Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ryżówka, czyli wino z ryżu

Tekst i foto Emilka 22-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

12 dag rodzynek,
1 kg ryżu,
2,6 kg cukru,
8 l wody.

Jak przyrządzić:

Rodzynki zmielić, odstawić w letniej wodzie z łyżeczką drożdży na 3-4 dni.

Ryż, cukier, wodę połączyć i odstawić na 14-15 dni. Wino odciągnąć. Zrobić karmel z 60dkg cukru. Zaalć szklanką wina, wymieszać, ostudzić i wlać do pozostałego wina.
Pozostawić w butli kilka dni.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.07.2005 agrypina

a co z rodzynkami, kiedy je mamy dodać ??

Zgłoś 02.08.2005 Jarek_zielona_pitruszka

coś w tym wszystkim jest nie tak. jeżeli dajemy rodzynki to już drożdże są zbędne tym bardziej, że mielimy je i dodajemy cukier i wodę to wystarczy (bez drożdży) do rozpoczęcia fermentacji. wszy... Pokaż więcej

coś w tym wszystkim jest nie tak. jeżeli dajemy rodzynki to już drożdże są zbędne tym bardziej, że mielimy je i dodajemy cukier i wodę to wystarczy (bez drożdży) do rozpoczęcia fermentacji. wszyscy wiedzą,że na winogronach,żyją sobie całkiem dobrze szlachetne gatunki drożdży i wino z winogron nie wymaga dodawania drożdży.podobnie jest z rodzynkami. poza tym myślę, że aby fermentacja przebiegła we właściwy sposób jej czas powinien wynosić nie 14 dni ale sporo więcej . mogę się zgodzić, że po 14 dniach odcedzamy ryż ale żeby wino było gotowe to chyba zbyt krótko. pozdrawiam

Zgłoś 10.08.2005 Domel

TO WINKO JEST SUPER NIEZLE W GŁOWE DAJE I MA SUPER SMAK POZDRO

Zgłoś 30.08.2005 kacper

Ludzioe czy ten ryz ma byc gotowany czy jak... pomocy

Zgłoś 21.10.2005 monaq

Ryż ma być surowy, a fermentacja trwa tylko 14 dni bo to jest tzw. szybkie wino.

Zgłoś 09.11.2005 Pampalini

Hej, wino z ryżu jest naprawdę szybkim winem i bardzo tanim. A do tego bardzo mocnym, podchodzi pod 18%. Oczywiście smak nie jest taki super. Smakuje jak zacier do bimbru, ale jeśli dołożymy do ... Pokaż więcej

Hej, wino z ryżu jest naprawdę szybkim winem i bardzo tanim. A do tego bardzo mocnym, podchodzi pod 18%. Oczywiście smak nie jest taki super. Smakuje jak zacier do bimbru, ale jeśli dołożymy do tego przepisu jeszcze np. jakieś owoce lub nawet landrynki, to na pewno będą większe walory smakowe i zapachowe. No i kolorek niezły. Ja osobiście dodaję latem kilka wiśni, a w zimie owocowe landrynki, które jednocześnie zawierają cukier. Więc wystarczy tylko 2 kg cukru na 8 litrów wody, a resztę dosłodzą cukiereczki:)

Polecam.

Zgłoś 16.12.2005 Amelia

Hello spoko ten przepis tylko mam pare pytań technicznych. W jakim naczyniu to ma być robione, czy musi to być garnek kamionkowy czy wszystko jedno? W jakiej temperaturze to ma stać? No i kiedy ... Pokaż więcej

Hello spoko ten przepis tylko mam pare pytań technicznych. W jakim naczyniu to ma być robione, czy musi to być garnek kamionkowy czy wszystko jedno? W jakiej temperaturze to ma stać? No i kiedy dodawać te landrynki? Prosiłabym o odpowiedz na maila mameha-san@o2.pl z góry dzięki

Zgłoś 02.04.2011 loki410

Witam,słyszałem że jeśli dodamy drożdzy winnych ze zwykłymi,to winku będzie miało lepszego kopa.To prawda?

Zgłoś 23.03.2006 alkus

mam pyatanie, winko leży już około 2 tygodni , a woda w rurce fermentacyjnej ani drgnie, to znaczy ze to wino tak jakby nie fermentowalo. powiedzcie mi czy fermentacja ryżu przebuiega wlasnie w ... Pokaż więcej

mam pyatanie, winko leży już około 2 tygodni , a woda w rurce fermentacyjnej ani drgnie, to znaczy ze to wino tak jakby nie fermentowalo. powiedzcie mi czy fermentacja ryżu przebuiega wlasnie w ten sposub? malo bużliwy?

