Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ryba po japońsku

Tekst i foto aerjot 25-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
620 złprosty20 min.mało

Składniki:

- 1 kg filetów z dorsza (dorsz jest najlepszy, ale może być inna ryba),
- oliwa do smażenia.

Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 2-3 jajka,
- szklanka wody.


Warzywka:
- 3-4 cebule,
- 3-4 papryki,
- słoik ogórków konserwowych.


Zalewa:
- 2 szklanki wody,
- pół szklanki oliwy,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- 4 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki octu,
- 2 łyżki cukru,
- odrobina soli.

Jak przyrządzić:

Dorsza pokroić, posolić i posypać przyprawami ( według własnego smaku) i zostawić na 1 godzinę.
Ubić ciasto naleśnikowe, obtaczać rybę w cieście i usmażyć.
Pokroić warzywa, układać w naczyniu rybę i przkładać ją warzywami (ogórek, papryka, cebula).
Przygotować zalewę (jej smak można modyfikować według własnego gustu - ja np. nigdy jej nie smakuję, tylko robię według przepisu i zawsze wychodzi extra).
Zalać rybę z warzywami zalewą (gorącą) i odstawić na jeden dzień.

Potrzebne przybory:

Patelnia, deska do krojenia, nóż, łopatka do smażenia.

Jak podawać?

W dużych ilościach bo jest naprawdę bardzo smaczna.

Uwagi:

Oczywiście czasami trudno wytrzymać do następnego dnia i wtedy wystarczy wytrzymać do czasu, aż zalewwa wystygnie, ale na drugi dzień rybka jest najsmaczniejsza.

Ponadto muszę dodać, że najbardziej smaczne są oczywiście warzywka i można ich dodawać według własnego gustu, podane ilości są bardzo umowne.

Czas przygotowania:

Najwięcej czasu zajmuje krojenie warzyw.
Ja preferuję krojenie w słupki - oczywiście inne sposoby są dozwolone - kucharzenie to nie aptekarstwo - to musi nam sprawiać radość.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.12.2010 dancia

A dla mnie to nic nadzwyczajnego. Sam kwas .Papryka z octem,ogórki z octem i jeszcze w zalewie ocet. Wolę po grecku.

Zgłoś 20.12.2010 Fines

Ja znam to danie pod nazwą "Ryba po profesorsku". Papryka i ogórki konserwowe. Rybkę układam warstawami-polewam zalewą, na to warzywa i znowu ryba, zalewa, warzywa. Najsmaczniejsza jes... Pokaż więcej

Ja znam to danie pod nazwą "Ryba po profesorsku". Papryka i ogórki konserwowe. Rybkę układam warstawami-polewam zalewą, na to warzywa i znowu ryba, zalewa, warzywa. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień i następny i następny..:) jak zostanie haha

Zgłoś 26.02.2004 lalapupu

Pysznie to wyglada, ale nie bardzo rozumiem, dlaczego "po japonsku"? Mi to wyglada bardziej na rybe po grecku w pewnej odmienie ... :)

Zgłoś 27.02.2004 aerjot

"po japońsku" dlatego, że krojenie warzyw wymaga umiejętności samuraja.

Słuchaj - nie wiem dlaczego po japońsku - z taką nazwą dostałem ten przepis

Zgłoś 28.02.2004 klaufa

Warzywa i ryby smazone w ciescie to wkuchni japonskiej TEMPURA

Zgłoś 29.02.2004 lalapupu

Tempura z ogorkow konserwowych ?

