Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

"Rolada" z kurczaka

Tekst i foto DoRoTa 18-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
sporo? złśredni120 min.?

Składniki:


Dwa kurczaki ok. 1,5 kg, 4 jajka, bułka tarta (1/3-1/2 szklanki), mleko (do namoczenia bułki), czosnek (2-4 ząbki-według uznania), goździki, sól

Jak przyrządzić:


Zdejmij skórę z kurczaków (natnij udka przy stawach, skrzydełka odetnij przy drugim stawie, odetnij kuperek; następnie ręką oddziel skórę od całości). Po zdjęciu skór posol je trochę od środka. Mięso odetnij od kości i zmiel, używając grubszego sitka. Piersi zostaw do innego dania, do rolady weź tylko polędwiczki (chyba tak to się nazywa?). Dodaj ugotowane na twardo i zmielone jajka oraz namoczoną w mleku bułkę. Przeciśnij czosnek, dodaj goździki (możesz zmielić je w starym młynku do kawy i przesiej przez sitko). Wszystko wyrób jak na mielone. Następnie mięso umieść w skórze (wystające części skóry wciśnij do środka; możesz użyć obu skór) formując jak roladę. Całość owiń w zwilżoną i nasmarowaną masłem sciereczką (wystarczy posmarować tyle, ile styka się z mięsem). Gotuj na parze przez ok 1 godz. od momentu zagotowania się wody. Po godzinie wyjmij i odstaw do wystygnięcia. Smacznego :)

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Najlepiej na półmisku jako dodatek do kanapek.

Uwagi:


Gotowanie rolady na parze - instrukcja domowa:
Mięso umieść w podłużnym naczyniu na odwróconym do góry dnem półmisku (podłóż jeszcze pod spód talerzyki, aby unieść lekko półmisek). Wody wlej tyle, żeby nie dotykała położonego na półmisku mięsa. Wstaw do piekarnika ok. 200 stopni.

* Danie najlepiej wszamać jak już wystygnie ;) Jak się kroi ciepłe to wypłynie cały "sok" i rolada będzie sucha.

* Doskonałe do kanapek.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.09.2005 Jola

tak, to sie je i jest bardzo smaczne. Mozna do srodka wsunąc przed gotowaniem cale jajka gotowane na twardo. Palce licać.

Zgłoś 01.10.2005 lalapupu

to wyglada bardzo pysznie, ale komu by sie chcialo pieprzyc z ta cala robota pol dnia (albo i wiecej) ;)

Zgłoś 09.10.2005 DoRoTa

lalapupu, nie ma przy tym aż tak dużo pracy jakby się wydawało, a efekt, uważam, jest tego wart. Czasem warto zrobić coś smacznego.

Zgłoś 09.10.2005 DoRoTa

do Joli

Pomysł z całymi, gotowanymi jajkami, mimo, że go nie próbowałam, na pewno poprawi wygląg odkrawanych plastrów mięsa. :)

Zgłoś 04.12.2005 Ślązak opolski

Do kehalkus takiego jezyka używał służący mojego dziadka i to wtedy kiedy dziadek nie słyszał współczuję. Odnośnie dania napewno je przyrządzę musi być smaczne pozdrawiam wszystkich.

... Pokaż więcej

Do kehalkus takiego jezyka używał służący mojego dziadka i to wtedy kiedy dziadek nie słyszał współczuję. Odnośnie dania napewno je przyrządzę musi być smaczne pozdrawiam wszystkich.

Zgłoś 11.01.2006 Martana

Do Autorki - poledwiczki to wewnetrzne, malutkie czesci piersi kurczaka - jedna taka poledwiczna nie naje sie nawet dwuletni niejadek, wiec proponuje modyfikacje przepisu - piersi do innego dani... Pokaż więcej

Do Autorki - poledwiczki to wewnetrzne, malutkie czesci piersi kurczaka - jedna taka poledwiczna nie naje sie nawet dwuletni niejadek, wiec proponuje modyfikacje przepisu - piersi do innego dania a cala reszta miesa do rolady, prawdopodobnie wlasnie to mialas na mysli ale ci umknelo po drodze:)

Zgłoś 13.02.2006 DoRoTa

Do Martana: Właśnie to miałam na myśli - "Piersi zostaw do innego dania, do rolady weź tylko polędwiczki (chyba tak to się nazywa?)" - i tak napisałam. Piersi zostawiam do innego dan... Pokaż więcej

Do Martana: Właśnie to miałam na myśli - "Piersi zostaw do innego dania, do rolady weź tylko polędwiczki (chyba tak to się nazywa?)" - i tak napisałam. Piersi zostawiam do innego dania. Myślę, że nie tylko mnie coś może umknąć ;) Jednak cieszy mnie to, że czytacie mój przepis.

