Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Puree z brukselki

Tekst i foto Zuza Gałuszka 04.02.2013

Brukselka dobrze doprawiona i przetworzona na puree osiąga smak wybitny, zupełnie nie podobny do tego, którym nas raczyły w dzieciństwie kucharki ze szkolnej stołówki. Co tu dużo mówić, by zjeść ugotowaną w wodzie z solą brukselkę, trzeba być dzielnym człowiekiem. Nie każde podniebienie to zniesie, ale puree z brukselki to zupełnie inna historia. Polecam je jako towarzystwo dla grillowanego kurczaka lub innej dietetycznej mięsnej wkładki.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
48 złprosty40 min.średnia

Składniki:

60 dag brukselki,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
2 łyżki białego wytrawnego wina,
sok i starta skórka z 1 cytryny,
pół szklanki śmietany 18%,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pół łyżeczki pieprzu,
sól,
¼ łyżeczki cukru.

Jak przyrządzić?

Brukselkę myjemy, oczyszczamy i drobniutko siekamy.

W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i przez kilka sekund mieszamy.

Dodajemy brukselkę, skrapiamy winem i gotujemy pod przykryciem, ok. 15 minut.

Po tym czasie dodajemy cukier, sól, pieprz, gałkę oraz sok i skórkę startą z cytryny, wlewamy śmietanę i gotujemy na małym ogniu kolejne 15-20 minut.

Jak podawać?

Podajemy do kotletów, medalionów, filetów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.02.2013 Raz Putin

Ha ! Zatem jestem dzielnym człowiekiem. Uwielbiam brukselkę. I w życiu nie wpadłbym na durny pomysł zrobienia z niej takiej ciapy. Ale i tak Cię kocham Zuzka. Dawno nikt nie nazwał mnie dzielnym... Pokaż więcej

Ha ! Zatem jestem dzielnym człowiekiem. Uwielbiam brukselkę. I w życiu nie wpadłbym na durny pomysł zrobienia z niej takiej ciapy. Ale i tak Cię kocham Zuzka. Dawno nikt nie nazwał mnie dzielnym. Buziaczki !!!

Zgłoś 04.02.2013 dziadek

Przyłączam się! Zdarzyło mi się kilka razy zjeść ugotowaną brukselkę, polaną masełkiem z bułką tartą. To wymagało nie lada odwagi.

Ktoś jeszcze? Może uda się zebrać "Drużynę Powierni... Pokaż więcej

Przyłączam się! Zdarzyło mi się kilka razy zjeść ugotowaną brukselkę, polaną masełkiem z bułką tartą. To wymagało nie lada odwagi.

Ktoś jeszcze? Może uda się zebrać "Drużynę Powierników Brukselki".

Gotowanej.

Zgłoś 04.02.2013 Rambutanin

U nas kapusta wygląda normalnie, a nie jak piłka do ping ponga.

Zgłoś 04.02.2013 alka

Szkoda mi by jej było na taką papkę przerabiać .Gotowana w mleku traci 3/4 goryczy

potem tylko odcedzić,chwilka na masełko ,skropić sosem sojowym i wlać 2 łyzki śmietany.Pycha,a poza tym ... Pokaż więcej

Szkoda mi by jej było na taką papkę przerabiać .Gotowana w mleku traci 3/4 goryczy

potem tylko odcedzić,chwilka na masełko ,skropić sosem sojowym i wlać 2 łyzki śmietany.Pycha,a poza tym brukselka to jedno z najbogatszych w witaminy warzyw

Zgłoś 04.02.2013 ruda

Co tu dużo mówić, brukselki nie gotuje się w wodzie z solą tylko w wodzie z solą i CUKREM, tj. fasolkę szparagową, kalafior, czy szparagi!!!

Zgłoś 04.02.2013 gość

Brukselka-pychota! Jako puree nie próbowałem!Donald.

Aaaa POdam wam przepis Wiki Bronka(ten od POwodzi)-brókselke wymemlac,nakarmic kaszalota i napisac ksiarzke kóharsko!

Zgłoś 18.07.2013 gość

Jeju uwielbiam brukselkę z wody, jest to normalnie orgazm w ustach, o ja! ale jestem dzielny!