Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

'Ruskie' placki

Tekst i foto Karina 17-04-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty40 min.-

Składniki:

250 g twarogu półtłustego, 5 ugotowanych ziemniaków, 1 cebula drobno posiekana, podsmażona, 1 jajko, sól i pieprz, majeranek, ewentualnie boczek pokrojony w kostkę i podsmażony, bułka tarta,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Ugotowane ziemniaki zmielić lub ugnieść na puree. Dodać twaróg, podsmażoną cebulę, jajko oraz przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie. Można również dodać boczek pokrojony w kosteczkę i podsmażony. Rozgrzać olej na patelni najlepiej teflonowej. Z przygotowanej masy formować małe i cienkie placuszki, panierować w bułce tartej. Smażyć po kilka minut z każdej strony na rumiano.

Jak podawać?

Dobrze smakuje ze słodkim sosem chili lub keczupem.

Uwagi:

Na pomysł ten wpadłam podczas robienia pierogów ruskich, tzn. zrobiłam farsz, ale nie miałam ochoty już na robienie ciasta i lepienie. I tak oto powstały 'ruskie placki'.

Czas przygotowania:

Większość czasu przygotowania potrawy zajmuje ugotowanie ziemniaków. Później wystarczy już tylko 10 min. na dokończenie potrawy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.07.2011 asia

Robie podobne placki i pogaje z sosem pieczarkowym. Pycha

Zgłoś 10.01.2012 FankaRuskich

Szczerze mówiąc wiele sobie obiecywałam po tych placuszkach, wyszły średnie. Zjadliwe bo uwielbiam ruskie i ich farsz, ale nie robią szału. Trochę się rozpadają. Jeśli już ktoś będzie robił to n... Pokaż więcej

Szczerze mówiąc wiele sobie obiecywałam po tych placuszkach, wyszły średnie. Zjadliwe bo uwielbiam ruskie i ich farsz, ale nie robią szału. Trochę się rozpadają. Jeśli już ktoś będzie robił to naprawde na malutkim oleju. Zrobiła bym ponownie tylko i wyłącznie jeśli zostałby mi farsz nigdy ekstra jak tym razem.

Zgłoś 04.04.2012 poij

fajny przepis na pewno takie placki zrobie a jak sie komus rozpadaja to chyba do ciasta trzeba dodac mąke

Zgłoś 26.04.2012 jorgensen

Farsz "ruski" jest fenomenalny także do naleśników. Ja osobiście proponuję zdecydowanie więcej cebuli dobrze usmażonej, co najmniej dwukrotnie i sporo pieprzu czarnego, nieco więcej zi... Pokaż więcej

Farsz "ruski" jest fenomenalny także do naleśników. Ja osobiście proponuję zdecydowanie więcej cebuli dobrze usmażonej, co najmniej dwukrotnie i sporo pieprzu czarnego, nieco więcej ziemniaków, dosolenioe vegetą czy podobna przyprawą. Biały pieprz, niestety psuje danie swoistym zapachem. No i oczywiście natka piertuszki.

Próbowałem obsmażać malutkie placuszki - używając oleju ryżowego, ultrakrótkiego smażenia. Jest to niezłe na ciepło, natomiast po lekkim obsmażeniu i odsączeniu na ręczniku kuchennym proponuję wychłodzić i podgrzewać np do napojów alkoholowych (piwo itp). Znajomi eksperymentowali z panierkami gotowymi - nie znam efektu.

Smacznego!

Zgłoś 14.06.2013 nika

Takie placki robię często. Zwłaszcza jak braknie mi ciasta. Nazywamy je "golasy" pycha z gulaszem lub śmietaną