Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pstrąg pieczony

Tekst i foto Ewa Kubicka 19.10.2002

Pstrąg jest rybą o delikatnym i wykwintnym smaku, a właściwe przyrządzenie nie wymaga ani kuchennej wirtuozerii, ani dużych pieniędzy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje15 złprosty60 min.mało

Składniki:

- 2 pstrągi; nie większe niż 30 dkg każdy, nie mniejsze niż 25 dkg (dla nie mających czasu, lub nie lubiących sprawiania ryby - tuszki pstrąga, choć na talerzu to się nie prezentuje doskonale),
- tymianek, lub wymiennie rozmaryn (ostrzejszy smak), lub mięta (świeży zapach), ale zawsze najlepsze są świeże zioła,
- sól,
- ew. biały pieprz
- masło - 2 łyżki,
- cytryna.

Jak przyrządzić?

1) Zaczynamy od tego, że ryba musi być oczywiście świeża, co możemy stwierdzić w sklepie zapachowo i wzrokowo. Ryba musi być pozbawiona przykrego zapachu powszechnie kojarzonego z nieświeżą rybą, a jej oko musi być z bystrym, a nie mętnym spojrzeniem. To takie podstawowe oznaki świeżej ryby.


2) Musimy sprawić rybki. Patroszymy je, co nie jest zbyt skomplikowane w przypadku pstrąga, następnie odcinamy boczne skrzela i górne. Teraz przystępujemy do skrobania - najlepiej robić to w miejscu, gdzie pole rażenia rybich łusek będzie ograniczone, gdyż pryskają na wszystkie strony bez możliwości kontroli z naszej strony. Nóż wycieramy w papierowy ręcznik, który zmieniamy w miarę potrzeby. Teraz myjemy rybki pod bieżącą wodą. Można wyjąć kręgosłup - jeśli sądzimy, że sprawnie nam to pójdzie. W przypadku pstrąga nie jest to trudne, bo po tych wszystkich operacjach, jakich już dokonaliśmy, powinien zacząć sam lekko odchodzić. Wystarczy podważyć go od spodu i delikatnie, ale zdecydowanie podciągać od dołu, a następnie odciąć z dwóch stron - przy głowie i przy ogonie. Jeśłi to nastręcza trudności nie do pokonania, zrezygnujmy - po upieczeniu sam będzie łatwo odchodził, tyle że przy jedzeniu będzie więcej zabiegów.


3) Najtrudniejsza praca za nami. Porządkujemy przy pomocy ręczników papierowych nasze pole pracy. Teraz pstrągi skrapiamy wewnątrz cytryną, solimy całe, wcierając sól również w skórę, tak samo postępujemy z niezbyt dużą ilością pieprzu. do brzuszków wkładamy po kilka gałązek tymianku. Wkładamy do lodówki na 20 - 30 min.


4) Po wyjęciu z lodówki dokładamy do brzuszków po 1/4 łyżki masła. Pakujemy szczelnie w wysmarowaną masłem folię i wkładamy do dobrze nagrzanego (200 0c) piekarnika. Notujemy w pamięci godzinę. Pieczemy przez 20 min.


5) W "czasie wolnym" możemy przyrządzić sałatę, a białe wino włożyć do lodówki. Umyć ręce dokładnie najpierw w ciepłej, później zimnej wodzie. Nacieramy umyte dłonie resztkami wyciśniętej do ryby cytryny. Później krem do rąk. (Zwłaszcza nadobne Panie zachęcam do pamiętania o tym szczególe).


6) Po tym czasie zaglądamy do piekarnika. Odwijamy folię, roztopionym masłem polewamy wierzch ryb i podkręcamy lekko temp. na wyższą (250). Zostawiamy folię nie zakrytą. Tak trzymamy jeszcze 5-7 min., troszkę się przypieką, a masło zostanie wchłonięte przez rybę.


7) Wyjęty z piekarnika pstrąg roztacza subtelny zapach. Szybko aranżujemy podanie ryby i bezwłocznie zasiadamy do jej degustacji...

