Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ryba po grecku

Tekst i foto Arek D 04-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni30 min.?

Składniki:

- 1 kg płatów fileta z mintaja,
- 0,5 kg cebuli,
- 0,5 szklanki oliwy,
- 1 litr wody,
- 0,5 szklanki octu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 0,5 słoiczka keczupu „Pudliszek” (łagodny),
- 0,5 słoiczka przecieru,
- pomidorowego „Pudliszek”,
- 1 listek laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Ryby obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni.
Cebulę zeszklić na oliwie, ostudzić.
Wodę, ocet, cukier i łyżkę soli razem zagotować
Z cebuli, zalewy i przypraw oraz keczupu i przecieru pomidorowego zrobić zalewę. Przekładać ostudzoną zalewą usmażone ryby.

Jak podawać?

Podawać na zimno.

Uwagi:

Ryby można usmażyć dzień wcześniej, bo jest z tym trochę pracy, reszta to drobnostka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.02.2003 noa

moja mama zawsze robila tak:

filety obtoczone w mace smazyla kladla w zaroodporne naczynie na to duszona marchewke i pietruszke starta na tarce o grubych oczkach z odrobina cebuli w paski... Pokaż więcej

moja mama zawsze robila tak:

filety obtoczone w mace smazyla kladla w zaroodporne naczynie na to duszona marchewke i pietruszke starta na tarce o grubych oczkach z odrobina cebuli w paski--podsmazanej.

Posypywala sola i pieprzem wkladala do piekarnika 180 stopni jakies 15-20 nim

podawala cieplutkie z chlebkiem lub ziemniaczkami

Zgłoś 23.01.2003 Joasia

Robię bardzo podobne ryby po grecku i zaręczam wszystkim, że są wspaniałe. "Sprzedałam" ten przepis swoim znajomym, wszytkim smakują.

Zgłoś 11.05.2004 Szok

0,5 szkl octu??? Toż to zabójstwo! Najlepszy przepis jest na stronie głównej rybek.

Zgłoś 30.05.2004 ulik

Nie rozumiem jak do ryby po grecku można dodawać ocet !!!! Ja bardzo często robię rybę po grecku na obiad i potrzeba mi na zrobienie farszu około 30 minut ten przepis masz troche skomplikowany<... Pokaż więcej

Nie rozumiem jak do ryby po grecku można dodawać ocet !!!! Ja bardzo często robię rybę po grecku na obiad i potrzeba mi na zrobienie farszu około 30 minut ten przepis masz troche skomplikowany

Zgłoś 30.05.2004 ulik

Nie rozumiem jak do ryby po grecku można dodawać ocet !!!! Ja bardzo często robię rybę po grecku na obiad i potrzeba mi na zrobienie farszu około 30 minut ten przepis masz troche skomplikowany<... Pokaż więcej

Nie rozumiem jak do ryby po grecku można dodawać ocet !!!! Ja bardzo często robię rybę po grecku na obiad i potrzeba mi na zrobienie farszu około 30 minut ten przepis masz troche skomplikowany

Zgłoś 02.01.2005 Adam

Dodanie octu w nowoczesnej kuchni uważam osobiście za zbyteczne. Jeśli komuś smakuje kwaskowa nuta w potrawie, celowe

jest dodanie niwielkiej ilości soku z cytryny.

Ja warzywa trę ... Pokaż więcej

Dodanie octu w nowoczesnej kuchni uważam osobiście za zbyteczne. Jeśli komuś smakuje kwaskowa nuta w potrawie, celowe

jest dodanie niwielkiej ilości soku z cytryny.

Ja warzywa trę na grubej tarce i tak już ten przepis u siebie zostawię.

Zgłoś 10.01.2005 wardzik

A z keczupem z Kotlina nie smakuje ??

Zgłoś 12.01.2005 voka

ja scieram na tarce marchewke i pietruszke i troche selera, podsmazam na oliwie, dodaje troche wody i koniecznie musztarde ze 2 lyzki, o occie pierwsze slysze

musztarda daje niesamowity s... Pokaż więcej

ja scieram na tarce marchewke i pietruszke i troche selera, podsmazam na oliwie, dodaje troche wody i koniecznie musztarde ze 2 lyzki, o occie pierwsze slysze

musztarda daje niesamowity smak i zapach

Zgłoś 21.01.2005 kingula

ja dodaję rodzynki ,ale ocet???

