Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pyszna i tania sałatka krabowa

Tekst i foto Czarnaska 20-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-12 złprosty20 min.średnia

Składniki:

1 opakowanie paluszków krabowych, 1 puszka kukurydzy, 1 mała puszka ananasa, 2 torebki ryżu, ok. 6 łyżek majonezu, koperek, czarny lub biały pieprz mielony, ew. odrobina soli.

Jak przyrządzić:

Paluszki pokroić w plastry grubości ok. 1,5 cm (zbyt cienkie mogą się rozpadać). Ananasa i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem vegety lub połowy kostki rosołowej (najlepiej warzywnej), przestudzić. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z majonezem i przyprawami.

Potrzebne przybory:

nóż, miska i deska do krojenia

Jak podawać?

Przybraną koperkiem.

Uwagi:

Sałatka jest bardzo delikatna i lekko słodka, a więc jeżeli ktoś woli ostrzejsze dania, to można dodać drobno pokrojony por lub cebulę.

Czas przygotowania:

Sałatkę robi się bardzo szybko, jedynie ugotowanie i wystudzenie ryżu trwa trochę dłużej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.02.2011 RUDA

mi smakuje tylko dodaję 2 ząbki czosnku oraz wlewam troszkę soku z ananasa na tą proporcję daję 2 op paluszków jest pyszna

Zgłoś 17.02.2007 Izulka

Zjadliwa, ale nic specjalnego. Jak dla mnie to zbyt mdła.

Zgłoś 17.02.2007 Izulka

zobaczymy-wlaśnie ją robię. dam znać jak smakuje i czy jest zjadliwa.

Zgłoś 16.11.2007 teri

ja dodaję łyżkę lub łyżeczkę, [ kwestia smaku] musztardy sarepskiej i szczyptę estragonu, jest wtedy ostrzejsza, można

dodać też pokrojoną czerwoną paprykę, pokrojony zielony ogórek (dług... Pokaż więcej

ja dodaję łyżkę lub łyżeczkę, [ kwestia smaku] musztardy sarepskiej i szczyptę estragonu, jest wtedy ostrzejsza, można

dodać też pokrojoną czerwoną paprykę, pokrojony zielony ogórek (długi)