Zgłoś 03.05.2006 Marcin

hej alkus ...pierwsze 14dni przebiega bardzo burzliwie, pozniej powinno jeszcze dojrzewac 6 tygodni..tak wiec po 8 tygodniach mozna butelkowac..może źle zalakowałeś korek i powietrze dostaje sie... Pokaż więcej

hej alkus ...pierwsze 14dni przebiega bardzo burzliwie, pozniej powinno jeszcze dojrzewac 6 tygodni..tak wiec po 8 tygodniach mozna butelkowac..może źle zalakowałeś korek i powietrze dostaje sie do dymionu..lub nie dodałeś rodzynek, moze byc za malo cukru potrzebnego do fermentacji...

Zgłoś 03.06.2006 Agma

Zrobiłam to wino i wg przepisu powinno już być dobre, ale wygląda jak galaretka i smakuje jak sfermentowany sok. Tak powinno być ?

Zgłoś 03.08.2006 Krystyna

Emilka może znasz przepis na wino z czerwonej porzeczki to byłabym Ci bardz wdzięczna. Bo twoja ryżówka topychotka.

Zgłoś 04.10.2006 Alek

Czy wielkość baniaka ma wpływ na szybkość pracy?

np:10 litrów będzie fermentowało prędzej od np.40 litrów w tej samej temperaturze?

Zgłoś 09.10.2006 stas

wino wychodzi super robie od roku.ale mam problem jak sklarowc bo ciagle metne!!!!kto doradzi???

Zgłoś 02.11.2006 szatan

Mam wielki problem moje winko z ryżu stało sobie przez jakieś cztery tygodnie, było mięszane i wogule... ale stało sie z nim coś takiego że nigdzie o tym nie piszą... wino zgęstniało, przeobrazi... Pokaż więcej

Mam wielki problem moje winko z ryżu stało sobie przez jakieś cztery tygodnie, było mięszane i wogule... ale stało sie z nim coś takiego że nigdzie o tym nie piszą... wino zgęstniało, przeobraziło się w leistą ciecz!!! czy to normalne... niech ktoś pomoże, czy da się coś jeszcze z tym zrobic... oto mój e-mail "szatanx@o2.pl"

Zgłoś 10.02.2007 Sid_Winiarz_Krakowski

Co za durny przepis tytułowy !!! Rany Boskie. Podaję przepis na idealne wino ryżowe. Jak ktoś je wykona będzie chwalił Pana po wsze czasy. 17 litrów wody letniej wlewamy do dymiona (po krakowsku... Pokaż więcej

Co za durny przepis tytułowy !!! Rany Boskie. Podaję przepis na idealne wino ryżowe. Jak ktoś je wykona będzie chwalił Pana po wsze czasy. 17 litrów wody letniej wlewamy do dymiona (po krakowsku, po warszawsku do balona). Dalej wsypujemy 3 kilogramy ryżu (ważne by był długoziarnisty a mało istotne czy z Tesco czy od pani Jadzi z Drogerii). Wodę ( te wspomniane 17 litrów) gotujemy z cukrem (6 kilogramów). Nie ważne w jakich proporcjach. Ważne by 17 litrów wody wygotować z 6 kilogramami cukru. Syropik powstanie aż miło. Wystudzony (na letnio) syropik wlewamy do Dymiona. Jak już to mamy to przyprawiamy nasz winiak wyłącznie trzema przyprawami. Gałka muszkatałowa - jedną kulkę skroić i wsypać do dymiona (jeżeli, niestety jest skrojona, to jedną małą łyżeczkę wrzucamy do dymionka). Dalej, jedna kopiasta łyzia imbiru oraz pół paczki 15 dekowej goździków.

Jak już woda wystygnie na 20-25 stopni dodajemy sok z cytryny ( 6-8 sztuk) (nie używamy żadnej gazy czy innego gówna). Nastęnie zadajemy Matkę Drożdżową do Dymiona oraz dosypujemy pół łyżeczki potrawki dla drożdzy. Koreczek do dymionka (najlepiej gumowy) i rurka fermentacyjna w koreczek (na szczelno). Pamiętajmy o tym by rurkę fermętacyjną zatopić wodą w połowie. By nasz dwutlenek nie miał ujścia. Trzeba za tem do wsadzonej już rurki chlusnąć łyk wody i już jest ok. Jak przygotować matkę drożdżową wie chyba każdy. Kto nie wie nie poszuka w Google. Ważne by drożdże winiarskie w przypadku ryżu były uniwersalne.

