Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Rosół tradycyjny, wołowy

Tekst i foto Lena Janowska 23.04.2010

Każdy kto próbował zrobić rosół, ma już swój sposób. Podaję tradycyjny przepis mojej babci na wołowy rosół. U nas najchętniej jadało się go z makaronem swojej roboty (przepis znajdziecie tu) lub z pasztecikami z mięsem. Prawdziwych smakoszy tej wodnistej zupy nie muszę przekonywać, że rosół najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
624 złprosty120 min.średnia

Składniki:

1 kg mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa),
2 duże marchwie lub 3 średnie,
2 pietruszki,
pół selera,
ćwierć główki włoskiej kapusty,
1 por,
kilka łodyg selera,
kilka liści lubczyku,
1 cebula,
2 suszone grzyby,
kilka ziaren pieprzu,
listek laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
ząbek czosnku,
łyżeczka cząbru,
pół pęczka natki pietruszki,
pół pęczka koperku,
sól.

Jak przyrządzić?

Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować.

Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się tzw. szumowiny, należy je zebrać, zanim woda się zagotuje.

Wtedy rosół będzie klarowny.

Po zagotowaniu wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny.

Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę (marchew, selera, pora, pietruszkę, łodygi selera, kapustę).

Na suchej patelni lub nad gazem opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem.

Następnie wrzucić: lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, cząber, grzyby.

Powoli gotować.

Następnie doprawić solą.

Rosół jest gotowy, gdy mięso jest zupełnie miękkie.

Miękka powinna być też marchew.

W sumie trwa to zazwyczaj dwie godziny.

Rosół najlepiej smakuje na drugi dzień.

Jak podawać?

Podawać z makaronem swojej roboty, francuskimi kluskami, pasztecikami z mięsem.

Przed podaniem posiekać koperek i natkę i posypać zupę na talerzach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2012 Raduś

Do Kucharza. Z królika jest zupa królewska, z kurczaka kurew.... a rosół jest wołowy. A buliony to można sobie różne ugotować - warzywny, grzybowy, mięsny itd.

Zgłoś 25.04.2010 monika

u nie jest juz tradycja ze rosol jemy co niedziele i w pierwsze swiateczne dni, nie ma niedzieli bez rosolu, najlepszy rosół to zaraz po ugotowaniu, ja nie zjem innego niz wrzacego, taki jeszcze... Pokaż więcej

u nie jest juz tradycja ze rosol jemy co niedziele i w pierwsze swiateczne dni, nie ma niedzieli bez rosolu, najlepszy rosół to zaraz po ugotowaniu, ja nie zjem innego niz wrzacego, taki jeszcze gotujacy sie wlewac na talerz ;pychota za po brodzie cieknie

Zgłoś 23.04.2010 Orzech Monisia

rosół to moja ulubiona zupa. mniam

Zgłoś 23.04.2010 cynamon

Minus kilka przypraw i prawie jak u mojej mamci!

Zgłoś 23.04.2010 Mika

Najlepiej lubię wołowy i to wolowe z rosołu jest pyszne

Zgłoś 23.04.2010 fibi

Ja jednak mieszam kurczaka, indyka i mięso wołowe. tak się u mnie robiło od lat.

Zgłoś 24.04.2010 kosmitka

Rosoły są niezdrowe, a już zwłaszcza dla żołądkowców.

Zgłoś 25.04.2010 blika

Taaa rosół z kapusta pewnie smakuje jak pomidorowa mojej tesciowej tez z kapusta dla mnie bleee

Nie spróbuje

Zgłoś 26.04.2010 bart

Cebulę dodaje się aby rosół był klarowny a nie w celu poprawy smaku:)

Czosnek,liść laurowy,ziele angielskie?Gdzie takie rosoły się gotuje?:)

Zgłoś 02.05.2010 markbe

tydzień bez rosołu to tydzień stracony

Zgłoś 05.10.2010 kucharz

rosól jest z kury a bulion z innych takich jak np.wolowina drobiazg ale mimo wszystko wazne

Zgłoś 20.03.2011 Michau54

Ja od lat do rosołu wkładam cała obraną cebulę z wbitymi 3 gożdzikami.Spróbujcie a już nigdy nie będziecie inaczej gotować rosołu.Kwestia szumowin-nie usuwam tylko czekam cierpliwie aż same się ... Pokaż więcej

Ja od lat do rosołu wkładam cała obraną cebulę z wbitymi 3 gożdzikami.Spróbujcie a już nigdy nie będziecie inaczej gotować rosołu.Kwestia szumowin-nie usuwam tylko czekam cierpliwie aż same się rozpuszczą-trzeba tylko gotować b.powoli tak by zupa tylko "mrugała"na palniku.

Zgłoś 20.10.2010

po co kapucha do rosołu? po co tyle przypraw? pieprz i sól, dobre mięso, po co grzyby i cebula? Smak daje mięso i włoszczyzna!

Zgłoś 20.10.2010

zawsze do rosołu dodaję ziele angielskie,liśc lauowy i spaloną cebulę,mięso mieszanie/wołowe,drobiowe/ najfajniejszy wychodzi jak sie gotuje na bardzo małym ogniu,przez długiiii czas.mniamm

... Pokaż więcej

zawsze do rosołu dodaję ziele angielskie,liśc lauowy i spaloną cebulę,mięso mieszanie/wołowe,drobiowe/ najfajniejszy wychodzi jak sie gotuje na bardzo małym ogniu,przez długiiii czas.mniamm

Zgłoś 25.11.2010 helenka

gosciu, jak nie wiesz po co grzyby i cebula do rosolu to kup se wozek, cebula musi byc jednakze przyruminiona nad palnikiem wtedy daje ten aromat!!

Zgłoś 29.01.2014 mońka

przepis fajny ale jakiś zaniżony ten kosztorys