Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pulpety z pieczarkami inaczej

Tekst i foto sylwia 31-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-6 porcji? złprosty30-40 min.całkiem dużo

Składniki:

- 70 dkg mielonego najlepiej mieszanego,
- 50 dkg pieczarek,
- 1 kostka masla,
- 1 jajko,
- czosnek 3-4 zabki,
- sol, pieprz, majeranek.

Jak przyrządzić:

Rozpuscic kostke masla w garnku, dodac pokrojone w cwiartki pieczarki gotowac az wytworzy sie sporo sosu.
W tym czasie mielone wyrobic z jajkiem, natka i z przyprawami. Dodac wycisniety przez praske czosnek. Mieso powinno byc bardzo ostre( mozna dodac obojetnie jakie przyprawy ja dodaje jeszcze pieprz zioloy, papryke i maggi lub sos sojowy)
Uformowc male kulki i wkladac do pieczarek gotowac jakies 7-10 min.

Potrzebne przybory:

Garnek, rece, wyciskarka do czosnku.

Jak podawać?

Mozna podawac z bagietka lub z ziemniakami. Danie doskonale na przyjecie.

Uwagi:

Jedyna wada nie udaje sie wlozyc wszystkich kulek jednoczesnie trzeba to robic na raty. Danie schodzi ze stolu momentalnie i jest pyszne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.02.2003 ORI

Musze to wypróbować koniecznie, ja zazwyczaj robi epo prostu pulpety i dopiero ugotowane wrzucam do sosu, hmmm... nie wpadłabym na to aby gotować je w sosie, a to takie oczywiste... Na pewno pyc... Pokaż więcej

Musze to wypróbować koniecznie, ja zazwyczaj robi epo prostu pulpety i dopiero ugotowane wrzucam do sosu, hmmm... nie wpadłabym na to aby gotować je w sosie, a to takie oczywiste... Na pewno pycha.. idę do garów...:)

Zgłoś 15.07.2003 franca

Bosz ..... cala kostaka masla? J bym dala najwyzej cwiartke kostki na ta ilosc wszystkiego, ale tak w ogole to przepis wyglada pysznie.

Zgłoś 25.08.2003 sengA

oj nie mogę sie doczekać jutra muszę koniecznie tego wypróbować mniam ....jak zrobię to nieomieszkam skomentować

Zgłoś 11.07.2005 marta

Przepis wspaniały.

Udało się za pierwszym razem i było pyszne. Dodatkowo zrobiłam sos pieczarkowy i pulpety podane były jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką. POLECAM !!! Cała kos... Pokaż więcej

Przepis wspaniały.

Udało się za pierwszym razem i było pyszne. Dodatkowo zrobiłam sos pieczarkowy i pulpety podane były jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką. POLECAM !!! Cała kostka masła to wcale nie przesada. Jest OK!

Zgłoś 24.04.2006 kucharz Wiesław

dziewczynki, jeżeli chcecie szybko umrzeć, to jedzcie takie rzeczy z całą kostką masła, grzybami i smietanką; chyba że robicie to dla męża, którego macie dość? jedzenie musi być nie tylko smaczn... Pokaż więcej

dziewczynki, jeżeli chcecie szybko umrzeć, to jedzcie takie rzeczy z całą kostką masła, grzybami i smietanką; chyba że robicie to dla męża, którego macie dość? jedzenie musi być nie tylko smaczne, ale zdrowe, a tu - smaczne może jest, ale to killer, śmierć czasem też jest przystojna lub smaczna, uważajcie na to!

Zgłoś 05.08.2006 sylwia

REWELACJA!!!!!! Calej rodzince tak samkowalo,ze az nic nie zostalo;]Tylko mam jedno"ale",cala kostka masla to o wiele za duzo.Wystarczy zdecydowanie pol.

Zgłoś 27.09.2006 Fiolka

Właśnie zrobiłam pulpety z pieczarkami i...bardzo mi smakują:-)

Zgłoś 21.02.2007 milena

pychotka ja ówielbiam mielone pulpeciki z pieczarkami tylko nie dodaje tyle masla bo mieso jest tłuste przeciez nieraz jak mam smietanke to dodaje 2 łyzeczki polecam pozdrowionka

Zgłoś 12.01.2007 magda

Danie pyszne, wzięłam mniej masła i dodałam jeszcze puszke pokrojonych pomidorków. Polecam!

Zgłoś 22.03.2007 Kasia

całkiem dobre te pulpeciki.Polecam.Dodałam mniej masła niz w przepisie,też uważam ,że cała kostka to za dużo

Zgłoś 11.05.2007

przepis bardzo dobry,ugotowałam pulpety w rosołku z kostki bo tego sosu było za mało, rosołek wlałam do sosu. Było pysznie.

Zgłoś 21.05.2007 rometa

Witam! A można zamiast masła użyć margaryny? Podobno jest zdrowsza, a ja masła nie jadam...

Zgłoś 05.07.2007 bercia

wyprobuje dzis zobacze jak smakuja ale uwielbiam piczarki i dania z nimi

Zgłoś 07.07.2007 Rafka

Przepis na pewno w porzadku..zrobilam jednak pulpety z miesa drobiowego i zwyczajnie rozpadly mi sie podczas gotowania w sosie. Czyzby to byla wina wlasnie miesa drobiowego - bylo nieco "wo... Pokaż więcej

Przepis na pewno w porzadku..zrobilam jednak pulpety z miesa drobiowego i zwyczajnie rozpadly mi sie podczas gotowania w sosie. Czyzby to byla wina wlasnie miesa drobiowego - bylo nieco "wodniste". Prosze o rade:)

Zgłoś 29.08.2008 super_ja

bardzo dobre pulpeciki, ale tej margaryny dałam ponad pół kostki, bo tylko tyle na szczęście miałam, i tak było za dużo