Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ryż z warzywami

Tekst i foto Anna 05-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złprosty20 min.niska

Składniki:

0,5 kg marchwi, 4 pietruszki - korzeń, 1 seler - korzeń, 0,5 kg pieczarek, 0,5 kg piersi kurczaka, 2 woreczki ryżu.
Sos majonezowo-jogurtowo-czosnkowy: 1 duży jogurt naturalny, 3 ząbki czosnku, 1 mały słoik majonezu, 0,5 szkl. gęstej śmietany, sól, pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach (marchew, seler, pietruszkę), ugotować je na parze, ale nie za miękko. Następnie uparować pieczarki i pierś kurczaka, ugotować 2 woreczki ryżu, wszystko razem połączyć. Dobrze wymieszać i podawać osobno do tej sałatki sos.
Smacznego!

Jak podawać?

Sałatkę normalnie w misce, a obok niej postawić w sosjerce sos i polać sałatkę.

Uwagi:

Sałatkę można jeść bez sosu, ale o wiele lepiej smakuje z sosem, dla mnie rewelacja.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.12.2006 marzenia

mój przepis na ryż z warzywami jest dużo prostszy i gorąco polecam!!!! wystarczy pudełko ryżu i opakowanie mrożonych warzyw ryż gotujemy osobno warzywa osobno , po ugotowaniu wymieszać z ryżem... Pokaż więcej

mój przepis na ryż z warzywami jest dużo prostszy i gorąco polecam!!!! wystarczy pudełko ryżu i opakowanie mrożonych warzyw ryż gotujemy osobno warzywa osobno , po ugotowaniu wymieszać z ryżem i włożyć do naczynia żaroodpornego, zetrzeć trochę masła żeby nie było suche ( choć w zależności kto co lubi) i posypać startym żółtym serem zapiekac w piekarniku 180 stopni przez 15 minut i smacznego