Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ryż do sushi

Tekst i foto Ewa Kubicka 26.10.2003

Ryż japoński różni się dość znacznie od tego, jaki zwykliśmy jadać. I choć na pierwszy rzut oka wydaje się taki sam,
to po ugotowaniu metodą, jaką zaraz dokładnie opiszę - okaże się inny.



Jest nieco bardziej okrągły, a po ugotowaniu ziarenka "kleją" się do siebie, zachowując jednocześnie swój kształt.
W Polsce sprzedawany jest ryż pod nazwą "sushi rice", bywają i inne... ale chyba tak naprawdę nikt nie przywiązuje
do tego zbyt wielkiej wagi. To, że miesiąc temu kupiliśmy w sklepie ryż "botanmai", nie daje nam żadnej gwarancji,
że dzisiaj dostaniemy go również. Wydaje się, że grono ludzi zaopatrujących sie w tego typu artykuły
i przywiązujący wagę do pochodzenia i rodzaju ryżu jest wąskie.



Opakowania takiego ryżu są mniejsze od tych, do jakich standardowo przywykliśmy - i sporo droższe.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?8 złśredni300 min.mało

Składniki:

- 20 dkg ryżu do sushi,
- 1 i 1/4 szklanki wody,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli.

Jak przyrządzić?

1) Ryż wrzucamy do garnka. Myjemy go kilkakrotnie zimną wodą. Zalewamy ryż wodą.
Mieszamy dłonią, aż woda stanie się biaława - i wylewamy ją. Płukanie ryżu powtarzamy kilkakrotnie (3-4 razy),
aż woda stanie sie niemal zupełnie czysta. Osączamy na sicie.




2) Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień
i gotujemy jeszcze 15 min. Wyłączamy ogień i sprawdzamy, czy garnek jest dobrze przykryty pokrywką.
Nie zdejmujemy jej przez 15 min.




3) Wykładamy ryż na drewnianą miskę (może być plastikowa) i przykrywamy suchą ściereczką, która pochłonie
nadmiar wilgoci. W Japonii używają do tego celu specjalnych skrzynek.




4) W niedużym naczyniu mieszamy razem ocet ryżowy, cukier i sól. Rozłożony na misce ryż skrapiamy
przygotowaną mieszaniną i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Podczas mieszania drugą ręką wachlujemy
(np. kawałkiem tektury) zawartość naczynia, aby ryż się szybko schłodził. Trwa to do czasu, aż całość osiągnie
temperaturę pokojową.




5) Przykrywamy miskę z ryżem wilgotną ściereczką i zostawiamy w kuchni (nie w lodówce) na 4 godziny.

Jak podawać?

Jeśli solo - to w ładnej misce.

Uwagi:

Na pierwszy rzut oka może się to wydawać trudne - w rzeczywistości to po prostu trochę inna metoda postępowania
z ryżem niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Idealnie przygotowany ryż zachowuje swój kształt, jednocześnie jest miękki i lepliwy.
<br><br>
Tą metodą przygotowany ryż ma zastosowanie w przygotowywaniu innych potraw japońskich.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2003 kejt

Cieszę się, że ktoś niemalże specjalnie dla mnie napisał jak się przygotowuje ryż do sushi. Właśnie w sobotę usiłowałam go ugotować stosując się do wskazówek na opakowaniu, ale nie wyszło :( Wca... Pokaż więcej

Cieszę się, że ktoś niemalże specjalnie dla mnie napisał jak się przygotowuje ryż do sushi. Właśnie w sobotę usiłowałam go ugotować stosując się do wskazówek na opakowaniu, ale nie wyszło :( Wcale mi się nie skleił. I te proporcje soli z cukrem i octem ryżowym też były jakieś inne. Wypróbuję według tego przepisu i mam nadzieję, że w kolejną sobotę uda mi się przygotować domowe sushi (wszystkie produkty za ciężkie pieniądze zakupione, więc szkoda). Jeśli się uda, to napiszę. Pozdrawiam wszystkich kucharzy-amatorów.

