Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pstrąg z patelni

Tekst i foto manja 12-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- pstrąg
- czosnek
- masło
- koperek
- cytryna
- mąka
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić z wierzchu i w środku sokiem z cytryny i posolić.

Napchać do środka koperku i przeciśniętego czosnku i odstawić do lodówki(nawet na 2 dni).
Jeśli nie ma czasu wymieszać masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Uformować z masła wałeczek i włożyć do ryby. Spiąć wykałaczkami. Obtoczyć pstrąga w mące i smażyć aż mąka będzie złota.

Jak podawać?

Od razu po zdjęciu z patelni bo szybko stygnie, w towarzystwie cytryny, grzanek lub ziemniaczków i np. tzatzików :)

Uwagi:

Jak pstrąg poleży w lodówce z tym wszystkim w brzuchu to jest o niebo lepszy. Warto kupić rybkę trochę wcześniej i poczekać.

Czas przygotowania:

Robi się szybciutko i jest pycha. Masełko w środku się topi i mięso nie jest suche (o ile się go za długo nie smaży).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.04.2004 Wiatrok

Bardzo dobra rybka.

Polecam

Zgłoś 28.05.2004 Krzysiek

Świetny przepis na pstrąga, pyszotka :-)

Zgłoś 21.07.2004 Hirek

Piękny i smaczny przepis, ale spróbujcie w folii aluiniowej

i na gril

Zgłoś 23.07.2004 manja

Robimy z grilla nawet bez folii. I tak jest pycha, skórka chrupie a w środku mięciutko :)

Zgłoś 18.08.2004 Tetka

Robiłam dzisiaj na obiadokolację, rzeczywiście smakuje super.

Mój ślubny i dorosły już syn byli zachwyceni , a ja dumna, żem jeszcze mogła ich czymś zaskoczyć. Dzięki za przepis.

Pokaż więcej

Robiłam dzisiaj na obiadokolację, rzeczywiście smakuje super.

Mój ślubny i dorosły już syn byli zachwyceni , a ja dumna, żem jeszcze mogła ich czymś zaskoczyć. Dzięki za przepis.

W najbliższym czasie wypróbowywać będę wersję grillową.

Zgłoś 22.05.2005 katalinka

mam pewna modyfikacje, jak ktos nie lubi sie bawic oscmi:

pstraga filetujemy i pozbawiamy ości (wszystkich wiekszych)

na filet, kladziemy poskrobane maslo i koperek. skladamy "... Pokaż więcej

mam pewna modyfikacje, jak ktos nie lubi sie bawic oscmi:

pstraga filetujemy i pozbawiamy ości (wszystkich wiekszych)

na filet, kladziemy poskrobane maslo i koperek. skladamy "na pol" ale tak by "kawalek ogona" zawinac pod reszte. Nabijamy na dluga wykalaczke tak, by calosc miala ksztalt fileta. Obaczamy w jajku i bulce (do bulki mozna dodac koperek) i chwile smazymy z obu stron. Aby calosc sie ladnie przypiekla, i gdy robimy wieksza ilosc to kladziemy na duzy talerz, blache i wkladamy do piekarnika by sie przypiekly i nie ostygly.

Pycha.

I nie ma ryzyka,ze dzieci zadlawia sie oscmi.

Pozdrawiam

Zgłoś 02.06.2005 look

fuj fuj fuj

nie polecam

Zgłoś 30.06.2005 ra

jeśli nie znajdujesz w sobie siły, by obciąć zwierzęciu głowę - nie jedz go.

Zgłoś 01.08.2005 smaczyn

glowe mozeny usunac przed samym podaniem i duzo cytryny

Zgłoś 07.08.2005 smakosz__:)

good shit:):)

Zgłoś 17.06.2006 jadwinia

bardzo dobrze smakuje z sosem ze smietany z dodatkiem skorki od cytryny i serem Lazur blekitny

Zgłoś 01.08.2006 Darek

dziekji za fajny przepis , do brzucha rybki wkładam albo masło z czosnkiem albo ( co podpatrzyłem na Słowacji ) plasterek boczku, pyszotka !

Zgłoś 29.05.2010 Kasia

Polecam zmiast koperku włożyć do środka ryby świeże listki bazylii. Paluszki lizać :))

Zgłoś 29.05.2010 Kasia

Polecam zmiast koperku włożyć do środka ryby świeże listki bazylii. Paluszki lizać :))

Zgłoś 14.03.2012 gość

Pycha!!