Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Rosół z kurkami

02.08.2011

Gdyby zapytać niemal w każdej polskiej wsi, co warto zrobić z kurkami, okaże się, że gospodynie cenią sobie zwłaszcza rosół. Oczywiście rosół musi zostać przygotowany według tradycyjnej receptury, z cebulą podpieczoną na blasze lub nad gazem i kawałkiem kapusty. Mięso tylko z kury, najlepiej wiejskiej, i koniecznie z lanymi lub kładzionymi kluseczkami.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złśredni160 min.średnia

Składniki:

1 kura,
3 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek kapusty,
2 liście laurowe,
kilka nasion ziela angielskiego,
1 cebula,
sól i pieprz,
30 dag kurek,
1 łyżka posiekanego koperku.

Lane kluski:

2 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki wody,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Do dużego garnka wlewamy dwa litry wody i wkładamy oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki kurę.

Gdy woda się zagotuje, zbieramy z powierzchni męty i gotujemy jeszcze przez 15 minut.

Oczyszczone i pokrojone warzywa bez cebuli wkładamy do garnka i przykrywamy.

Cebulę obieramy z łusek i w całości stawiamy na malutkim gazie.

Trwa to klika minut, ale trzeba ten proces kontrolować i obracać cebulę, by przypiekła się ze wszystkich stron.

Kiedy będzie podpieczona, wkładamy ją do rosołu, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Po 1 – 1 ½ godziny gotowania solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Kiedy warzywa będą miękkie, a mięso zacznie się rozpadać, rosół jest gotowy.

Przecedzamy go i z klarownego rosołu delikatnie wybieramy tłuszcz z powierzchni.

Zagotowujemy ponownie i wkładamy do rosołu umyte kurki.

Gotujemy jeszcze 10-15 minut, w zależności od wielkości kurek.

W kubeczku roztrzepujemy jaja, dodajemy do nich wodę i miksujemy z mąką.

Solimy.

Do małego rondelka wlewamy wodę i gdy się zagotuje, delikatnie wlewamy do niej ciasto z kubeczka cały czas mieszając.

Kiedy kubeczek będzie pusty, mieszamy jeszcze pół minuty i odcedzamy kluski.

Do talerzy wkładamy porcję lanych klusek i wlewamy rosół z kurkami.

Jak podawać?

Podajemy posypane koperkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.10.2011 WIESIA

Chcę rosołu z kurkami !!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 02.08.2011 buongustaia

Wyglada to apetycznie, przepis ciekawy.Trochę mnie zastanawia dodatek lisci laurowych i ziela angielskiego, ale byc może w końcowym efekcie z grzybowym posmakiem ma sie dobrze.Obiecuję,że wyprób... Pokaż więcej

Wyglada to apetycznie, przepis ciekawy.Trochę mnie zastanawia dodatek lisci laurowych i ziela angielskiego, ale byc może w końcowym efekcie z grzybowym posmakiem ma sie dobrze.Obiecuję,że wypróbuje przepis, zadam sobie nawet trud znalezienia na targu kury wiejskiej.Może bym tylko nie dodawała wody do tych lanych kluseczek, ja osobiście daję mniej mąki i roztrzepuję z samymi jajkami, wychodzą bardzo dobre, aha i wlewam powoli ciasto bezpośrednio do gotujacego sie rosołu

Zgłoś 07.08.2011 awi

Zapomniałam dodać,że gotującego rosołu się NIE PRZYKRYWA.Gotuje się go na małym ogniu BEZ PRZYKRYCIA.

Zgłoś 12.09.2011 Kartoflanka

Z awi muszę się nie zgodzić.Rosół należy przykryć,lecz zostawić szczelinę.Wtedy się szybko nie wygotuje i zapach cały nie uleci. Danie super !

Zgłoś 10.06.2013 Joana

wegetarianski rosol z kura...