Zgłoś 28.10.2003 Mycha

Witam. Czy tak ugotowany ryż nadaje się tylko do sushi czy też do innych dań ?? Zawsze mnie zastanawiało jak oni robią ten ryż :))

Zgłoś 28.10.2003 Mycha

Witam. Czy tak ugotowany ryż nadaje się tylko do sushi czy też do innych dań ?? Zawsze mnie zastanawiało jak oni robią ten ryż :))

Zgłoś 04.11.2003 ewa kubicka

Mycho - a więc robią go właśnie tak :-)

Jeśli chodzi o użycie takiego ryżu do innych potraw. Oczywiście można - ale to będą "nasze" potrawy z użyciem ryżu japońskiego, którego s... Pokaż więcej

Mycho - a więc robią go właśnie tak :-)

Jeśli chodzi o użycie takiego ryżu do innych potraw. Oczywiście można - ale to będą "nasze" potrawy z użyciem ryżu japońskiego, którego smak jest jedyny w swoim rodzaju. Zupełnie inny od tego, do którego przywykliśmy...i nie wiem, czy nie "słuszniejszy"?

Po prostu - Japończycy używają tego właśnie gatunku ryżu i takich przypraw dla uzyskania smaku. Konfiguracja przygotowania bywa różna - różne smaki i elementy są w to "zamieszane". Zachęcam do prób.

Myślę, że każdy może stworzyć własną "kompinację", jedynie słuszną...i uwielbianą przez gości i domowników. Życzę powodzenia.

Zgłoś 15.11.2003 Ola

Witam!

Może moje pytanie zabrzmi śmiesznie, ale czy potem ten ryż jest jedzony na zimno? Jeżeli nie, to jak podgrzać?

Zgłoś 20.12.2003 ssaskia

Udalo mi sie wlasnie zrobic idealny ryz do sushi.Ten przepis to rewelacja!!!

Zgłoś 11.02.2005 el

czy można zamienić ocet ryżowy innym octem np.: jabłkowym?

Zgłoś 01.10.2008 paradoks

Ciekaw jestem ile osób piszących w komentarzach jest pracownikami o2 lub są jakoś sponsorowane?

Może i przepis jest dobry, ale w warunkach domowych trzeba zupełnie inaczej przygotować ten... Pokaż więcej

Ciekaw jestem ile osób piszących w komentarzach jest pracownikami o2 lub są jakoś sponsorowane?

Może i przepis jest dobry, ale w warunkach domowych trzeba zupełnie inaczej przygotować ten ryż.

Życzę miłego eksperymentowania... ;)

Zgłoś 23.10.2005 wujek_zło

Ola-Taki ryż jest podawany na zimno..

Jest to klasyczna metoda gotowania ryżu do sushi

a sushi podajemy na zimno z dodatkiem surowych ryb

i owoców morza

pozdrawiamPokaż więcej

Ola-Taki ryż jest podawany na zimno..

Jest to klasyczna metoda gotowania ryżu do sushi

a sushi podajemy na zimno z dodatkiem surowych ryb

i owoców morza

pozdrawiam

Zgłoś 23.10.2005 wujek_zło

el - to zależy dla kogo gotujesz..

jeżeli chcesz experymentowac to oczywiście że możesz

jeżeli chcesz miec tradycyjne japońskie danie to raczej nie

Zgłoś 04.01.2008 WhoSayN

Jeśli chodzi o ryż do sushi to nie trzeba wcale przepłacać za "specjalny" produkt, wystarczy zwykły ryż tylko nie w woreczkach, zwykły sypki ryż 3zł za 1kg do kupienia w każdym sklepie... Pokaż więcej

Jeśli chodzi o ryż do sushi to nie trzeba wcale przepłacać za "specjalny" produkt, wystarczy zwykły ryż tylko nie w woreczkach, zwykły sypki ryż 3zł za 1kg do kupienia w każdym sklepie. Sposób przygotowania:

