Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ryżanka

Tekst i foto natalia 15-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
25 złprosty25 min.średnio dużo

Składniki:

- 2 torebki ryżu białego (200g),
- puszka ananasa,
- puszka kukurydzy,
- 2-3 duże ząbki czosnku,
- łyżka śmietany,
- 2 łyżki majonezu.

Jak przyrządzić:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu z opakowania. Ananasa kroimy w kawałeczki, wrzucamy do miski z ostudzonym ryżem, dodajemy kukurydzę i przeciśnięty przez praskę lub b. drobno pokrojony czosnek. Dodajemy śmietanę, majonez i mieszamy.

Potrzebne przybory:

Miska, garnek na ryż, łyzka, praska do czosnku.

Jak podawać?

W misce z łyżką, znika w mig!

Uwagi:

Wbrew pozorom sałatka jest pyszna, zwłaszcza dla amatorów czosnku do których należę. Najlepsza jest zaraz po przygotowaniu, jeszcze lekko ciepła. Nie można przesadzić z majonezem, żeby nie była tłusta w smaku i żadnych przypraw, nawet odrobiny pieprzu!

Czas przygotowania:

Sałatka dla leniwych...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.12.2004 Dorota

Ja dorzucam jeszcze natkę pietruszki, ale daję tylko 3 plastry ananasa. Pyszna.