Zgłoś 29.01.2007 radzio

to jest komandos,gdy pijesz nic nie czujesz i nagle...zwala z nóg! ale po tym główka nie boli nic :)pozdrawiam wszystkich smakoszy tego trunku!

Zgłoś 29.01.2007 radzio

witaj staś! jak już wyrobi to częściej ściągaj z butli wtedy fajnie i szybko się klaruje i trzymaj w chłodnym miejscu.pozdro!

Zgłoś 04.04.2007 pepo

robir juz takie winko ok kilku lat i zawsze ma taki niedobry dziwny smak nie wiem czym to jest spowodowane ale najpierw ciepla wode z cukrem rozpuszczonym wlewam do butki i pozniej wsypuje rodzy... Pokaż więcej

robir juz takie winko ok kilku lat i zawsze ma taki niedobry dziwny smak nie wiem czym to jest spowodowane ale najpierw ciepla wode z cukrem rozpuszczonym wlewam do butki i pozniej wsypuje rodzynki

i ma smak takiego kwasku ale cukru nie brakuje i jest szczelna butla

Zgłoś 09.06.2007 leon

Zrobilem wino z ryżu poraz pierwszy!Dodałem rodzynki cynamon goździki i cytryny kilka drylowanych sliwek Węgierek.Cóż małżonka oceniła że jest goryczkowate i jej nie smakuje,jednak goście ocenia... Pokaż więcej

Zrobilem wino z ryżu poraz pierwszy!Dodałem rodzynki cynamon goździki i cytryny kilka drylowanych sliwek Węgierek.Cóż małżonka oceniła że jest goryczkowate i jej nie smakuje,jednak goście oceniali je bardzo dobrze i niestety osuszyli mi już balonik.Nie każdy ma taki sam gust i jednym winem nie można zaspokoić wszystkich,mnie i nie tylko smakowało -polecam i pozdrawiam amatrorów wina ryżowego hehehe.Strzała----->

Zgłoś 24.10.2011

proporcje to jak kto lubi... każdy przepis jest dobry... drożdże zdecydowanie tak szczególnie że kosztują złotego czy 2! (ewentualnie opcja żeby dodać winogrona świeżego NIE MYTEGO! myślę że pow... Pokaż więcej

proporcje to jak kto lubi... każdy przepis jest dobry... drożdże zdecydowanie tak szczególnie że kosztują złotego czy 2! (ewentualnie opcja żeby dodać winogrona świeżego NIE MYTEGO! myślę że powinna wypalić) jak dasz mniej cukru będzie słabsze lub mniej słodkie a najpewniej jedno i 2gie po 2 do 4 dni powinno zacząć pracować i nastaw nie powinien przekraczać temp 30 stopni (giną w niej drożdże i winko do wylania....)

Zgłoś 30.10.2007 Andrzej

Uważnie przeczytałem komentaże o robieniu tego wina i mam jedno pytanie zanim zabiorę się roboty. Czy ten zaszczep drożdzowy z rodzyne potzrebuje pożywki tak jak drożdze winiarskie czy już nic n... Pokaż więcej

Uważnie przeczytałem komentaże o robieniu tego wina i mam jedno pytanie zanim zabiorę się roboty. Czy ten zaszczep drożdzowy z rodzyne potzrebuje pożywki tak jak drożdze winiarskie czy już nic nie trzeba.

Zgłoś 02.01.2012 stary

zrobiłem pierwszy raz proporcje składników dobrałem średnio tu podawanych ,natomiast bezpośrednio do balona dołożyłem około30 dkg rozmrożonych wiśni .i to jest to niebo w gębie. mówię wam - miód... Pokaż więcej

zrobiłem pierwszy raz proporcje składników dobrałem średnio tu podawanych ,natomiast bezpośrednio do balona dołożyłem około30 dkg rozmrożonych wiśni .i to jest to niebo w gębie. mówię wam - miód z benzyną

Zgłoś 22.11.2007 yakuza

pozdrawiam wszystkich smakoszy dziekuje za przepisy lece robic te winko z ryzu ciekawe jak mi wyjdzie pozdrawiam