-nie przelewamy wodą

-wsypujemy odpowiednią ilość ryżu (podaje przepis na ok 250-300g) i zalewamy wodą (tylko nie z kranu najlepiej jakąś źródlaną)

-do tego troszeczkę soli dodajemy

I gotujemy po zagotowaniu zmniejszamy ogień tak aby ledwo wrzało, po ok 5-7 minutach zwiększamy ogień na max tak że prawie kipi, potem znowu zmniejszamy do wrzenia i gotujemy aż będzie miękki w sumie ok 10 minut, następnie wrzucamy na sitko i odcedzamy i tu UWAGA!!! NIE PRZELEWAMY WODĄ żadną, po prostu ma odcieknąć, następnie wrzucamy z durszlaka z powrotem do garnka tylko że już bez wody i chłodzimy np. w misce z wodą.

Jak już ryż będzie tylko lekko ciepły dodajemy sos do ryżu:

-1łyżka soli

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki octu ryżowego

trzeba to wcześniej zagotować i rozpuścić składniki jak przestygnie można dodać do ryżu i wymieszać.

Gotowe! życzę smacznego.

Zgłoś 05.02.2008 ragan

Wątpie, żeby taki ryż jak podał ktoś wyżej przykleil się do nori lub możnaby z niego zrobić nigiri.

I na marginesie, to nie ryż do sushi tylko sushi samo w sobie. Sushi to nazwa ryżu.Pokaż więcej

Wątpie, żeby taki ryż jak podał ktoś wyżej przykleil się do nori lub możnaby z niego zrobić nigiri.

I na marginesie, to nie ryż do sushi tylko sushi samo w sobie. Sushi to nazwa ryżu.

Zgłoś 27.07.2008 pp

Nie zgrywaj ragan takiego mądrali bo nikt w Japonii nie mówi na ryż "sushi". Nawet jeśli są powiązania z nazwą ryżu to nie takie jak Tobie się wydają. Na ryż zazwyczaj mówi się "k... Pokaż więcej

Nie zgrywaj ragan takiego mądrali bo nikt w Japonii nie mówi na ryż "sushi". Nawet jeśli są powiązania z nazwą ryżu to nie takie jak Tobie się wydają. Na ryż zazwyczaj mówi się "kome" bądź zapożyczone "raisu", zależy też od tego czy jest to ugotowany ryż czy też nie. Nazwa "ryż do sushi" jest w 1000% prawidłowa.

Zgłoś 30.09.2008 monika

BRAK tu podstawowego składnika!!!

Ryż do sushi to tzw ryż shari i.... oprócz octu ryżowego, cukru i soli zawiera bulion dashi!!!!!! To japoński odpowiednik eropejskiego bulionu rybnego! B... Pokaż więcej

BRAK tu podstawowego składnika!!!

Ryż do sushi to tzw ryż shari i.... oprócz octu ryżowego, cukru i soli zawiera bulion dashi!!!!!! To japoński odpowiednik eropejskiego bulionu rybnego! Bez niego ryż nie nabierze charakterystycznego smaku rybnego! W Japonii czesto używa się do gotowania ryżu do sushi, glonów, które nadają ryżowi właśnie delikatny, rybno-morski posmak. Pozdrawiam

Zgłoś 30.05.2013 Kasia

Witam,

Zwykły ryż, zamiast specjalnego do sushi ?! hahaha

Ocet jabłkowy zamiast ryżowego?!

Ludzie wy robicie sushi, czy jakąś bliżej niezidentyfikowaną potrawę???

Produkt... Pokaż więcej

Witam,

Zwykły ryż, zamiast specjalnego do sushi ?! hahaha

Ocet jabłkowy zamiast ryżowego?!

Ludzie wy robicie sushi, czy jakąś bliżej niezidentyfikowaną potrawę???

Produkty do sushi znajdziemy tutaj:

http://www.wesoil.pl lub w co drugim hipermarkecie :)