Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Retzbachersalat

Tekst i foto Jose Da Gamba & Sobelbaum 07-06-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji? złprosty30 min.?

Składniki:

- 10 jajek,
- puszka ananasów,
- majonez 300ml,
- małe opakowanie jogurtu naturalnego,
- słoik pieczarek marynowanych,
- sól,
- pieprz zielony.

Jak przyrządzić:

Jajka ugotować na twardo, obrać przekroić wzdłuż na ćwiartki. Wyjąć żółtka i przełożyć do dużej misy. Plastry ananasa przekroić na ćwiartki a syrop z puszki zachować. Pieczarki pokroić na połówki. Żółtka rozcierać z majonezem, ale majonez należy dodawać stopniowo małymi porcjami, aż żółtka rozetrą sie na głądką mase. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodajemy cały syrop z puszki mieszamy, dodajemy kolejno białka z jajek, plastry ananasa pieczarki. Ponownie mieszamy. Na koniec posolić do smaku oraz popieprzyć.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, głęboka miska, deska do krojenia, duża łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Podawać w eleganckich miseczkach z białym wytrawnym winem oraz białym pieczywem, lub grzankami z niego.

Uwagi:

Dla odważnych: Można dodać posiekany szczypiorek lub siekany kopereklub słodką paprykę w proszku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.03.2006 Misia

Bardzo dobra chociaz smak inny niz tradycyjnych sałatek, dobra