Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ptysiowa pizzetta

Tekst i foto Danka Daniłowska 20.05.2013

Pizzetta z ciasta ptysiowego to znakomity pomysł, jest miękka i delikatna. Ostre, wyraziste w smaku pesto z suszonych pomidorów w połączeniu z anchois i krążkami cebuli ułożonymi na delikatnym cieście ptysiowym tworzą smaczną przekąskę, która nadaje się nawet na ekskluzywne przyjęcia.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
623 złśredni40 min.średnia

Składniki:

Ciasto: szklanka mąki, szklanka wody, pół kostki masła, pół łyżeczki soli, 4 jajka. 10 filecików anchois, słoiczek pesto z suszonych pomidorów, 3 cebule, łyżka oleju, świeże liście bazylii, pieprz.

Jak przyrządzić?

W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i zwijać się w kulę. Lekko przestudzić. Następnie dodawać po jednym jajku miksując. Ciasto rozkładać na posmarowaną tłuszczem blachę (kształt taki jaki lubimy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Każdy kawałek upieczonego ciasta przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki. Anchois pokroić w drobną kostkę. Ciasto ptysiowe posmarować pesto z suszonych pomidorów, ułożyć podsmażoną cebulę, kawałki anchois i przybrać świeżymi listkami bazylii. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na moment wstawić do rozgrzanego piekarnika, by podgrzać składniki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.05.2013 gość

WTF?

Zgłoś 18.06.2013 gość

h0yOHn <a href="http://wkmctsaeftxv.com/">wkmctsaeftxv</a>, [url=http://lpxksfvpmhjm.com/]lpxksfvpmhjm[/url], [link=http://jgudftwarahu.com/]jgudftwarahu[/link], http://lg... Pokaż więcej

h0yOHn <a href="http://wkmctsaeftxv.com/">wkmctsaeftxv</a>, [url=http://lpxksfvpmhjm.com/]lpxksfvpmhjm[/url], [link=http://jgudftwarahu.com/]jgudftwarahu[/link], http://lgeiiauepezb.com/

Zgłoś 08.08.2013 Kasia

Ciekawy pomysł na pitcerinki,u mnie na cieście francuskim linessa z Lidla z pomidorami i mozzarellą,są przepyszne .