Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Przekąski z ciasta francuskiego

Tekst i foto Danka Daniłowska 01.07.2011

Niewielkie kwadraciki z ciasta francuskiego wypełnione różnymi farszami to przekąski idealne na imprezę. Mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu. Bazą pierwszego farszu jest szpinak. W połączeniu z wędzonym boczkiem i gałką muszkatołową traci mdły smak i staje się bardziej wyrazisty. Bazą drugiego farszu jest indyk, który w połączeniu z młodą cebulką i suszonymi pomidorami smakuje wyśmienicie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
422 złprosty50 min.wysoka

Składniki:

Baza:

opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
15 dag mozzarelli.

I farsz:

30 dag świeżego szpinaku,
10 dag wędzonego boczku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.

II farsz:

30 dag fileta z indyka,
1 duża cebula lub 2 małe,
kilka suszonych pomidorów w zalewie,
sól,
pieprz,
łyżka oleju.

Jak przyrządzić?

Szpinak przebrać, odciąć ogonki, umyć i pokroić.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

Dodać szpinak i chwilę całość smażyć na wolnym ogniu.

Gdy wyparuje woda i farsz będzie gęsty, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Mięso z indyka i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na oleju.

Dodać pokrojone, suszone pomidory, przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić na kwadraty, na każdym umieścić farsz.

Kwadraciki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut.

Kilka minut przed końcem pieczenia kwadraty posypać startą mozzarellą.

Jak podawać?

Przekąski z ciasta francuskiego smakują na ciepło i zimno.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.07.2011 ale pycha ach

Wygląda apetycznie jutro kupię ciasto.