Zgłoś 24.11.2007 qfel

wiecie co....dzis poraz pierwszy raz robie wino i to bedzie właśnie z ryżu.a pomysł na to przyszedł jak robiłem porządek w piwnicy i natknołem sie na 15litrowy baniak po dziadku.ponoc to winko j... Pokaż więcej

wiecie co....dzis poraz pierwszy raz robie wino i to bedzie właśnie z ryżu.a pomysł na to przyszedł jak robiłem porządek w piwnicy i natknołem sie na 15litrowy baniak po dziadku.ponoc to winko jest spoko.tylko nie wiem jakie mają być proporcje zeby mi wyszło 14 litrów winka.pozdrawiam i wypije wasze zdrowie mam nadzieje ze przezyje hehe.pozdro

Zgłoś 22.01.2008 Yaro

Jeśli się robi wino z jakich kolwiek owoców potrzebne są drożdze ponieważ na rodzynkach ich niema, rodzynki sa poddawane obróbce termicznej i wszystkie drożdze wtedy ginąystko spleśnieje. próbuj... Pokaż więcej

Jeśli się robi wino z jakich kolwiek owoców potrzebne są drożdze ponieważ na rodzynkach ich niema, rodzynki sa poddawane obróbce termicznej i wszystkie drożdze wtedy ginąystko spleśnieje. próbujac zrobic wino w w taki sposów nic nie wyjdzie a wszystko spleśnieje po kilku dniach praca pujdzie na marne.

Zgłoś 28.01.2008 darek

Ja też kiedyś robiłem wino z ryżu tyle że ryz przed wrzuceniem do słoja myłem w wodzie dotąd dokąd nie zaczęła lecieć czysta woda a po zlaniu miałem wino klarowne

Zgłoś 21.02.2008 Sołtys

ja tam nie narzekam na to winko jaest super robie je juz jakis czas i jest poprostu wspaniale tylk ze ja dodaje jeszcze przy odcedzeniu ryzu karmel(palony cukier) polecam jest aromatyczne i pos... Pokaż więcej

ja tam nie narzekam na to winko jaest super robie je juz jakis czas i jest poprostu wspaniale tylk ze ja dodaje jeszcze przy odcedzeniu ryzu karmel(palony cukier) polecam jest aromatyczne i posiada bogaty bukiet kwiatowy dzieki karmelowi który nadaje mu równiez znakomity złotawy kolor pozdrawiam wszystkich smakoszy domowych przetworów milego spozywania xD

Zgłoś 17.09.2010 qqqqqqq

zrobilem wino z ryzu minelo juz 18dni a wino nadal fermetuje> tak ma byc?

Zgłoś 17.03.2008 sarnat1985

Witam, produkcją wina zajmuje się od niedawna, właśnie skończyłem robić mojego pierwszego ryżowca, z dodatkiem ziół i przypraw. Problem w tym że wino nie sklarowało się tak jak powinno. Dodam że... Pokaż więcej

Witam, produkcją wina zajmuje się od niedawna, właśnie skończyłem robić mojego pierwszego ryżowca, z dodatkiem ziół i przypraw. Problem w tym że wino nie sklarowało się tak jak powinno. Dodam że ryż płukałem kilkanaście razy, wszystko według przpisu. Czym może to byś spowodowane i jak ewentualnie to naprawić. Wino nastwione było w styczniu, dzisiaj 3 raz już zlewałem i na dnie dymiona praktycznie czysto.

Zgłoś 16.04.2008 Selene

Mi to wygląda na przepis na japońskie sake XD Znam podobny, nieco szerszy, przepis.

Podaję adres strony, na której można go znaleźć, jakby ktoś był zainteresowany:

narutofan.mangad... Pokaż więcej

Mi to wygląda na przepis na japońskie sake XD Znam podobny, nieco szerszy, przepis.

Podaję adres strony, na której można go znaleźć, jakby ktoś był zainteresowany:

narutofan.mangadome.info/viewpage.php?page_id=400

Zgłoś 22.05.2008 77

witam ! powiedzcie czy cos z tego bedzie - ok2.5l wody z ok1,3kg cukru, ryz, rodzynki i dodalem winogrona czerwone, nie dawalem drozdzy - wszystko(balon) ok 5l - po3,5 tygodnia fermentacji zlale... Pokaż więcej

witam ! powiedzcie czy cos z tego bedzie - ok2.5l wody z ok1,3kg cukru, ryz, rodzynki i dodalem winogrona czerwone, nie dawalem drozdzy - wszystko(balon) ok 5l - po3,5 tygodnia fermentacji zlalem pierwszy raz no i wlasnie - wino tak jakby za slodkie ? metne - czy tak ma byc? za duzo cukru? to moje pierwsze wino - experyment.