Zgłoś 04.03.2004 małgorzata

o tempura o mores :)

Zgłoś 14.03.2004 Michał

chyba ugotuję to brzmi smakowicie

Zgłoś 07.04.2004 Doris

zrobiłam- superowo smakuje,koleżanki z pracy równiez są zachwycone :))

Zgłoś 30.05.2004 ulik

Wcale nie musisz ryby obtaczac w cieście, ja panieruję w jajku i bułce i też jest pyszna

Zgłoś 30.05.2004 ulik

Wcale nie musisz ryby obtaczac w cieście, ja panieruję w jajku i bułce i też jest pyszna

Zgłoś 05.11.2004 aga

właśnie wcale nie w jajku i w bułce tylko w cieście bo jest lepsza.

osobiście robiłam tą rybkę kilka razy jest poprostu bąbowa

aha dodaję troszkę mniej wody i wtedy ciasto naleśni... Pokaż więcej

właśnie wcale nie w jajku i w bułce tylko w cieście bo jest lepsza.

osobiście robiłam tą rybkę kilka razy jest poprostu bąbowa

aha dodaję troszkę mniej wody i wtedy ciasto naleśnikowe tak sie nie "rolzezie"

Zgłoś 22.11.2004 daga

zamiast wody dodaje np piwa i jeszcze przyprawy do ciasta wrzucam i jest pyszna

Zgłoś 01.01.2005 ewa

zamiast papryki świeżej dodaję paprykę konserwową, bardzo dobre

Zgłoś 21.01.2005 miła

Wcale nie musi być "po japońsku", dostałam ten przepis latem jako "ryba w cieście naleśnikowym", a niedawno znalazłam gdzieś w inernecie ten sam przepis jako "ryba w sał... Pokaż więcej

Wcale nie musi być "po japońsku", dostałam ten przepis latem jako "ryba w cieście naleśnikowym", a niedawno znalazłam gdzieś w inernecie ten sam przepis jako "ryba w sałatce". I tak jest pyszny. Ja odkąd spróbowałam polubiłam ryby.

Zgłoś 10.02.2005 Olula

Ja do ciasta na tę samą ilość ryby dodaję 2 szklanki mąki,

1i 1/2 szklanki wody, 2 łyżki vegety i 1 jajko. Rybka jest pyszniutka nawet bez warzyw. Pozdrawiam papa!

Zgłoś 16.02.2005 JOLA

Ta ryba jest wysmienita. Znam ten przepis. Goscie beda zachwyceni.Poprostu palce lizac

Zgłoś 20.02.2005 Lucas

"Kaloryczność: mało"

2 szklanki mąki

0,5 oliwy

To ma być mało ?:E

Jesteś conajmniej niedoinformowana :>

Zgłoś 22.02.2005 Kaja

TO JEST NORMALNIE PYSZNE!!!!W zyciu nie jadłem czegos lepszego!!!Niebo w gębie:)))

Zgłoś 15.03.2005 minka

to naprawde pyszne tylko ja jeszcze dodaje korniszonki no i najlepiej jakby papryka byla surowa a ryba bez osci :) palce lizac

Zgłoś 24.03.2005 Mikka

heh ja mam z tym daniem wiele wspomnien..a zaczeło sie na imprezie urodzinowej kumpeli kiedy to zupełnie znurzona vodeczką padłam nosem w rybe po japońsku no i od tego czasu mam fioła na punkcie... Pokaż więcej

heh ja mam z tym daniem wiele wspomnien..a zaczeło sie na imprezie urodzinowej kumpeli kiedy to zupełnie znurzona vodeczką padłam nosem w rybe po japońsku no i od tego czasu mam fioła na punkcie ryby po japońsku. Super ze zamieszono tu ten przepis bo to najlepsze danie pod sloncem:)

Zgłoś 17.09.2005 mam pytanie

czy to sie podaje na zimno czy cieplo?

Zgłoś 23.09.2005 Toyoki Sadafusa

Arigato !

Zgłoś 17.12.2005 iza

tę rybe robię juz od kilku lat najlepiej na przyjecia wszyscy sa zawsze zachwyceni tylko mam inne proporcje KOSMICZNIE BAJECZNE DANIE!!!!!

Zgłoś 03.02.2006 marzena

moja córeczka ma urodzinki za tydzien mam nadzieje ze zrobie furrore tą rybką.napisze!