Potrzebne przybory:

Naprawdę ostry nóż, papierowe ręczniki do regularnego sprzątania po wszystkich fazach pracy, kawałek cytryny do usunięcia zapachu ryby z rąk.

Jak podawać?

Pstrąg jest rybą delikatną i wykwintną. Ma bardzo delikatny smak, który nie powinien być zagłuszony przez jakikolwiek dodatek towarzyszący pstrągowi. Dlatego najczęściej podaje się go z ziemniakami z wody, zieloną sałatą - delikatnie doprawioną (tym razem bez czosnku) i cytryną w ósemkę krojoną; jako jedyny dopuszczony alkohol: białe wytrawne wino. I raczej nie zmieniajmy tych zasad - bo to smak i czar ryby ma dominować nad wszystkimi innymi smakami.
(ja upraszczając sobie koordynację działań, ugotowane wcześniej kartofle, wkładam z rybą do piekarnika, (patrz przepis kartofle z folii do ryby) w ten sposób wszystko jest gotowe jednocześnie do wydania.

Uwagi:

Można śmiało podawać osobom na diecie.

Mężczyzna mięsożerny zaspokoi apetyt dopiero przy drugim pstrągu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.03.2003 Iguana

Rick ma racje, pstragow sie NIE skrobie. Zreszta kto raz probowal pstraga skrobac, sam wie...Poza tym doskonale komponuje sie z maselkiem czosnkowym (stopic pol kostki masla, ale tylko do rozpus... Pokaż więcej

Rick ma racje, pstragow sie NIE skrobie. Zreszta kto raz probowal pstraga skrobac, sam wie...Poza tym doskonale komponuje sie z maselkiem czosnkowym (stopic pol kostki masla, ale tylko do rozpuszczenia i dodac pol glowki czosnku przecisnietego przez praske, nie smazyc, zdjac z kuchenki, szybko wystudzic, mozna zamrozic i miec na nastepny raz). Z takiego maselka robi sie wiorki, wklada do srodka ryby i na folie. Baardzo proste i smakowite. Pozdrowionka

Zgłoś 04.02.2003 lilou

mniam mniam,,pstrąguś ulubiony mój:) a szczególnie z grilla, lub z piekarnika natarty czochalkiem, z masełkiem w brzusiu, a do tego przypieczone na grillu kromeczki z bagietki,,,z masełkiem zioł... Pokaż więcej

mniam mniam,,pstrąguś ulubiony mój:) a szczególnie z grilla, lub z piekarnika natarty czochalkiem, z masełkiem w brzusiu, a do tego przypieczone na grillu kromeczki z bagietki,,,z masełkiem ziołowym,,,mniam,,ale pychotka i cuytrynka do tego,,,,,a w folii to tez mniam mniam,,

machu machu rączką :) Lilou

Zgłoś 22.01.2003 klos

Ah!!! Pstrag.Juz na sama mysl burczy mi w brzuchu. Wyprubuje ten przepis ,juz mi slina cieknie!!!

Zgłoś 12.11.2002 muquero

U mnie w domu pstrąga piecze się wg receptury importowanej ze Słowacji - czosnek do środka, bądź do natarcia, rybkę obtacza się w mące zmieszanej z papryką i piecze(bądź smaży).

A najlep... Pokaż więcej

U mnie w domu pstrąga piecze się wg receptury importowanej ze Słowacji - czosnek do środka, bądź do natarcia, rybkę obtacza się w mące zmieszanej z papryką i piecze(bądź smaży).

A najlepiej, jak ktoś ma mikrofalę z grillem - rybka z mikrofali ustępuje tylko takiej pieczonej na węglu drzewnym. Ja tak robię łososia: dzwonka posypuję przyprawą do ryb, smaruję oliwą, na ruszt w mikrofali, 300W+opiekacz, po 4-5 minut z 1 strony. Ważne, coby dzwonka kłaść kręgosłupem do zewnątrz - nie wyschną. A do takiego łososia po prostu sos czosnkowy bądź koperkowy, jakaś sałata czy surówka (ostatnio jadłem z kapustki i cebuli ze śmietaną i było okej) i bagietka i .... och!

