Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Rogaliki drożdzowe (kruche)

Tekst i foto milo 08-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
40 rogalików8 złprosty120 min.średnia

Składniki:


mąka pszenna: 0,5 kg,
śmietana 12%: 1/2 szklanki,
margaryna: 250 g,
drożdże: 8 dag,
białko z jajka – do posmarowania,
cukier do posypania,
marmolada.

Jak przyrządzić:


Wszystkie składniki zagnieść razem (uwaga! - nie dodajemy ani cukru ani jajek), uformować kulę i wstawić do miski napełnionej zimną wodą, po czym wstawić do lodówki. Gdy ciasto wypłynie na wierzch oznacza to, że jest odpowiednio wyrośnięte. Należy je zatem ostrożnie wyjąć i zagnieść z niewielką ilością mąki tak by nie było zbyt wilgotne. Podzielić na pięć części i każdą z nich rozwałkować. Okrągłe placki ciąć na 8 części (jak pizzę). Nakładać marmoladę i zawijać formując rogaliki. Posmarować białkiem z jajka (może być całe jajko) i posypać na wierzchu cukrem.

Rogaliki piec ok. 20 minut w temp. 180-200 stopni.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Warto stosować jak najtwardszą marmoladę.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.11.2005 kika

czy ciasto zawijamy w ściereczkę,czy nie wkładając do wody?

Zgłoś 12.11.2005 milo

nie zawijamy, po prostu wkładamy, należy tak uformować kulę by była jednolita wówczas do środka nie dostanie się woda, samo ciasto nie pije dużo wody ze względu na stosunkowo dużą ilość tłuszczu... Pokaż więcej

nie zawijamy, po prostu wkładamy, należy tak uformować kulę by była jednolita wówczas do środka nie dostanie się woda, samo ciasto nie pije dużo wody ze względu na stosunkowo dużą ilość tłuszczu.

Pozdrawiam i zyczę smacznego.

Zgłoś 16.09.2009 piotr

Jak one sa kruche to ty chyba ni jadłaś kruchych rogalików

Zgłoś 16.09.2009 piotr

Jak one sa kruche to ty chyba ni jadłaś kruchych rogalików