Zgłoś 06.12.2005 Bea

Ja dodaję smazoną marchewkę i takie jest super

Zgłoś 15.01.2011 justyna

Przepis taki jak moj ;)

Zgłoś 29.09.2006 Edi

Kobieto do ryby po grecko-OCET???- i to jeszcze 0,5 szkl.-olaboga!!! Ja wiem że ryba po grecku to warzywa:marchwe.cebula,pietriszka,troszke selare ,koncentrat pomidorowy(jakikolwiek)i "dusi... Pokaż więcej

Kobieto do ryby po grecko-OCET???- i to jeszcze 0,5 szkl.-olaboga!!! Ja wiem że ryba po grecku to warzywa:marchwe.cebula,pietriszka,troszke selare ,koncentrat pomidorowy(jakikolwiek)i "dusić" na oleju około 1h potem przyprawić do smaku-musztardą trochę cukru, sól,pieprz no i oczywiście ryba-filet z mintaja!!! układam warstwami-najlepiej smakuje na drugi dzień!!!

Zgłoś 09.12.2008 maria19_58

każda rybka usmazona musi być skropiona sokiem z cytryny.a co tyczy sie zalewy to juz jadłam z octem i cukrem.Jest pyszna.Ale po grecku z octem to pozostawiam smakoszom.

Zgłoś 13.12.2006 Rybcia

Ja uwielbiam rybe po grecku ale ten ocet ???bbllleeenie słyszałam o tym.

Zgłoś 13.12.2006 Rybcia

Ja uwielbiam rybe po grecku ale ten ocet ???bbllleeenie słyszałam o tym.

Zgłoś 21.12.2006 ASIUNIA

STRASZNIE LUBIĘ RYBY PO GRECKU I TU ZNALAZŁAM PRZEPIS TE RYBY SĄ CUDOWNE:) :) :)A WY LUBICIE JEŚLI TAK TO SPRUBUJCIE ????:):):)

Zgłoś 17.01.2007 Krzycho

Z octem to przeginasz, ale jak lubisz?...Smacznego! Ten przepis to jest "ryba po węgiersku", a nie "po grecku" (mimo, że w tych krajach oba są nieznane)

Zgłoś 20.12.2007 selene

Ktoś kiedyś nazwał pewną potrawę "rybą po grecku" choć tak naprawdę z Grecją nie ma nic wspólnego. Nie ma też jednego konkretnego sposobu jej przyrządzania. Większość osób wypowiadają... Pokaż więcej

Ktoś kiedyś nazwał pewną potrawę "rybą po grecku" choć tak naprawdę z Grecją nie ma nic wspólnego. Nie ma też jednego konkretnego sposobu jej przyrządzania. Większość osób wypowiadających się na temat tego przepisu krytykuje go za dużą ilość octu. Ale nie wiem czy zauważyły one że są na stronie Czarnej Oliwki różne przepisy- te które być może odpowiadają utartym pierwowzorom - i te całkiem od nich odbiegające. Ten przepis może i nie jest klasyczną formą podawania ryby po grecku ale zaręczam że jest DOSKONAŁYM przepisem na rybę na ostro dla tych którzy lubią ten sposób jej podawania. Sam sposób jej nazwania nie ma z tym nic wspólnego. Poza tym miło czasem odejść od znanych form i spróbować nowych smaków. Tradycjonalistom radzę więc znaleźć inny przepis zamiast z góry krytykować ten, zaś szukającym nowych smaków- gorąco go polecam;)

Zgłoś 17.12.2009 Beasi

Ten przepis jest fenomenalny moja rodzinka za nim przepada i nie tylko ona POLECAM

Zgłoś 06.12.2010 Lidek

Ja tez robię zalewe octową i jest pycha.Może mylnie nazywamym to Ryba po Grecku ale własnie taki mam przepis bardzo stary z dzieciństwa i smakuje wysmienicie mozna zamaist zwykłego octu dodać w... Pokaż więcej

Ja tez robię zalewe octową i jest pycha.Może mylnie nazywamym to Ryba po Grecku ale własnie taki mam przepis bardzo stary z dzieciństwa i smakuje wysmienicie mozna zamaist zwykłego octu dodać winny lub inny