Zgłoś 05.11.2002 monja

REWELACJA !!!!!! ZROBIŁAM SIĘ STRASZNIE GŁODNA... (a nie byłam...) CZEKAM NA DALSZE PRZEPISY!!! JUTRO ROBIĘ PSTRĄGA!!!

Zgłoś 03.11.2002 Marynatka

Mysle Qbo , ze cokolwiek bys przyrzadzil , to bylaby to prawdziwa uczta/ nie tylko duchowa w twoim towarzystwie-mniemam/!Nie wiem co wybrac z Twoich propozycji, na poczatek chyba jednak pstrag.T... Pokaż więcej

Mysle Qbo , ze cokolwiek bys przyrzadzil , to bylaby to prawdziwa uczta/ nie tylko duchowa w twoim towarzystwie-mniemam/!Nie wiem co wybrac z Twoich propozycji, na poczatek chyba jednak pstrag.Tez czekam na przepis na rybna zupke.Szybko!

Zgłoś 31.10.2002 ambk

Poproszę o przepis na zupę rybną, myslę że tematyka jest równie kusząca co pstrag pieczony. Dziekuję, jezeli Ktoś podzieli się ze mną prostym przepisem

Zgłoś 29.10.2002 satiow

Na pstrąga zapraszam w Bieszczady do Mucznego. Sam łowisz.

Zgłoś 29.10.2002 Agnieszka

Nie wiem jak smakuje, bo nie mam możliwości wypróbowania, ale sposób narracji jest rewelacyjny. Myślę że nawet ja - kompletny nieudacznik na polu kuchennym dałabym sobie radę ze pstrągiem pieczo... Pokaż więcej

Nie wiem jak smakuje, bo nie mam możliwości wypróbowania, ale sposób narracji jest rewelacyjny. Myślę że nawet ja - kompletny nieudacznik na polu kuchennym dałabym sobie radę ze pstrągiem pieczonym. Książka kucharska napisana z poczuciem humoru - ekstra!!

Zgłoś 25.10.2002 szomo

Mniam,mniam.... palce lizać. Dobry pstrąg nigdy nie jest zły. Smacznego.

Zgłoś 18.07.2003 vivi

Jak można jeszcze inaczej przygotowywać pstrągi?

Zgłoś 14.09.2012 Stanisław z Gdyni

Pstrąg pierwsza klasa wspaniały smak zapach i wygląd. Tylko jeść i się zachwycać smakiem- Polecam naprawdę wspaniała potrawa. z niejednego pieca chleb jadłem ,ale takiego pstrąga nigdy

... Pokaż więcej

Pstrąg pierwsza klasa wspaniały smak zapach i wygląd. Tylko jeść i się zachwycać smakiem- Polecam naprawdę wspaniała potrawa. z niejednego pieca chleb jadłem ,ale takiego pstrąga nigdy

Zgłoś 28.09.2003 zyg

Ja i moja Beatka polecamy pstraga w Starej Karczmie w Szczyrku... place lizac, ja jestem z zasady miesozerny ale Beatka...musielismy dluzej zostac w gorach i to z uwagi na te pstragi :-) wyglada... Pokaż więcej

Ja i moja Beatka polecamy pstraga w Starej Karczmie w Szczyrku... place lizac, ja jestem z zasady miesozerny ale Beatka...musielismy dluzej zostac w gorach i to z uwagi na te pstragi :-) wygladaly jakby plywaly na talerzu - tak jakby przyplynely prosto z potoku a na talerzu zatrzymaly sie tylko na chwilke ...place lizac!!!

Zgłoś 22.11.2003 GJ

Ja do masła dodaję trochę Vegety, zielonej pietruszki i czosnek. Polecam.

Zgłoś 14.05.2005 MaKłOwIcZ

Wyborne...Nic dodać nic ująć...

Zgłoś 22.06.2005 sollen

=;->

jutro lub pojutrze sprawdzimy

ale raczej z czosneczkiem

bedzie pycha

=;->

Zgłoś 15.07.2005 tom

czy konieczna jest folia? Mozna inaczej?

