Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ryby po grecku

Tekst i foto Joasia 23-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

Ryby po grecku


2 kg ryb pokroić na mniejsze kawa łeczki, panierować i upiec ( np. mintaj)
Zalewa:
· 1 ½ litra wody
· 1 szklanka octu
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżka soli
· liść laurowy i ziele angielskie.
Powyższe składniki zagotować.
Sos:
· ½ szklanki oleju,
· 3 duże cebule pokroić i zeszklić na oleju,
· dodać duży koncentrat pomidorowy i wegetę do smaku.

Jak przyrządzić:

Upieczone ryby zalać zalewą na 4 godziny i odstawić.
Następnie zlać zalewę od ryb, zagotować i połączyć z sosem – tak przygotowanym sosem zalać ryby.

Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.01.2003 lilou

ja do zalewy dodaje pokrojoną w kosteczkę papryke czerwoną i korniszony - na proporcje 1 kg ryby - 2 papryki + 1 słoik ogórków - wszytsko gotuje ok 6 minut z zalewą, do ktorej oprócz ketchupu do... Pokaż więcej

ja do zalewy dodaje pokrojoną w kosteczkę papryke czerwoną i korniszony - na proporcje 1 kg ryby - 2 papryki + 1 słoik ogórków - wszytsko gotuje ok 6 minut z zalewą, do ktorej oprócz ketchupu dodaje przecier pomidorowy ( pudliszki ), aha wszystko doprawiam tak, zeby nie było za mdłe...

moze to nie ryba "po grecku",,ale jest super

Zgłoś 31.01.2004 H. S.

sos za ubogi . dodać pora .marchew, pietruszkę i kawałek selera do cebuli. Zalewa , zupełnie niepotrzebna.

Zgłoś 24.02.2006 dori

ten przepis jest świetny. nawet ci którzy nie lubią ryb nie mogą ich sobie odmówić jak się pojawiają na moim stole

Ja skł. na zalewę gotuję i przelewam nią warstwy ryby. Nie moczę ich już... Pokaż więcej

ten przepis jest świetny. nawet ci którzy nie lubią ryb nie mogą ich sobie odmówić jak się pojawiają na moim stole

Ja skł. na zalewę gotuję i przelewam nią warstwy ryby. Nie moczę ich już w niej

Zgłoś 24.02.2006 dori

ten przepis jest świetny. nawet ci którzy nie lubią ryb nie mogą ich sobie odmówić jak się pojawiają na moim stole

Ja skł. na zalewę (i sos ) gotuję i przelewam nią warstwy ryby. Nie mocz... Pokaż więcej

ten przepis jest świetny. nawet ci którzy nie lubią ryb nie mogą ich sobie odmówić jak się pojawiają na moim stole

Ja skł. na zalewę (i sos ) gotuję i przelewam nią warstwy ryby. Nie moczę ich już w niej

Zgłoś 20.12.2005 andzia

Ryba po Grecku bez marchewki??????????? ten przepis nawet nie stał koło ryby po Grecku:(

Zgłoś 09.11.2009 michalina09

Przepis podany przez Joasię to "ryby po cygańsku", natomiast poprawny przepis "ryby po grecku" to: usmażone ryby skrapiamy sokiem z pół cytryny i odstawiamy.Sos to marchew ,p... Pokaż więcej

Przepis podany przez Joasię to "ryby po cygańsku", natomiast poprawny przepis "ryby po grecku" to: usmażone ryby skrapiamy sokiem z pół cytryny i odstawiamy.Sos to marchew ,pietruszka,seler(ostatnio wypróbowałam ciętą z słoika,razem z zalewą),por mały ,mała cebula(drobno pokrojona)papryka,przesmażamy na oleju dodajemy i mały przecie i keczup,doprawiamy wg własnego smaku.Tym sosem zalewamy rybęi odstawiamy na conajmniej 2 godz. w zimne miejsce.Smacznego.