Zgłoś 06.03.2007 Rianna

a ja robię roladę z piersi kurczaka. Dużą pierś rozbijam, smaruję farszem i staram się zwinąć ją po skosie - przekątnej. Piszę o całej, podwójnej piersi. Zawijam końcówki tak aby nic nie wypadło... Pokaż więcej

a ja robię roladę z piersi kurczaka. Dużą pierś rozbijam, smaruję farszem i staram się zwinąć ją po skosie - przekątnej. Piszę o całej, podwójnej piersi. Zawijam końcówki tak aby nic nie wypadło ze środka. Oczywiście wiążę grubą, białą nicią. Dla początkujących to odrobina zabawy. Jeśli nie mam gdzie zapiec to podsmażam w głębokiej, dużej patelni na rumiano i podlewam wodą, którą dosmaczam. Przykrywam pokrywką i czekam kiedy mięso dojdzie. Trzeba uważać by woda nie wyparowała całkowicie.

Farsz może być dowolny, polecam taki: spory pęczek natki pietruszki, czosnek (bardzo, bardzo dużo) sól (też nie skąpię, bo mięsa nie solę), masło, bułka tarta.

Można też faszerować mięso śliwkami, jak w przypadku schabu ze śliwkami, albo: pieczarki z cebulką podsmażone i wymieszane z bułką tartą i jajkiem. Fantazja w tym przypadku wskazana.

Roladę można podawać krojąc (bardzo ostrym nożem) w plastry na ciepło podlewając sosem lub na zimno.

Dobrze jest zrobić za jednym podejściem dwie rolady, bo mięso w czasie obróbki cieplnej znacznie się kurczy.

Zgłoś 02.09.2006 Jadwiga

Bardzo dziękuję za przepis.To jest pracochłonne ale i zapewne smaczne.Spróbuję to wykonać może mi się uda.Serdecznie pozdrawiam

Zgłoś 11.02.2007 sylwia21

to jest pyszne

Zgłoś 27.06.2007 Jola

To brzmi pysznie musze koniecznie sprobowac

Zgłoś 11.10.2009 simona

Ja robię pieczeń z kurczaka. Zdejmuję skórę, i mięso które mielę. Później dodaję do mięsa: omlet z trzech jaj, pokrojoną papryję konserwową ( ładnie wygląda jak się kroi) i... Pokaż więcej

Ja robię pieczeń z kurczaka. Zdejmuję skórę, i mięso które mielę. Później dodaję do mięsa: omlet z trzech jaj, pokrojoną papryję konserwową ( ładnie wygląda jak się kroi) i dużo zielonej pietruszki, czasami podsmażone pieczarki. Ten farsz zawijam w skórę i spinam szpilkami do rolad ( trzeba mieć trochę wprawy). Z wierzchu smaruję oliwą i wkładam do rękawa foliowego. Jest wtedy o niebo lepsza niż gotowana. Sama tego nie robię o nie spędziłabym w kuchni pół dnia. Pomaga mi mąż który mieli mięso, doprawia i szykuje dodatki. Spróbujcie tak przyrządzona pieczeń jest naprawdę pyszna.

Zgłoś 14.04.2008 Anja

moja mama robi taka rolade, jest swietna, dobrym rozwiazaniem jest oproszenie od srodka skory kurczaka zelatyna, lepiej sie trzyma, gdy kroi sie w plastry

Zgłoś 01.04.2010 siakis_ktos

ja kompletnie tego nie zrozumialem

jakie mieso odkroic od kosci?

czy wyjac wszystko ze skory i nafaszerowac sama skore?

wyglada bardzo smakowicie ale nie wiem jak sie do tego z... Pokaż więcej

ja kompletnie tego nie zrozumialem

jakie mieso odkroic od kosci?

czy wyjac wszystko ze skory i nafaszerowac sama skore?

wyglada bardzo smakowicie ale nie wiem jak sie do tego zabrac

przydalby mi sie chyba jakis przepis w wersji video ;)

prosze o pomoc, dzieki ;)