Zgłoś 13.11.2005 Kaśka

Jezeli chodzi o pstrągi nie mogę powiedzieć , że wiem o nich wszystko , ale jedno już sprawdziłam w praktyce - jeżeli chcesz pstrąga oskrobać /bez względu na to czy powinno się to robić czy nie ... Pokaż więcej

Jezeli chodzi o pstrągi nie mogę powiedzieć , że wiem o nich wszystko , ale jedno już sprawdziłam w praktyce - jeżeli chcesz pstrąga oskrobać /bez względu na to czy powinno się to robić czy nie / weż metalowy zmywak do garnków - taki w formie kulki, nieco spłaszczonej i szoruj delikatnie pstrąga - wszystko pięknie schodzi bez specjalnego brudu w kuchni. Ja swoje pstrągi przyrządzam na grillu lub we frytkownicy , nacierając je wczesniej przyprawą do ryb / mogą leżeć w lodówce nawet parę godzin i nie będą za słone/, wkładając do środka czosnek i / lub cebulę lub koperek świeży. Na grillu piecze się je bez żadnej folii - ach ta chrupiąca skórka !!! - około po 3 minuty z kazdej strony / dobrze jest mieć specjalną siatkę do pieczenia ryb na grillu, ale niekoniecznie/ . We frytkownicy nagrzanej do temperatury 190 stopni tez około 3 minut - pstrąg jest chrupiacy na zewnątrz a soczysty w środku. Pozdrawiam i zycze smacznego. Kaśka

Zgłoś 31.12.2005 marse

ostatnio

yu

Zgłoś 14.09.2012 Jan zKrakowa

palce lizać pychotka polecam- degustowałem nie mogłem się najeść

Zgłoś 14.09.2012 Jan zKrakowa

palce lizać pychotka polecam- degustowałem nie mogłem się najeść

Zgłoś 14.09.2012 podpisałem się pod komentarzem

Pstrąg pierwsza klasa wspaniały smak zapach i wygląd. Tylko jeść i się zachwycać smakiem- Polecam naprawdę wspaniała potrawa. Jan z Krakowa

Zgłoś 29.06.2011 Baśka

Sposób narracji rewelacyjny!!!!!Gratuluję, czyta sie z przyjemnoscia, a ze pstrag jest znakomita ryba to wiadomo, a tak zapowiedziany to juz magnificence!!!!-jak mawiaja francuzi :) Mieszkam we ... Pokaż więcej

Sposób narracji rewelacyjny!!!!!Gratuluję, czyta sie z przyjemnoscia, a ze pstrag jest znakomita ryba to wiadomo, a tak zapowiedziany to juz magnificence!!!!-jak mawiaja francuzi :) Mieszkam we Francji , na poludniu, gdzie jest obfitosc ryb .Postaram sie podzielic przepisami w wolnej chwili. Pozdrawiam!!!!!

Zgłoś 08.06.2007 julomgr

Pstrąga nie powinno sie pozbawiać łuski.

Wartość odżywcza łuski, bardzo drobnej zreszta, przewyższa wartość reszty rybki. Pamiętajcie!

Podobnie lin i inne o drobniutkiej łusc... Pokaż więcej

Pstrąga nie powinno sie pozbawiać łuski.

Wartość odżywcza łuski, bardzo drobnej zreszta, przewyższa wartość reszty rybki. Pamiętajcie!

Podobnie lin i inne o drobniutkiej łusce. Julo> Właśnie bedę zaraz smażyc pstragi...

Zgłoś 06.11.2007 Ryba

O jakich trudnościach w skrobaniu pstrągów Wy piszecie? Spróbujcie oskrobać okonie. Przekonacie się wtedy jak łatwo poszło z pstrągami. :)

Zgłoś 23.12.2007 robik

Ciekawy przepis, właśnie na wigilię szukam przepisu na pstrąga, u mnie co roku oprucz tradycyjnego karpika smażonego jest pstrąg.W tym roku właśnie myślałem o czymś właśnie w tym stylu, ale bez ... Pokaż więcej

Ciekawy przepis, właśnie na wigilię szukam przepisu na pstrąga, u mnie co roku oprucz tradycyjnego karpika smażonego jest pstrąg.W tym roku właśnie myślałem o czymś właśnie w tym stylu, ale bez czosnku się nieobejdzie. Z tym skrobaniem, to wg mnie jak kto woli, ja osobiście nie skrobie.

