Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Przystawka z jabłek

Tekst i foto jenn 18-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 6 jabłek (najlepiej lobo),
- 2 jajka,
- kukurydza lub groszek (może byc to i to),
- dwa małe ogórki kiszone,
- majonez,
- kilka rzodkiewek,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Gotujemy jajka na twardo. Obieramy jabłka, kroimy na pół i wydłubujemy środek. Następnie siekamy ogórki, jajka i rzodkiewki w drobniutką kosteczkę. Potem mieszamy ogórki, kukurydzę(groszek), jajka, rzdodkiewkę z majonezem, posypując je solą i pieprzem. Nakładmy taką mieszankę do jabłek.

Potrzebne przybory:

tradycyjnie - deseczka do krojenia, nóż, mieseczka, rondelek na jajka, półmisek.

Jak podawać?

Podajemy na półmisku, jakoś ładnie udekorowane.

Uwagi:

Przystawka z jabłek idealanie nadaje się na imprezy.
Można dowolnie eksperymentowac ze składnikami i proporcajmi.

Czas przygotowania:

Czas przygotowania ok. 20 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.07.2003 elka

co zrobic zeby te obrane jablka nie sciemnialy?

Zgłoś 21.07.2003 MajkaL

Najlepiej obierać i kroic na końcu, albo pozostawic w skórce ;)

Zgłoś 21.07.2003 jenn

Nic, ale mozna to zamaskowac majonezem, przecież przykrywasz je majonezem.

Zgłoś 21.07.2003 Kasia

Możesz pokroic jabłka na ćwiartki, to będzie według mnie lepsze niz połówki jabłek. bo takie są zdecydowanie za duże.

Zgłoś 13.08.2003 a-ka

jablka najlepiej skropic sokiem z cytryny, mniej sciemnieja

Zgłoś 14.06.2010 sierput

jabłka mozna zanurzyc w wodzie z kwaskiem cytrynowym a napewno nie sciemnieja :P