Puszysta warstwowa
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | ? zł | prosty | 30 min. | ? |
Składniki:
6 jajek, 30 dag żółtego sera, 30 dag szynki, 4 marchewki, 2 cebule, pęczek szczypiorku, majonez, sól i pieprz ziołowy.Jak przyrządzić:
Jajka ugotować. Oddzielić żółtka od białek i zetrzeć oddzielnie na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć lub lekko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szynkę pokroić w kostkę. Ugotowaną marchew zetrzeć na tarce, podobnie ser. Szczypiorek pokroić.Sałatkę układamy warstwami - od spodu: białka, ser żółty, cebula, majonez, szynka, marchewka, majonez, żółtka i posypać szczypiorkiem.
Uwagi:
Można dać 2 grubsze warstwy majonezu lub kilka cieńszych.
Francuska zapiekanka z porami i szynką
Francuska zapiekanka to pomysł sprawdzony i godny polecenia. Pierzynka z francuskiego ciasta, a pod nią niespodzianka. Zapiekać można różne dania, ale polecam mocno francuski klimat, pory smażone w maśle z dobrą szynką i sosem beszamelowym. Jeśli podamy zapiekankę z puree ziemniaczanym i sałatą lub warzywami z pary, posiłek na pewno zostanie przez domowników zapamiętany.

Migdałowa Studnia
Przypuszczam, że przepis na Studnię wymyśliła jakaś mocno zniecierpliwiona gospodyni domowa, jako drogę na skróty do czegoś w rodzaju tortu. Po upieczeniu biszkoptu wydrąża się jego wnętrze, miesza je z masą kakaową i migdałami, a następnie wpycha z powrotem. Po dobie biszkopt zamienia się w najszlachetniejsze w smaku tortopodobne ciasto. Miło smakować taki deser, pamiętając, że spędziliśmy przy jego przygotowaniu znacznie mniej czasu niż przy klasycznym torcie.
Komentarze
Zgłoś 15.10.2007 Amelia
Sałatka jest przepyszna. Goście byli zachwyceni. Dziękuję za przepis.