Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ryżowisko

Tekst i foto Elance 10-04-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?8-10 złprosty20 min.?

Składniki:

Ryż (ilość dowolna wedle potrzeb i uznania), miks kiełków (dostępny w każdym hipermarkecie), puszka kukurydzy, papryka (czerwona i zielona), ogórek, oliwa z oliwek (lub olej z pestek winogron), przyprawy (co kto lubi, ja dodaję oregano, sól, pieprz, sproszkowaną ostrą paprykę, odrobinę czosnku i bazylii).

Jak przyrządzić:

Ryż należy oczywiście ugotować i pozostawić do wystygnięcia (można też schładzać pod bieżącą zimną wodą), następnie przełożyć go do miseczki i pododawać pozostałe składniki, czyli kiełki, odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę papryki i ogórek. Następnie wszystko posolić, popieprzyć i podoprawiać pozostałymi preferowanymi przez siebie przyprawami, wymieszać, spróbować, czy ilość przypraw jest wystarczająca, i na końcu wszystko zalać niewielką ilością oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron. I smacznego.

Potrzebne przybory:

deska, ostry nóż, miska, sitko, duża łyżka i garnek do zagotowania ryżu

Jak podawać?

Ja uwielbiam ją solo, ale można również podawać z chlebem, wędliną, tostami itp.

Uwagi:

Moja rodzina i znajomi uwielbiają tę sałatkę. Jest kolorowa i bardzo smaczna.

Czas przygotowania:

Czas skraca się lub wydłuża w zależności od tego, jak obchodzimy się z ryżem (ja często wykorzystuję taki, który pozostał nietknięty z wcześniejszego obiadu).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.09.2008 k.

Rewelacyjna sałatka