Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pstrąg z jałowcówką

Tekst i foto Zuza Gałuszka 05.07.2013

Rytuał rodzinnego grillowania bywa czasem nużący. Nie mówię tu o ciągłych opowieściach o dolegliwościach krewnych czy powtarzających się dowcipach o blondynkach. Chodzi o kanon mięs. Karkówka, kaszanka, kiełbasa, ryby – wciąż za rzadko. A nawet jeśli już jakaś rybka zawita na rożnie, to też według tych samych reguł, co mięsa. Sól, pieprz, cytryna, czasem czosnek. Tymczasem polska jałowcówka utarta z masłem i solą, ukryta wewnątrz ryby, przyniesie miłą odmianę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złśredni20 min.niska

Składniki:

4 sprawione pstrągi, 2 łyżki soku z cytryny, kilka ziaren jałowca, 2 łyżeczki jałowcówki, 5 dag masła, ¼ łyżeczki soli, pieprz.

Jak przyrządzić?

Masło ucieramy z solą, pieprzem i rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz jałowcówką. Ryby myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Z zewnątrz oprószamy solą, wewnątrz wypełniamy masłem i wkładamy do specjalnych rożenek na ryby lub nadziewamy ryby na szpadki do grillowania. Kładziemy na lekko rozgrzany rożen i pieczemy z każdej strony po 5-7 minut, w zależności od wielkości ryby.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.07.2013 Marta

Zbytnio nie lubię jałowca,kuchnia Lidla poleca dużo pysznych przepisów na pstrągi :)