Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pstrag z warzywami

Tekst i foto Katarzyna 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
18 złśredni25-30 min.?

Składniki:

wypatroszony pstrag, brokuły, marchew, pomidory, cytryna, przyprawy do smaku (polecam bazylię), sól czosnkowa

Jak przyrządzić:

Warzywa: brokuły dzielimy na małe części, marchew kroimy w plastry.
Pstrąga myjemy dokładnie i oczyszczamy (jeżeli to konieczne). Później można go nasolić albo zwykłą jodowaną solą, albo solą czosnkową (jak kto lubi). Kładziemy pstrąga na tackę, a do środka wkładamy pokrojone warzywa. Jeżeli jeszcze zostaną, można je położyć obok pstrąga lub na nim i wszystko przyrządzamy na parze w średniej temperaturze ok. 25-30 minut.
Sos: 1 pomidora miksujemy i dodajemy szczyptę bazylii lub innych ziół (polecam bazylię, bo da nam później ładny zapach). Można trochę podgrzać sos w małym garnuszku. Sos gotowy. Po wyjęciu warzyw i pstrąga można polać sosem środek ryby wypełniony warzywami lub same warzywa, które będą obok leżały... Będzie piękny zapach!!!
Smacznego.

Uwagi:

Należy uważać przy wyjmowaniu ryby, gdyż jest ona delikatna, krucha i nabrała masy przez warzywa!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.06.2008 no to sie narobilo

czytaj ze zrozumieniem, kogo obchodzi czy to jest zdrowe czy nie? chodzi tylko o gotowanie na parze

Zgłoś 29.05.2006 Łobuz

Znowu na parze gotowane. Czytam te wszystkie przepisy i myslę, że nikt już nie umie normalnie gotować.

Zgłoś 16.08.2006 MM

Do Łobuz- widać mało na świecie żyjesz,skoro idiotycznie komentujesz gotowanie na parze, a przecież jest bardzo zdrowe i zalecane ludziom chorym na niektore choroby( poczytaj w encyklopedii medy... Pokaż więcej

Do Łobuz- widać mało na świecie żyjesz,skoro idiotycznie komentujesz gotowanie na parze, a przecież jest bardzo zdrowe i zalecane ludziom chorym na niektore choroby( poczytaj w encyklopedii medycznej, więc życzę zdrowia i smacznego