Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ryż z wędzonym kurczakiem

Tekst i foto sled 18-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprostyok 20 min.średnia

Składniki:


- dwie torebki mieszanki ryżu dzikiego i parabolicznego
- ok. 0,25 kg wędzonego kurczaka
- 0,10 kg sera żółtego, może być wędzony
- 1 gałązka selera naciowego (niekoniecznie)
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- pomidor
- majonez
- kilka kropli octu balsamicznego
- sól, pieprz

Jak przyrządzić:


1. Gotujemy ryż wg przepisu
2. Wszystkie skladniki kroimy w dość drobną kostkę
3. Po westudzeniu ryżu mieszamy go z pozostałymi składnikami, majonezem i przyprawami, jeśli mało wyrazista dodajemy wiecej ogórka
4. Odstawiamy na jakąś godzinę do lodówki
5. Jesli po wyjęciu sałatka będzie zbyt sucha, można dodac jeszcze trochę majonezu.

Potrzebne przybory:


garnek do gotowania ryżu, sitko, deska do krojenia, nóż, łyżka, miska

Jak podawać?


Uwagi:


Całość jest delikatna. Jeśli ktoś lubi dziki ryż może dodac go więcej. Dobrze robią też marynowane pieczarki.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.07.2006 lolka

sałatka rewelacja moim zdaniem nać selera jest musem gdyż zaostrza smak.Zamiast ogórka kiszonego można dać małosolny też dobrze komponuje się z sałatką.POLECAM!REWELAA