Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Rydze w śmietanie z makaronem

26.10.2010

Rydze obok trufli są najbardziej pożądanymi grzybami jadalnymi. Każdy grzybiarz znalezienie ich uważa za swój sukces. To bardzo ceniony i smaczny grzyb o przyjemnym zapachu i charakterystycznym smaku. Można go smażyć, marynować lub suszyć. Rydze smażone na maśle ze śmietaną i serem camembert warto podać na wstążkach makaronu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
230 złprosty30 min.wysoka

Składniki:

20 dag makaronu wstążki,
30 dag rydzów,
łyżka masła,
cebula,
pół szklanki śmietany,
2 ząbki czosnku,
pół pęczka natki pietruszki,
serek camembert,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.

Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.

Następnie pokroić na większe cząstki.

Usmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą.

Dodać pokrojony czosnek, natkę pietruszki.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ser camembert pokroić w paseczki i dodać do gorących grzybów, powinien się tylko lekko rozpuścić.

Wlać śmietanę i wszystko lekko wymieszać.

Jak podawać?

Grzyby podawać razem z makaronem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.09.2009 kurki

Iga..sama jestes gumowata i niesmaczna

Zgłoś 15.09.2009 to.ja

i niech mi autor / autorka tego przepisu kupi dwa woreczki ryżu, które będą ważyły 50 dkg - ja poproszę o takie

Zgłoś 15.09.2009 iga

woeczek ryżu ma 100 g więc jak mogą dać nam 2 woreczki ryżu 500 g ILE RYŻU????

Zgłoś 15.09.2009 Mia

Ryż niełuskany, długoziarnisty waży więcej niż 50 g.

Zgłoś 15.09.2009 hehe

Tam jest napisane "ugotowanego ryżu" woreczek gotowanego ryżu waży "ciut" więcej, niż takiego suchego.

Kłania się czytanie ze zrozumieniem.

Zgłoś 14.09.2009 kóhareczka

Kurki jak kurki, najlepiej smakują z.....

Zgłoś 14.09.2009 Iga

tak przyrządzone kurki będa gumowate i niesmaczne

Zgłoś 18.04.2010 Wiola

przepis wydaje się ciekawy, muszę wypróbować,ale dopiero jak się sezon na kurki zacznie:| to jest mały minus...

dlatego tym, którzy lubią potrawy z grzybami mogę polecić inną wypróbowaną j... Pokaż więcej

przepis wydaje się ciekawy, muszę wypróbować,ale dopiero jak się sezon na kurki zacznie:| to jest mały minus...

dlatego tym, którzy lubią potrawy z grzybami mogę polecić inną wypróbowaną już przeze mnie zapiekankę, którą można właśnie robić z grzybów sezonowych, ale także z pieczarek:

http://www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/dania_cieple.html/42/Zapiekanka_ziemniaczana_z_grzybami/

jest naprawdę banalna, ale pyszna:)

Zgłoś 18.04.2010 Wiola

jak dla mnie przepis ciekawy, muszę wypróbować, ale dopiero jak sezon na kurki się zacznie:) to w sumie jest mały minus tej potrawy:|

dla tych, którzy jednak lubią grzyby cały rok mogę pol... Pokaż więcej

jak dla mnie przepis ciekawy, muszę wypróbować, ale dopiero jak sezon na kurki się zacznie:) to w sumie jest mały minus tej potrawy:|

dla tych, którzy jednak lubią grzyby cały rok mogę polecić inną zapiekankę z grzybami(sezonowymi, ale też można zastępczo pieczarek użyć:) :

www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/dania_cieple.html/42/Zapiekanka_ziemniaczana_z_grzybami/

sama już wypróbowałam kilka razy, i muszę przyznać, że chociaż banalna, zapiekanka jest bardzo dobra:)

Zgłoś 20.04.2010 aga

Ja z takim malym zapytaniem-czy ryz musi byc ugotowany?

Zgłoś 04.07.2012 BLUEMAY

przepis z 2009 roku i KOMENTARZE Z PEWNOŚCIA TEZ!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 04.07.2012 Raz Putin

Ech Polacy... Zawsze muszą się grzebać w przeszłości...