Zgłoś 18.01.2008

najlepszym narzędziem do skrobania Ryb(sprawdzone)jest szczotka stalowa.można robić to na kilka sposobów,na sucho lub w płaskim naczyni (misa) uzupełnioną wodą do połowy - łuski pozostają w wodz... Pokaż więcej

najlepszym narzędziem do skrobania Ryb(sprawdzone)jest szczotka stalowa.można robić to na kilka sposobów,na sucho lub w płaskim naczyni (misa) uzupełnioną wodą do połowy - łuski pozostają w wodzie,nie porozżucane po kuchni!

Zgłoś 18.05.2008 K

Zarówno pstrąga jak i inne ryby łatwiej się skrobie PRZED patroszeniem.

Zgłoś 09.09.2011 adamadamos

Podobnie jak większość - nie widzę sensu w pozbawianiu ryby łuski. Po obróbce termicznej bardzo ładnie odchodzi całymi płatami pozostawiając piękne białe mięsko. Lub jeśli ktoś lubi - niech je r... Pokaż więcej

Podobnie jak większość - nie widzę sensu w pozbawianiu ryby łuski. Po obróbce termicznej bardzo ładnie odchodzi całymi płatami pozostawiając piękne białe mięsko. Lub jeśli ktoś lubi - niech je razem z łuską - jest bardzo drobna i delikatna. Oczywiście wcześniej rybkę warto wymyć i wyszorować z resztek śluzu.

Zgłoś 14.09.2012 kochający -zdradzany frajer

Pstrąga upiekłem dla mojej kochanej żony, a ona mnie zdradza ,ja o tym wiem i się ztym godzę bo jestem katolikiem inic nie mogę zrobić tylko rozmawiać , a ona nie chce tylko się na mnie rozedrz... Pokaż więcej

Pstrąga upiekłem dla mojej kochanej żony, a ona mnie zdradza ,ja o tym wiem i się ztym godzę bo jestem katolikiem inic nie mogę zrobić tylko rozmawiać , a ona nie chce tylko się na mnie rozedrze i odchodzi Co mam robić ? - Doradcie mi natej sondzie . Czekam na rady. Lubię gotować więc jej gotuję ,a i tak wszystko jest na nic

Zgłoś 17.07.2008 Paul

Wlasnie jestem po obiadokolacji wg Twojego przepisu. Wyszla swietnie (bez skrobania) i podana wieczorem nie powoduje uczucia przejedzenia. Kolacja dla 2 osob: 2 pstragi + 3 malutkie mlode ziemni... Pokaż więcej

Wlasnie jestem po obiadokolacji wg Twojego przepisu. Wyszla swietnie (bez skrobania) i podana wieczorem nie powoduje uczucia przejedzenia. Kolacja dla 2 osob: 2 pstragi + 3 malutkie mlode ziemniaczki + salata lodowa + pomidor, ogorek i delikatny sos z oliwy z oliwek z ziolkami. Polecam!

Zgłoś 20.07.2008 Elala

Uwielbiam pstrąga i mam na niego przepis przywieziony ze smażalni rybek nad naszym morzem. Tak długo męczyłam właściciela aż mi powiedział jak robi swojego super pstrąga.

A przepis jest t... Pokaż więcej

Uwielbiam pstrąga i mam na niego przepis przywieziony ze smażalni rybek nad naszym morzem. Tak długo męczyłam właściciela aż mi powiedział jak robi swojego super pstrąga.

A przepis jest taki: myjemy pstrągi, nacieramy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną (na zewnątrz i w środku). Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masełko ziołowe: masło (2 łyżki), 2 ząbki czosnku, zioła (różne, ale musi być tymianek, ja daje jeszcze bazylię, oregano, pietruszkę, koperek zielony), sól, pieprz, sok z cytryny- mieszamy i wkładamy do lodówki by stwardniało).

