Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pyszna sałatka z fetą

Tekst i foto asiulka 06-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złprosty20 min.?

Składniki:

1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasoli,
ogórki konserwowe (więcej niż pół słoika litrowego),
1 opakowanie sera feta,
5 jajek,
szczypiorek lub zielona cebulka,
sok z jednej małej cytryny,
1/3 szkl. oliwy,
sól, pieprz,
1 ząbek czosnku.

Jak przyrządzić:

Na początku przygotowujemy sos:
Do oliwy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Odsączamy kukurydzę na sitku i wsypujemy ją do miski bądź salaterki jako pierwszy składnik (najlepiej, żeby miska była przezroczysta - daje fajny efekt wizualny), to samo robimy z fasolą, którą wsypujemy na kukurydzę, ogórki kroimy w kostkę (nie za drobno) i wsypujemy na fasolkę, następna warstwa to ser feta również pokrojony w kostkę. Jaja ugotowane na twardo i pokrojone na ósemki układamy na ser feta i wszystko posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Całość polewamy sosem i odstawiamy na ok. godziny do lodówki, aby się "przegryzło".
Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.12.2006 binko

...nakminie zonke lubie takie salateczki:)

Zgłoś 04.02.2007 alii

ja bym dodala majonez pomiedzy kukurydza a fasolka:)napewno pychotka jutro robie pozdrawiam