Zgłoś 05.04.2007 elwira

rybka jest poprostu niebo w gębie...+palce lizać..:o)))

życzę wszystkim smacznego !!!

zrobiłam ją na święta Wielkiej Nocy mam nadzieję , że urzeknę nią gości:o)))

Zgłoś 15.05.2007 smaczna rybka

no no super rybka bardzo dobra

Zgłoś 05.11.2007 kalinka23

Zrobiłam rybkę mojemu chłopakowi (z połowy porcji bo nie byłam pewna czy będzie smakować) Był zachwycony! Już po chwili miska była pełna, zrobiłam tylko błąd i nie zagotowałam zalewy. I moim zda... Pokaż więcej

Zrobiłam rybkę mojemu chłopakowi (z połowy porcji bo nie byłam pewna czy będzie smakować) Był zachwycony! Już po chwili miska była pełna, zrobiłam tylko błąd i nie zagotowałam zalewy. I moim zdaniem powinna być bardziej przyprawiona (więcej octu i troche magii) i nadrugi raz zrobie więcej tej zalewy.

Zgłoś 05.11.2007 nina84

Zmodyfiokowałam troche przepis: zamiast ciasta naleśnikowego, panierka z mąki, jajka i bułki tartej. Mniej skomplikowane i pyszne! Zrobiłam zalewe z 1,5 porcji i dałam więcej octu zamiast 3 łyże... Pokaż więcej

Zmodyfiokowałam troche przepis: zamiast ciasta naleśnikowego, panierka z mąki, jajka i bułki tartej. Mniej skomplikowane i pyszne! Zrobiłam zalewe z 1,5 porcji i dałam więcej octu zamiast 3 łyżek dałam 6, troche magii, liścia laurowego i ziela angielskiego.

Zgłoś 09.02.2008

ja dodaje ananasa z puszki - KONIECZNIE!!! i zamiast ciasta panieruje (koniecznie w takiej kolejności): maggi - mąka - jajko. PRZEPYSZNE!!!

Zgłoś 05.10.2009 dynkaa

Taka rybka to naprawdę pychotka. Osobiście trochę modyfikuję w praktyce powyższy przepis. Rybę i ciasto doprawiam vegetą, warzywkiem (zwał jak zwał, każdy wie o co chodzi). Zamiast papryki śwież... Pokaż więcej

Taka rybka to naprawdę pychotka. Osobiście trochę modyfikuję w praktyce powyższy przepis. Rybę i ciasto doprawiam vegetą, warzywkiem (zwał jak zwał, każdy wie o co chodzi). Zamiast papryki świeżej daję słoik konserwowej (może to moje wygodnictwo), a zelewy robię podwójną ilość, żeby cała rybka i warzywa były zalane i porządnie przeszły jej smakiem. Gusta są różne, a co inna kucharka, to inna praktyka :) Jakkolwiek się tej rybki nie przyrządzi, zawsze się człek zmartwi, jak akurat ktoś zje ostatni pyszny kawałek... ;p SMACZNEGO

Zgłoś 05.09.2009 Pilker

od pewnego czasu zajmuje się wędkarstwem morskim i generalnie wolałem łowić dorsza niż jeść,ale ten jest naprawdę super pyszny!!!!!!!1

Zgłoś 21.12.2009 Agnieszka

Bardzo smaczna rybka z warzywami. Moi goście chwalili i na święta na pewno znowu zrobię.

Zgłoś 22.04.2011 marta

jest pyszna, szczególnie na 2 dzien - jak postoi w lodówce. polecam

Zgłoś 23.12.2010 julek belweder

kalorycznosc malo? tak oliwa jest zdrowa i nie tuczy jak np olej rzepakowy lub maslo

Zgłoś 23.12.2011 Emilka

Papryka ma być świeża a nie ze słoika, cebula i ogórki kiszone - jaki tu ocet?

Zgłoś 23.12.2011 Asia

Pychotka