Po tym czasie ubijamy jedno białko na pianę.

Rybkę wyjmujemy z lodówki, wkładamy do środka po lyżeczce masła ziołowego, obtaczamy w pianie i mące (do mąki dodać troszkę soli i np. tymianku) . Pieczemy w głębokim oleju(musi być mocno nagrzany) z obu stron na złoto. Po upieczeniu na wierzch tez troszkę masełka ziołowego i do tego cząstka cytryny. Podaję je z pieczonymi ziemniakami i suróweczką (sałata, albo kapustka młoda). Pyszota i do tego chrupiąca. Polecam

Zgłoś 16.10.2009 gość

Bardzo smacznie......

ale mam pytanie.Jak go upiec?....

Zgłoś 12.09.2009 maja

Dzis na kolacje byl pstrag zrobiony z kazdego z podanych tu przepisów po trochu. Wyszły wybornie tylko ze były tak wielkie ze zostana na jutro :) pozdrawiam i zycze smacznego!

Zgłoś 23.12.2009 coccolino

jeżeli to jest oryginalny komentarz pani Ewy to gratuluję mężowi takiej kuchareczki w domku :-) Czytając ten przepis to już slinka cieknie po monitorze. pozdrawiam

Zgłoś 20.08.2011 ichtiolog

które to są górne skrzela a które boczne? zmarnowałem już tyle pstrągów, bo nie mogę się ich doszukać...

Zgłoś 27.08.2011 legnar

Co do skrobania pstrąga.......Nalejcie Sobie wody do zlewu,zatkajcie odpływ(opcjonalnie miska może być),nożyk w dłoń i skrobiecie:D Zero łusek na ciuchach i połowie kuchni:D

Zgłoś 14.09.2012 podpisałem się pod komentarzem

Pstrąg pierwsza klasa wspaniały smak zapach i wygląd. Tylko jeść i się zachwycać smakiem- Polecam naprawdę wspaniała potrawa. Jan z Krakowa

Zgłoś 14.09.2012 kochający -zdradzany frajer

Dziś też mnie zdradza z rudym Staszkiem ido tego gróbym fałszywym jak szlag. Co ona w nim widzi? . Kuty na pewno nie Kto zrozumie kobietę?. Chyba nikt . Albo nienormalny nie dorobiony wariat ni... Pokaż więcej

Dziś też mnie zdradza z rudym Staszkiem ido tego gróbym fałszywym jak szlag. Co ona w nim widzi? . Kuty na pewno nie Kto zrozumie kobietę?. Chyba nikt . Albo nienormalny nie dorobiony wariat nie jak ja

Zgłoś 15.01.2012 michal

Probowalem znalezc skrzela gorne albo przynajmniej boczne ale nic nie moge znalezc

Zgłoś 15.01.2012 pstrag

jak się smaży na patelni można nie skrobać , ale pieczonego w folii koniecznie należy

Zgłoś 14.09.2012 podpisałem się pod komentarzem

Pstrąg pierwsza klasa wspaniały smak zapach i wygląd. Tylko jeść i się zachwycać smakiem- Polecam naprawdę wspaniała potrawa. Jan z Krakowa

Zgłoś 20.05.2012 Katrin

zrobiłam dziś takiego pstrąga i jestem w kulinarnym niebie! uwielbiam ryby, a ta dodatkowo jest bardzo delikatna i wspaniale komponuje się z tymiankiem. wyszła rewelacyjna, mimo że dopiero w zas... Pokaż więcej

zrobiłam dziś takiego pstrąga i jestem w kulinarnym niebie! uwielbiam ryby, a ta dodatkowo jest bardzo delikatna i wspaniale komponuje się z tymiankiem. wyszła rewelacyjna, mimo że dopiero w zasadzie zaczynam przygodę z gotowaniem i coś takiego robiłam po raz pierwszy, dzięki za przepis :)

Zgłoś 07.12.2012 migus

Cudowny opis :)

Zgłoś 22.09.2013 gośćegon

Lilou ile ty masz latek 4?co za durna baba