Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

(Prze)pyszny filet

Tekst i foto Marta Elka 14-10-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
316 złprosty50 min.-

Składniki:

1 podwójny i 1 pojedynczy filet drobiowy,
20 dag pieczarek,
1 pomidor (duży),
2 papryki czerwone (duże),
10 dag żółtego sera (najlepiej w plastrach),
1 zupa pieczarkowa (w proszku),
duża łyżka miękkiego masła do wysmarowania naczynia,
woda,
śmietana (12%).

Jak przyrządzić:

Filety czyścimy, kroimy na ok. 6 kawałków. Układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy połową pokrojonych w plasterki (i obranych rzecz jasna!) pieczarek. Na to układamy paprykę pokrojoną w kostkę, na to pokrojone w grubsze plastry pomidory, na to znów pieczarki. Zalewamy ugotowaną w ten sposób zupą: Mieszamy w garnku pół szklanki śmietany ze szklanką wody i gotujemy 5 min. na średnim ogniu. Tym zalewamy naszą potrawę i układamy na wierzch plastry żółtego sera. Zamykamy. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 min. Smacznego :)

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne, deska, nóż (ostry!) itp.

Jak podawać?

Ja podaję z pieczonymi ziemniaczkami. (Ziemniaki gotujemy w mundurkach, zimne kroimy w ćwiartki. Smażymy na oleju, przyprawiamy: gałką muszkatołową, kurkumą, granulowanym czosnkiem, pieprzem, solą, itp. )

Uwagi:

Jeśli nie odpowiada Wam przepis, proszę powstrzymać się od chamskich i uszczypliwych komentarzy :))

Czas przygotowania:

Najwięcej zajmuje okres oczekiwania na całość w piekarniku (30 min). Reszta to krojenie i przygotowanie składników. (10 - 20 min)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.11.2008 koala,

witaj przepis jest bomba zrobiłem to nie mogłem sie najesc , jest boski dzieki mógłbym to jesc na okrągło pychota

Zgłoś 22.11.2008 diabliczki,

mniam :)

Zgłoś 14.10.2008 kartka,

musi byc dobre, moj smak:)))))

Zgłoś 10.07.2009 katar,

mam pytanie. co z tą zupą w proszku? Do tej wody zs śmietaną? I jeszcze, czy to ma być taka zubka do kubka, czy duża?

Zgłoś 11.02.2010 Marta Elka.

duza, taka do garnka :).

no, polewamy nia zapiekanke ; ).

Zgłoś 07.04.2010 Duśka

Z przepisu - bardzo apetyczne! Ale niestety jestem na diecie (odchudzanie). Moje oczy by to zjadły natychmiast.

Zgłoś 10.05.2011 Marzena

Moze i smaczna ta zapiekanka tyle ze od godziny siedzi w piekarniku, sklocajac cala glodna rodzine.I jeszcze predko nie zjemy bo trzeba odparowac sok z pieczarek i papryki by ta zupa stala sie z... Pokaż więcej

Moze i smaczna ta zapiekanka tyle ze od godziny siedzi w piekarniku, sklocajac cala glodna rodzine.I jeszcze predko nie zjemy bo trzeba odparowac sok z pieczarek i papryki by ta zupa stala sie zapiekanka. Nastepnym razem usmaze mieso zanim uloze je w naczyniu i obowiazkowo usmaze pieczarki, wowczas 30 min pieczenia starczy.W przepisie tez pominieto zupe z torebki, i kazano gotowac smietane z woda.Ja sie domyslilam, ale dla poczatkujacych to nienajlepszy ten przepis.