Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Rosół tradycyjny, wołowy

Tekst i foto Lena Janowska 23.04.2010

Każdy kto próbował zrobić rosół, ma już swój sposób. Podaję tradycyjny przepis mojej babci na wołowy rosół. U nas najchętniej jadało się go z makaronem swojej roboty (przepis znajdziecie tu) lub z pasztecikami z mięsem. Prawdziwych smakoszy tej wodnistej zupy nie muszę przekonywać, że rosół najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
624 złprosty120 min.średnia

Składniki:

1 kg mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa),
2 duże marchwie lub 3 średnie,
2 pietruszki,
pół selera,
ćwierć główki włoskiej kapusty,
1 por,
kilka łodyg selera,
kilka liści lubczyku,
1 cebula,
2 suszone grzyby,
kilka ziaren pieprzu,
listek laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
ząbek czosnku,
łyżeczka cząbru,
pół pęczka natki pietruszki,
pół pęczka koperku,
sól.

Jak przyrządzić?

Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować.

Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się tzw. szumowiny, należy je zebrać, zanim woda się zagotuje.

Wtedy rosół będzie klarowny.

Po zagotowaniu wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny.

Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę (marchew, selera, pora, pietruszkę, łodygi selera, kapustę).

Na suchej patelni lub nad gazem opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem.

Następnie wrzucić: lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, cząber, grzyby.

Powoli gotować.

Następnie doprawić solą.

Rosół jest gotowy, gdy mięso jest zupełnie miękkie.

Miękka powinna być też marchew.

W sumie trwa to zazwyczaj dwie godziny.

Rosół najlepiej smakuje na drugi dzień.

Jak podawać?

Podawać z makaronem swojej roboty, francuskimi kluskami, pasztecikami z mięsem.

Przed podaniem posiekać koperek i natkę i posypać zupę na talerzach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2012 Raduś

Do Kucharza. Z królika jest zupa królewska, z kurczaka kurew.... a rosół jest wołowy. A buliony to można sobie różne ugotować - warzywny, grzybowy, mięsny itd.

Zgłoś 25.04.2010 monika

u nie jest juz tradycja ze rosol jemy co niedziele i w pierwsze swiateczne dni, nie ma niedzieli bez rosolu, najlepszy rosół to zaraz po ugotowaniu, ja nie zjem innego niz wrzacego, taki jeszcze... Pokaż więcej

u nie jest juz tradycja ze rosol jemy co niedziele i w pierwsze swiateczne dni, nie ma niedzieli bez rosolu, najlepszy rosół to zaraz po ugotowaniu, ja nie zjem innego niz wrzacego, taki jeszcze gotujacy sie wlewac na talerz ;pychota za po brodzie cieknie

Zgłoś 23.04.2010 Orzech Monisia

rosół to moja ulubiona zupa. mniam

Zgłoś 23.04.2010 cynamon

Minus kilka przypraw i prawie jak u mojej mamci!

Zgłoś 23.04.2010 Mika

Najlepiej lubię wołowy i to wolowe z rosołu jest pyszne

Zgłoś 23.04.2010 fibi

Ja jednak mieszam kurczaka, indyka i mięso wołowe. tak się u mnie robiło od lat.

Zgłoś 24.04.2010 kosmitka

Rosoły są niezdrowe, a już zwłaszcza dla żołądkowców.

Zgłoś 25.04.2010 blika

Taaa rosół z kapusta pewnie smakuje jak pomidorowa mojej tesciowej tez z kapusta dla mnie bleee

Nie spróbuje

Zgłoś 26.04.2010 bart

Cebulę dodaje się aby rosół był klarowny a nie w celu poprawy smaku:)

Czosnek,liść laurowy,ziele angielskie?Gdzie takie rosoły się gotuje?:)

Zgłoś 02.05.2010 markbe

tydzień bez rosołu to tydzień stracony

Zgłoś 05.10.2010 kucharz

rosól jest z kury a bulion z innych takich jak np.wolowina drobiazg ale mimo wszystko wazne

Zgłoś 20.03.2011 Michau54

Ja od lat do rosołu wkładam cała obraną cebulę z wbitymi 3 gożdzikami.Spróbujcie a już nigdy nie będziecie inaczej gotować rosołu.Kwestia szumowin-nie usuwam tylko czekam cierpliwie aż same się ... Pokaż więcej

Ja od lat do rosołu wkładam cała obraną cebulę z wbitymi 3 gożdzikami.Spróbujcie a już nigdy nie będziecie inaczej gotować rosołu.Kwestia szumowin-nie usuwam tylko czekam cierpliwie aż same się rozpuszczą-trzeba tylko gotować b.powoli tak by zupa tylko "mrugała"na palniku.

Zgłoś 20.10.2010

po co kapucha do rosołu? po co tyle przypraw? pieprz i sól, dobre mięso, po co grzyby i cebula? Smak daje mięso i włoszczyzna!

Zgłoś 20.10.2010

zawsze do rosołu dodaję ziele angielskie,liśc lauowy i spaloną cebulę,mięso mieszanie/wołowe,drobiowe/ najfajniejszy wychodzi jak sie gotuje na bardzo małym ogniu,przez długiiii czas.mniamm

... Pokaż więcej

zawsze do rosołu dodaję ziele angielskie,liśc lauowy i spaloną cebulę,mięso mieszanie/wołowe,drobiowe/ najfajniejszy wychodzi jak sie gotuje na bardzo małym ogniu,przez długiiii czas.mniamm

Zgłoś 25.11.2010 helenka

gosciu, jak nie wiesz po co grzyby i cebula do rosolu to kup se wozek, cebula musi byc jednakze przyruminiona nad palnikiem wtedy daje ten aromat!!

Zgłoś 29.01.2014 mońka

przepis fajny ale jakiś zaniżony ten kosztorys

Zgłoś 09.08.2016 goÅÄ

fxNhx2 zuitxnyzxeiy, [url=http://kjnjcwpqzxje.com/]kjnjcwpqzxje[/url], [link=http://cspstcddwnom.com/]cspstcddwnom[/link], http://padychhzcbip.com/

Zgłoś 02.09.2016 goÅÄ

kuQvsh wefscueulkxh, [url=http://qiudoryfeexk.com/]qiudoryfeexk[/url], [link=http://psomjszbezve.com/]psomjszbezve[/link], http://rfurjdxwvzqd.com/