Zgłoś 10.06.2008 mac

Witam, robię wino już drugi raz. To najprostrze wino świata. Użyłem drożdży biowinu uniwersalnych, dodałem pożywki, proporcje ustalałem na oko. Wyszło bardzo smaczne, dosładzałem po pierwszym zl... Pokaż więcej

Witam, robię wino już drugi raz. To najprostrze wino świata. Użyłem drożdży biowinu uniwersalnych, dodałem pożywki, proporcje ustalałem na oko. Wyszło bardzo smaczne, dosładzałem po pierwszym zlaniu,tak że w reultacie wyszło półsłodkie i miało około 14 procent. Dałem więcej przypraw niż w przepisach internetowych, dzięki temu miało fajny korzenny posmaczek. Po miesiącu już dało się pić, a po sklarowaniu(około 1.5 mieś.) było naprawdę super. Nigdy wcześniej nie robiłem win i bałem się że nie wyjdzie, ale przyroda sama sobie dała radę i wszystko sfermentowało wzorcowo. aaa... no i tanio wyszło jakieś trzy złote za litr. Ludziska róbcie wina, może za kilkanaśćie lat będziemy jak węgrzy, gdzie normalką jest pędzenie dużych ilości winka w domowym zaciuszu.

Zgłoś 08.09.2008 smakosz

Znam wino ryżowe od 30 lat. Łatwiej go zrobić niż wina z owoców. Robię w balonie 5 l z 2 kg ryżu i 2 kg cukru (lubimy półsłodkie) na oryginalnych drożdżach winnych bez rodzynek i dodatków ziołow... Pokaż więcej

Znam wino ryżowe od 30 lat. Łatwiej go zrobić niż wina z owoców. Robię w balonie 5 l z 2 kg ryżu i 2 kg cukru (lubimy półsłodkie) na oryginalnych drożdżach winnych bez rodzynek i dodatków ziołowych. Ryż płuczę z nalotu, płyn musi być w miarę klarowny od początku. Po dwutygodniowej burzliwej fermentacji pozostawiam na kilka tygodni po zlaniu i wyrzuceniu ryżu do fermentacji spokojnej. Zlewam kilkakrotnie filtrując przez watę i gazę. Mam wina 30 letnie nie mają prawa mieć osadu. Są mocne, klarowne, np malaga otwarta po 25 latach robiła furorę wśród oryginalnych win podanych do stołu. Ta malaga to ryżówka zrobiona na drożdżach malaga

Zgłoś 21.02.2010 maciek

to tak, nie dodawajcie zadnych wynalazków, ja robie tak : butla 5 litrowa PET po wodze mineralnej, pol kilo ryzu , kilo cukru , 3/4 kostki drozdzy zwykłych piekarniczych , wode z cukrem gotujemy... Pokaż więcej

to tak, nie dodawajcie zadnych wynalazków, ja robie tak : butla 5 litrowa PET po wodze mineralnej, pol kilo ryzu , kilo cukru , 3/4 kostki drozdzy zwykłych piekarniczych , wode z cukrem gotujemy , wrzuca sie reszte do butli.....2 tyg fermentacji, odlewam i potem 2 tyg czekania, mozna sklaorwac klarwinem odrazu i w butelki nalewac i do piwnicy...ten przepis jest prostu, nie dodawajcie rodzynek bo zrobi sie lekko wytrawne no chyba ze ktos lubi ale rodzynki dodają nute cierkosci, teraz zrobie tak z 30 litrów bo nudza mnie po 5 L...ale gorąco polecam, dobre wino :)

Zgłoś 07.06.2009 henon

ale ja mam tylko butle 5 litrową to jaki ma być składnik ile mam dać ryżu

Zgłoś 01.08.2009 amatorka winka

Jestem w trakcie robienia wina z ryżu po raz trzeci. Dwa razy robiłam z samego ryżu, oczywiście plus rodzynki ale do smaku dodawałam cynamonu - wychodził bardzo orginalny smak. aktualnie robi m... Pokaż więcej

Jestem w trakcie robienia wina z ryżu po raz trzeci. Dwa razy robiłam z samego ryżu, oczywiście plus rodzynki ale do smaku dodawałam cynamonu - wychodził bardzo orginalny smak. aktualnie robi mi się winko z ryżu z dodatkiem 2kg truskawek, zapowiada się nieźle....

