Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ryba w zalewie pomidorowej

Tekst i foto funia 29-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10? złprosty45 min.niska

Składniki:

1 kg ryby (np. panga, dorsz, mintaj i im podobne). Zalewa: kilka cebul (ile kto lubi), puszka przecieru pomidorowego (albo puszka pomidorów, które trzeba przetrzeć przez sito i dodać wraz z zalewą), 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oliwy, 6 łyżek octu, 2 łyżki cukru, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Jak przyrządzić:

Posolone, popieprzone i w panierce (mąka, jajko, mąka) filety usmażyć w głębokim oleju. Usmażone przełożyć do naczynia. Przygotować zalewę: W garnku zagotować wodę z cukrem, oliwą, octem i pokrojonymi w plasterki cebulami, listkami laurowymi, zielem angielskim. Dodać przecier, wymieszać dokładnie i gorącym zalać rybę.

Potrzebne przybory:

deska, patelnia, nóż

Jak podawać?

Z pieczywem.

Uwagi:

Jeść ją najwcześniej następnego dnia, a smakuje równie dobrze przez kilka kolejnych dni (ale trzymać w lodówce).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.