Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Roladki z pieczarkami i szpinakiem

Tekst i foto Zuza Gałuszka 06.04.2011

Dietetyczna potrawa z piersi kurczaka. Dodatek odrobiny szpinaku, malutkich pieczarek i cebulki zmienia drobiowe mięso w soczyste roladki. Zachęcam do wykorzystania przepisu także podczas rodzinnych uroczystości komunijnych, bo elegancko się prezentuje, a kosztuje niewiele. Poza czterema łyżkami masła w całej potrawie nie pojawia się więcej tłuszczu i choć roladki są sycące, mają naprawdę mało kalorii.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni45 min.średnia

Składniki:

2 piersi z kurczaka (ok. 80 dag),
15 dag małych pieczarek,
4 łyżki masła,
1 mała cebula,
4 łyżki mrożonego szpinaku,
sok z ½ cytryny,
1 ząbek czosnku,
odrobina sera typu parmezan,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Kulkę lub dwie mrożonego szpinaku wyjmujemy z zamrażalnika i odstawiamy.

Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy wzdłuż, na płaskie kawałki.

Rozbijamy je lekko tłuczkiem, formując prostokąty.

Z obu stron solimy i pieprzymy mięso, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.

Na jednej łyżce masła smażymy umyte i przekrojone na pół pieczarki, zdejmujemy z ognia.

Na drugiej łyżce masła smażymy pokrojoną w kostkę cebulę.

Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i całość chwilę dusimy, by płyn wyparował.

Plastry mięsa smarujemy masą szpinakowo- cebulową, wkładamy kilka pieczarek, rolujemy i spinamy wykałaczką.

W żaroodpornym naczyniu rozsmarowujemy na dnie trzecią łyżkę masła i układamy roladki.

Na wierzchu kładziemy ostatnie kawałki masła i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.

Pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut, a następnie posypujemy odrobiną parmezanu i na ostanie 10 minut pieczenia odsłaniamy.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.07.2011 Agata

zrobiłam roladki dzisiaj na obiad dla mojej rodzinki. wyszły na prawdę przepysznie!! mój brat zarzekał się, że szpinak to nie dla niego, a pochłonął dwie porcje :) na pewno wrócę do przepisu!! p... Pokaż więcej

zrobiłam roladki dzisiaj na obiad dla mojej rodzinki. wyszły na prawdę przepysznie!! mój brat zarzekał się, że szpinak to nie dla niego, a pochłonął dwie porcje :) na pewno wrócę do przepisu!! polecam!

Zgłoś 10.04.2011 Katarzyna

Zrobiłam dzisiaj, wyszły bardzo smaczne. Tylko temperatura 160 stopni jest stanowczo za niska. Ja piekłam 200 stopniach.

Zgłoś 26.06.2011 Jaszczur

mmm... Szpinak...

To wygląda genialnie, a na pewno tak smakuje, polecacie temperaturę 200''C? Bo 160"C może rzeczywiście być za mało.. :)

Zgłoś 30.07.2011 Agata

zrobiłam roladki dzisiaj na obiad dla mojej rodzinki. wyszły na prawdę przepysznie!! mój brat zarzekał się, że szpinak to nie dla niego, a pochłonął dwie porcje :) na pewno wrócę do przepisu!! p... Pokaż więcej

zrobiłam roladki dzisiaj na obiad dla mojej rodzinki. wyszły na prawdę przepysznie!! mój brat zarzekał się, że szpinak to nie dla niego, a pochłonął dwie porcje :) na pewno wrócę do przepisu!! polecam!

Zgłoś 09.04.2011 osmiornica

Zrobiłam dziś. Rewelacja!

Zgłoś 12.08.2011 Jack

Mam nadzieje, ze beda pyszne bo własnie je szykuje :) pozdr

Zgłoś 13.08.2011 asu

uwielbiam nowości - przepis bardzo mi się podoba! dziękuję.

w zamian zapraszam do siebie - kuchnia brazylijska to moja pasja - moze jakis przepis posmakuje brazylijskie.com.pl

Zgłoś 19.04.2011 Camilia

A ja dziś bede robić, to moje ulibione składniki- kurczak, pieczarki a przede wszystkim SZPINAK!!! :)

Zgłoś 12.05.2011 Natasha

Roladki bardzo pyszne nic dodać nic ująć, w wersji wiosennej podałam je z młodą kapustą i brązowym ryżem.Mięso pyszne i delikatne.SUPER!

Zgłoś 25.01.2012 aga

zrobię je napewno i dam znać ....