Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pyszna i tania sałatka warstwowa

Tekst i foto Marzena 30-06-2013

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
810 złprosty30 min.średnia

Składniki:

Puszka groszku konserwowego, 4-5 jajek ugotowanych na twardo, 3 średnie cebule, 2 duże winne jabłka, majonez, ketchup, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek, według uznania ser żółty (około 10 dkg).

Jak przyrządzić:

Odcedzamy na sitku groszek i układamy jako warstwę nr 1. Smarujemy cieniutko majonezem. Jajka ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę i układamy jako warstwę nr 2. Solimy, posypujemy pieprzem i cieniutko smarujemy majonezem. Cebulę kroimy w kosteczkę, parzymy i po wystudzeniu kładziemy jako warstwę nr 3. Solimy i cieniutko smarujemy majonezem. Jabłka ucieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy jako warstwę nr 4. Smarujemy cieniutko ketchupem. Posypujemy szczypiorkiem i według uznania grubo startym serem żółtym.

Jak podawać?

Po schłodzeniu w lodówce, najlepiej parę godzin po przygotowaniu. Serem żółtym posypać tuż przed podaniem.

Uwagi:

Sałatka bardzo ładnie wygląda w przezroczystym naczyniu i stanowi poza walorami smakowymi również ozdobę stołu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku