Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Rogaliki z ciasta drożdżowego

Tekst i foto DORCIUS 09-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
50 rogalików? złśredni120 min.?

Składniki:

1 kg mąki, najlepiej szymanowskiej, 2 kostki margaryny, 10 dag drożdży, 1 szklanka kwaśnej śmietany, szczypta soli, 3 łyżki cukru.

Jak przyrządzić:

Drożdże rozrabiamy ze śmietaną, cukrem, solą, dodajemy do mąki margarynę. Zagniatamy wszystko razem, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na cienkie placki, smarujemy marmoladą (najlepiej różaną). Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Gorące można posmarować lukrem albo posypać cukrem pudrem, też pycha.

Uwagi:

Przepis na lukier: cukier puder, trochę wrzątku, trochę spirytusu - ukręcić (można dodać sok z cytryny).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.10.2007 EWa

Dziekuje.Bede piekla ale z nadzieniem makowo-migdalowym aby byly tradycyjne nasze poznanskie marcinskie rogale.Mam syna o tym imieniu,Pozdrawiam.

Zgłoś 11.10.2007 DORCIUS

bez jajek,ja robiłam te rogaliki juz kilka razy i za kazdym razem sa lepsze,bardzo smakuja moim domownikom.ciasto trzeba dlugo ugniatac zeby nie bylo smug,ciezko sie wyrabia,ale napewno bez jaje... Pokaż więcej

bez jajek,ja robiłam te rogaliki juz kilka razy i za kazdym razem sa lepsze,bardzo smakuja moim domownikom.ciasto trzeba dlugo ugniatac zeby nie bylo smug,ciezko sie wyrabia,ale napewno bez jajek;)najlepsze sa na drugi dzien staja sie kruche,

Zgłoś 10.10.2007 ewa

Przepis naprawde moze byc dobry.Chetnie upieke,ale nie ma ile jajek?Bez jajek nigdy nie pieklam.Czekam!