wedzona

Zgłoś 30.03.2010 Wścibski

A co leży obok sałatki po lewej?

Zgłoś 31.03.2010 ja

.a ja polecam.....

sałatkę: rozdrobnione jaja na twardo, pokrojone lekko uduszone pieczarki, kolorowa papryka, starty parmezan, drobniutka kosteczka dobrych śledzi, groszek konserwowy, du... Pokaż więcej

.a ja polecam.....

sałatkę: rozdrobnione jaja na twardo, pokrojone lekko uduszone pieczarki, kolorowa papryka, starty parmezan, drobniutka kosteczka dobrych śledzi, groszek konserwowy, duuuuuużo pietruszki i koperku - wymieszać i uperfumować odrobiną oliwy z sokiem z cytryny lub majonezem.....dodatek przypraw i ziół wedle gustu

Pisankowych Świąt dla Wszystkich

Zgłoś 03.04.2010 Ela

Prawdę mówiąc też lubię tuńczyka, ale w połączeniu z fasolą wydaje mi się, że jest to trochę "ciężkostrawna" sałatka:|,,, wolałabym coś lżejszego, i bardziej wiosennego zaserwować. ost... Pokaż więcej

Prawdę mówiąc też lubię tuńczyka, ale w połączeniu z fasolą wydaje mi się, że jest to trochę "ciężkostrawna" sałatka:|,,, wolałabym coś lżejszego, i bardziej wiosennego zaserwować. ostatnio wypróbowałam nową sałatkę, też z tuńczykiem, ale dodatkowo jeszcze z ogórkiem i innymi warzywami, też jest "postna" można powiedzieć, ale na pewno nie tak ciężka jak ta z fasolą. dokładny przepis tutaj jest: http://www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/salatki.html/53/salatka_z_kasza_kuskus/

Zgłoś 10.04.2010 basilicum

Zrobiłam tę sałatkę. Zmodyfikowałam /bo ta wg przepisu też wydała mi się mdła/, dodając 2 jajka, 2 spore ogórki konserwowe i dwie łyżki majonezu. Smakowała nam.