Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Prarzucha

Tekst i foto czarnula 04-05-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
54 zł zł-45 min.-

Składniki:

2 kg ziemniaków,
1 szklanki mąki.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać ugotować. Odcedzić, dodać mąkę i ubijać aż mąka wejdzie w ziemniaki. Podawać z tłuszczem.

Czas przygotowania:

Czas gotowania zależy od ziemniaków.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.11.2008 Andreas,

Pani Joanno moze pani byla by tak dobra i dokladnie napisala jak przyrzadzic Prarzuche. Jakiej maki nalezy wsypac do tych ugotowanch ziemniakow? itd.

Zgłoś 09.12.2008 Andreas,

Dziekuje, teraz wiem jakiej maki mam wsypac . Zaraz obieram ziemniaki, napisze wam co wyszlo.

Zgłoś 17.11.2008 Joanna34,

Jest to przepyszne danie. Jednak najczęściej stosuję je jako dodatek np. do kapuśniaku. Coś pysznego. Tylko trzeba zrobić tłuszczyk: cebula, kiełbasa lub boczek przesmarzyć i tym polać. Pycha.<... Pokaż więcej

Jest to przepyszne danie. Jednak najczęściej stosuję je jako dodatek np. do kapuśniaku. Coś pysznego. Tylko trzeba zrobić tłuszczyk: cebula, kiełbasa lub boczek przesmarzyć i tym polać. Pycha.

Zgłoś 09.11.2008 Andreas,

Chcialbym sprubowac, ale niewiem jakiej maki mam do tych ugotowanych ziemnikow wsypac. Mogl by mi ktos dordzic.

Zgłoś 12.11.2008 mapet,

nie jestem przeekonana do jedzenia"surowej" mąki z ziemniakami, ja bym to ugotowała albo usmażyła...

Zgłoś 07.12.2008 siwa,

Ja też tak robie.Mąke dodaje sie pszenną.Mąke trzeba dobrze ubic z gorącymi ziemniakami.Cały czas tak robie i nikomu nie zaszkodziły.

Zgłoś 15.07.2009 glodna mamuska,

To jest przepis jeszcze z mojego dziecinstwa, Make dodac pszenną i prosze się nie martwic o to,ze jest surowa, W gorących ziemniaczkach ona sie "zaparzy". Wg moich przodków dodawano te... Pokaż więcej

To jest przepis jeszcze z mojego dziecinstwa, Make dodac pszenną i prosze się nie martwic o to,ze jest surowa, W gorących ziemniaczkach ona sie "zaparzy". Wg moich przodków dodawano tez masło i przyprawy (ewentualnie jak powyzej ktos dodał smazony boczek, kiełbaske czy cebulke).przepyszne

Zgłoś 13.09.2009 krystyna,

W moim domu prażuchy robiło się troszkę inaczej.

Podstawą były gotowane ziemniaki, na nie sypało się mąkę, przykrywało pokrywką. Stały tak około 1/2 godziny na gorącej płycie . Następnie ... Pokaż więcej

W moim domu prażuchy robiło się troszkę inaczej.

Podstawą były gotowane ziemniaki, na nie sypało się mąkę, przykrywało pokrywką. Stały tak około 1/2 godziny na gorącej płycie . Następnie gniotło się ziemniaki z mąką dość długo, do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem łyżką maczaną w tłuszczu robiło się coś na kształt klusków kładzionych i układało na talerzu. Polewało się tłuszczem ze skwarkami.

Jadło się je najczęściej z zimnym mlekiem.

Zgłoś 28.10.2010 Shakira

Chyba mąkę ziemniaczaną