A oto kilka rad dotyczących robienia wina z ryźu:

przede wszystkim ryż należy WYPŁUKAĆ kilkakrotnie - później wino będzie się lepiej klarować. Należy również stosować droźdże winiarskie (ja stosuję tokaj) oraz pożywkę, w której się znajduje azot i fosfor potrzebny do rozwoju drożdźy.

Ja otrzymuję wino klarowne o mocy ok. 15%

Pozdrawiam

Zgłoś 28.01.2010 kępa

Cześc poraz pierwszy zrobiłem winko z ryżu i wyszlo świetne, lecz gdy za drugim razem zwiększyłem proporcje dwukrotnie to wyszedła mi kleista papka udało się je uratować rozcieńczyłem je wodą by... Pokaż więcej

Cześc poraz pierwszy zrobiłem winko z ryżu i wyszlo świetne, lecz gdy za drugim razem zwiększyłem proporcje dwukrotnie to wyszedła mi kleista papka udało się je uratować rozcieńczyłem je wodą było słabsze ale lepsze niż za pierwszy razem pozdro

Zgłoś 18.05.2011 Michał

hej mam balon 5l i chciałem zrobić wino z ryzu ale robie to pierwszy raz niech ktos mi poda chociaż składniki ile wody ryżu cukru drożdży byłbym wdzięczny

Zgłoś 03.03.2011 Werdam

Proszę napiszcie mi ile wino powinno fermentować jak mam 3 kg ryżu,24 litry wody,rodzynki i drożdze.Sześć tygodni czy dłużej a może krócej?

Zgłoś 20.09.2010 pablo

zmielone rodzynki powoduja ze wino nam zgorzknieje

Zgłoś 04.10.2010 SZAJBA

Mam pytanie odnośnie tego wina. Mianowicie po zlaniu wina do butelek ile może leżakować na półce.. czytałem gdzieś że im więcej %w winie tym dłużej postoi

Zgłoś 04.10.2010 Krzysztof

Wina robię parę lat.Z ryżu robiłem 3 lata temu.Mam jeszcze 2 butelki.

Zrobiłem z dodatkami na wermut.I powiem wam że oddzielając wino -spuszczając

do drugiego balonu,na tym samym r... Pokaż więcej

Wina robię parę lat.Z ryżu robiłem 3 lata temu.Mam jeszcze 2 butelki.

Zrobiłem z dodatkami na wermut.I powiem wam że oddzielając wino -spuszczając

do drugiego balonu,na tym samym ryżu zrobiłem drygi raz wino.Oczywiście znowu w proporcjach wszystkie dodatki.I to jest właśnie poezja.To drugie

ma barwę,smak i wszystko co sprawia że teraz zabieram się na powrót do tego

sposobu zrobienia wina z ryżu.

Zgłoś 17.10.2011 tojfel

jak to czytam to mi slinka leci, tylko co jeden to inny przepis, nie wspominajac ze raz drozdze tak raz nie....pozywki, rodzynki raz mielone raz nie bo daja gorycz....proporcje to calkowicie roz... Pokaż więcej

jak to czytam to mi slinka leci, tylko co jeden to inny przepis, nie wspominajac ze raz drozdze tak raz nie....pozywki, rodzynki raz mielone raz nie bo daja gorycz....proporcje to calkowicie rozjebane

Zgłoś 27.01.2012 blejdwas

do Smakosza - fantazję to ty masz,gorzej z praktyką.baniak 5 l ryż 2kg cukier 2,5 kg no a gdzie woda i ile tej wody?

Zgłoś 26.03.2012 moniqe

Hej, ja robiłam to wino pierwszy raz, smak jest ok, ale było mega mętne, po pierwszym przelaniu dodałam specyfiku takiego jak Klarowin czyli bentonit sodowo potasowy, fakt wygląda trochę lepiej,... Pokaż więcej

Hej, ja robiłam to wino pierwszy raz, smak jest ok, ale było mega mętne, po pierwszym przelaniu dodałam specyfiku takiego jak Klarowin czyli bentonit sodowo potasowy, fakt wygląda trochę lepiej, widać taki meszek na dnie balonu, jednak nadal to wino jest "mleczne". Czy u Was wychodzi takie klarowne jak typowe białe wino? poza tym dodałam ten klarowin tydzień temu, miałam już butelkować a wino nagle zaczęło robić " fermentować ", nie wiem co się teraz dzieje , czy mam poczekać?, jedni mówią że się zepsuje i zrobi się ocet a szkoda!

Zgłoś 02.04.2012

Walimy ryżówke