Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Rozgrzewająca zupa cebulowa

30.10.2009

Warto ją przygotować przeziębionym domownikom. Cebula i papryczka chili w gorącej zupie rozgrzeją także zziębnięte kości na przykład po niedzielnym spacerze. Zupa cebulowa z makaronem sojowym może też być wykwintną propozycją na kolację dla znajomych. Ostra, mętna od parmezanu i treściwa od wędzonego boczku z powodzeniem może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Spróbujcie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-823 złśredni90 min.średnia

Składniki:

porcja włoszczyzny,
1 opakowanie makaronu sojowego,
1 kg cebuli,
0,40 kg boczku wędzonego,
2 liście laurowe,
liść selera,
szczypta cząbru,
natka pietruszki,
1 papryka chili,
1 opakowanie (40 g) parmezanu,
ew. 1 żółtko,
ew, 1 warzywna kostka rosołowa.

Jak przyrządzić?

Włoszczyznę (kawałek selera, pora, kilka marchewek i pietruszek) obrać ze skórki.

Marchewkę pokroić w plasterki, resztę warzyw przekroić na pół.

Z tej porcji ugotować bulion warzywny.

Gdy warzywa się ugotują, prawie miękką marchewkę zostawić w garnku, resztę ugotowanych warzyw (robią się miękkie szybciej niż marchew) wyłowić z zupy.

Cebulę obrać i poszatkować.

Boczek pokroić w drobną kosteczkę.

Skórę z boczku wrzucić do gotującego się bulionu.

Pokrojony boczek wrzucić na rozgrzaną patelnię, przykręcić gaz i smażyć, czasami mieszając.

Z gotującego się wywaru warzywnego wyjąć skórę z boczku.

Ładnie wysmażony boczek wrzucić do bulionu.

A na patelnię, na której został tłuszcz z topiącego się boczku, przełożyć poszatkowaną cebulę, zmniejszyć ogień i smażyć aż cebula będzie szklista i miękka.

Podsmażoną przełożyć do gotującego się bulionu warzywnego z boczkiem.

Do zupy wrzucić liście laurowe, liść selera, szczyptę cząbru.

Jeśli lubisz bardziej słone zupy, możesz dodać jedną kostkę rosołową – warzywną.

Ja solę mało, więc wędzony boczek zostawia w mojej zupie wystarczająco słony smak.

Z papryki chili wyjąć gniazda nasienne.

Paprykę poszatkować drobno i dodać do zupy.

Odłowić liść selera.

Ugotować porcję makaronu sojowego.

Odcedzić, przelać zimną wodą.

A następnie pokroić drobniej, żeby nie ciągnął się na talerzu i nie utrudniał jedzenia zupy.

Gorącą zupę można zagęścić roztrzepanym żółtkiem, ale ja wolę bardziej klarowną.

Do talerzy nałożyć trochę makaronu sojowego, usypać górkę z parmezanu.

A następnie całość zalać zupą.

Uprzedzić domowników lub gości, że zupę w talerzach trzeba pomieszać, by parmezan się rozpuścił i rozprowadził równomiernie.

Do zupy można też dodać porwaną natkę pietruszki i czosnek – by była jeszcze bardziej rozgrzewająca.

Jak podawać?

Podawać udekorowaną listkiem natki pietruszki.

Zamiast makaronu sojowego można podawać ją z grzankami, groszkiem cukrowym lub ze zwyczajnym makaronem jajecznym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.10.2009 Cleo

Wyglada smakowicie. I faktycznie jesiennie...

Zgłoś 30.10.2009 Joaska

Zupa wyglada smakowicie, oprocz tego zdjecia, gdzie mozna zauwazyc oka na zupie. Zrobie dzisiaj te zupe, ale bez boczku :) bo nadal sie odchudzam :)

Zgłoś 30.10.2009 benanes

Wygląda pysznie:) myślę że ta cebulowa to dobry pomysł na jutrzejszy obiad:))

Zgłoś 01.11.2009 gia

cebulowa z makaronem to bluznierstwo! robisz z cebulowej rosół na wodzie! cebulowa tylko z grzanką i serem.

Zgłoś 02.11.2009 Do gość Ewa

Nie zrozumiałeś przepisu. Warzywa są wyławiane, a marchewka zostaje w garnku, nie tylko po to by się dogotować, ale po prostu ma być częścią zupy. Więc włożenie wcześniej marchwi nic by tu nie d... Pokaż więcej

Nie zrozumiałeś przepisu. Warzywa są wyławiane, a marchewka zostaje w garnku, nie tylko po to by się dogotować, ale po prostu ma być częścią zupy. Więc włożenie wcześniej marchwi nic by tu nie dało, pozostałe warzywa z włoszczyzny są wyjmowane z upy, bo nie są tam potrzebne, wystarczy ich smak.

Zgłoś 03.11.2009 gocha

Ja dusze cebulę na oliwie i potem gotuję w garnku z wodą i wegetą.Kiedy będzie miękka dolewam wino białe półwytrawne(szklanka na litr) i troche startego sera żółtego.Do tego podaję grzanki robi... Pokaż więcej

Ja dusze cebulę na oliwie i potem gotuję w garnku z wodą i wegetą.Kiedy będzie miękka dolewam wino białe półwytrawne(szklanka na litr) i troche startego sera żółtego.Do tego podaję grzanki robione z bulki, pokrojonej w kostkę i zezłocone w piekarniku(robię wcześniej i więcej-na kilka zup).Taka zupa naprawdę rozgrzewa!

Zgłoś 05.11.2009 dumna

a sie podniecacie, po to sa takie portale by mozna bylo sobie przepisy dowolne zamieszczać, a jak ktos chce tradycyjna cebulową to niech sobie kupi kuchnie polską

Zgłoś 30.10.2009 Gokard23

wlasnie gotuje prawie wedlug przepisu. Delikatne zmiany tj Zamiast boczku to zeberka, wiecej przypraw i warzyw np kalafior, czosnek... Zdam relacje czy smakuje... jak ja skoncze :]

Zgłoś 31.10.2009

polecam zmiksowac zupke i zalac makaron

Zgłoś 31.10.2009

pyszna zupa cebulowa ale troche udogodnien:zamiast wylawiac warzywa a pozostawic marchew aby sie dogotowala TO wrzuc najpierw marchew i gotuj a reszte warzyw dodaj pozniej.

Dobra na przezi... Pokaż więcej

pyszna zupa cebulowa ale troche udogodnien:zamiast wylawiac warzywa a pozostawic marchew aby sie dogotowala TO wrzuc najpierw marchew i gotuj a reszte warzyw dodaj pozniej.

Dobra na przeziebienie ale tyle tluszczu to miazdzyca "za rogiem"